«Фок ін» для міністра Луценка

06.07.2005
«Фок ін» для міністра Луценка

Юрiй Луценко.

      Підозри щодо «нечистоплотності» окремих представників найвищої верхівки нової влади добралися і до керівництва Міністерства внутрішніх справ. Міністра Юрія Луценка його заступник Олександр Фокін у прямому ефірі «5-го каналу» позавчора звинуватив у незаконних діях, зокрема шантажі та прослуховуванні своїх заступників. Цікаво, що цивільний Фокін потрапив до цього міністерства саме на запрошення Луценка. Однак нещодавно він вирішив Фокіна звільнити.

      Фокін стверджує, що за наказом міністра прослуховували не лише його телефонні розмови, зокрема з міністрами та депутатами, а й решти заступників. Він також дав зрозуміти, що Луценко це робив з метою шантажу. Правда, для чого саме міністр тиснув на свого заступника, той чітко не пояснив. «Мотив — то вже таке. Будемо, як кажуть, розбиратися», — сказав Олександр Фокін. Лише на початку розмови в телеефірі зауважив, що багатьом не подобалася його «позиція щодо недоторканності матеріальних ресурсів міністерства». «Фінансово-матеріальні ресурси та кадри [МВС] зав'язані на мені», — зауважив Фокін. Далі заступник Луценка очікує «певних провокацій» щодо себе та членів сім'ї з боку міліцейських служб, які безпосередньо підпорядковані особисто міністру».

      Роз'яснити ситуацію, точніше, відкинути всі звинувачення, поспішив Юрій Луценко, зібравши на наступний ранок брифінг. Міністр категорично заперечив закиди щодо незаконного прослуховування, а всі слова свого заступника як одну з версій пов'язав з «емоційним стресом» внаслідок втрати роботи. Адже ще 17 червня (хоча чомусь Луценко про це повідомив лише вчора на піку скандалу) міністр написав подання на ім'я Президента щодо звільнення Фокіна через профнепридатність.

      Сам Фокін напередодні назвав зміст цього подання наклепницьким. Мовляв, його просто хочуть «витиснути з посади».

      Луценко каже, що дуже здивувався заявам Фокіна, бо за кілька годин перед ефіром вони розмовляли і домовилися «розійтися, як чоловіки». Хоча міністр не відкидає, що, окрім стресу, на його заступника вплинуло чиєсь нашіптування, можливо, сил, «які невдоволені роботою МВС».

      Щоб пояснити бажання звільнити Фокіна, Луценкові довелося фактично визнати, що в його міністерстві на високих керівних посадах можуть працювати не зовсім порядні люди.

      За п'ять місяців перебування на високій посаді в МВС, за словами Юрія Луценка, пан Фокін, використовуючи службове становище, лобіював інтереси комерційних структур, що мають стосунок до його сім'ї, а виконавчим директором однієї з них він досі є. Луценкові також не сподобалося те, що на службових машинах МВС катається вся сім'я Фокіна.

      Цікаво, що Луценко прекрасно знав про бізнес Фокіна, коли пропонував йому цю роботу. Більше того, на думку міністра, його бізнесовий досвід міг допомогти у провадженні радикальних змін у МВС. «Але коли я його брав до міністерства, то ставив вимогу забути про особистий бізнес та колишні знайомства», — виправдовувався вчора Луценко. Про які знайомства йшлося, не уточнив. Як видно, в заступника справді є серйозні зв'язки, і він на них дуже сподівається. Зокрема, за словами самого міністра, Олександр Фокін колись допомагав йому в посередництві з генералами міліції. А раніше Фокін був помічником Прем'єра Пустовойтенка.

      Власне, тепер важко прогнозувати, що ця історія одразу після спростувань Луценка завершиться. Щодо впливів та зв'язків, то цікаво, що подання на адресу Президента про звільнення свого заступника міністр Луценко зробив ще в середині червня, а його досі не підписано. Також навряд чи Фокін просто так відмовиться від своїх звинувачень. Надто ж якщо прокуратура зацікавиться «недоліками» його роботи. Хоча Луценко передбачає, що кримінальна справа Фокіну наразі не загрожує, бо те, що він робив, більше підпадає під термін «використання», а не «зловживання» службовим становищем.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>