Безжальна й «дика» Кача

23.06.2005
Безжальна й «дика» Кача

Пляж у Качі досі розкопують. Одначе знайти когось живим немає шансів. (Фото РЕЙТЕР.)

      Трагедія сталася позавчора близько 11.45 на одному з «диких» неорганізованих пляжів між селищем Кача i околицею Нахiмовського району Севастополя. На людей, що відпочивали, обвалилося близько 600 кубометрів скельного грунту шириною 30 метрів i площею близько 60 квадратних метрів , повідомляє Центр пропаганди Головного управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у Криму. Орієнтовною причиною обвалу є шторм та дощ, що пройшли напередодні.

      За різними даними, під завалами опинилося від 10 до 15 осіб. П'ятьох вдалося врятувати одразу. Але все одно, за словами помічника начальника ГУ МінНС у Криму Володимира Іванова, немає інформації, скільки осіб залишилися під завалами і хто вони. Рятувальники вважають, що їх може бути від п'яти до восьми осіб.

      Наразі рятувальники знаходять тільки речі або їх фрагменти. Берег, що обвалився, за словами пана Іванова, заввишки з п'ятиповерховий будинок, а глибина обвалу місцями доходить до восьми метрів. Вже обстежено майже 500 кубометрів грунту (сира глина, каміння, пісок).

       Спочатку, приблизно через три години після НП, було знайдено тіло загиблої росіянки. З'ясувалося, що дівчині було 16 років i вона є мешканкою Володимирської області Росії. Згодом з-під завалу витягнули ще одну росіянку, 20-річну Любов Пахоліну, жительку міста Іванове. Її госпіталізували у важкому стані до місцевої лікарні з діагнозом: перелом таза й ушкодження внутрішніх органів, повідомляє УНІАН. Троє постраждалих з незначними тілесними ушкодженнями після отримання першої медичної допомоги від госпіталізації відмовились.

      Зараз у лікарні перебуває 16 постраждалих. Як повідомляє телеканал «Інтер», одна з врятованих розповіла, що її відкопали швидко, i для неї все обійшлося лише подряпинами. Останнє, що вона пам'ятає — це слова: «Бережися!». При цьому, стверджує, що незадовго до НП під скелястим урвищем гралася дитина... А ось молодий чоловік із Запоріжжя, якому вдалося уникнути смерті, розповідає, що разом з іншими врятувався, бо після першого зсуву величезного шару землі, одразу кинувся в море, повідомляє прес-служба МінНС.

       Ближче до вечора у вівторок рятувальники знайшли тіло другої загиблої жінки, особу якої спочатку не було встановлено. Лише згодом, за інформацією багатьох ЗМІ, з'ясувалося, що обидві загиблі — сестри, які приїхали на відпочинок. Але у прес-службі МінНС не підтвердили цієї інформації, офіційно стверджуючи, що станом на вчора загиблою вважається лише одна росіянка.

      У числі визволених iз лиха — дитина, яка, за словами рятувальників, почуває себе нормально. Хоча перші врятовані та загиблі виявилися росіянами, це не значить, що під завалами не могли опинитись громадяни України. А взагалі в Качі розмiщується авіагарнізон Чорноморського флоту РФ, тож сюди часто приїжджають з Росії родичі та друзі тих, хто тут служить. Селище поруч iз військовим містечком має таку ж саму назву.

       Позавчора на місці надзвичайної події працювало більше 150 осіб — рятувальники, військові загони, а також представники місцевих служб, які розбирали завал вручну — лопатами. Через невелику площу неможливо було працювати всім рятувальникам одночасно.Техніку не могли задіяти з самого початку через несподiваний початок шторму. Крім цього, ні спецтехніка, ні кораблі не могли підійти до берега не лише через високу хвилю, а й небезпеку сісти на мілину. Як повідомили «УМ» у прес-службі МінНС, наразі до пошуково-рятувальних робіт залучено 750 осіб та 43 одиниці техніки. Бульдозерам вдалось проїхати вузькою береговою смугою на допомогу. На місці пригоди працює цивільна авіація. Робота організована безперервно у три зміни. Працюють i кінологи з прикордонних військ та рятівні бригади, сформовані з підрозділів ВМС України та Чорноморського флоту РФ. Як повідомили «УМ» в Управлінні прес-служби Міноборони, по допомогу до українських моряків звернулися МінНС i в.о. командувача ВМС контр-адмірал Ігор Кабаненко терміново відрядив до Качі 183 моряки. З Києва прибула i спеціальна бригада рятувальників.

      На місце події прибули міністр з питань надзвичайних ситуацій Давид Жванія, який особисто керував пошуковими роботами, а також голова Севастопольської міськадміністрації Сергій Іванов. «Рятувальні роботи в селищі Кача проводитимуться доти, поки не будуть знайдені всі постраждалі», — заявив Жванія представникам ЗМІ, зазначивши при цьому, що нещасний випадок стався на стихійному пляжі, де відпочинок громадян суворо заборонений. МінНС обіцяє перевірити всі неорганізовані пляжі Криму. За словами Давида Жванії, обриви над пляжами — небезпечні, і всі їх потрібно підірвати. Для з'ясування обставин трагедії в Севастополі i їх правової оцінки до Криму вчора відбув заступник Генпрокурора Олександр Медведько, повідомляє прес-служба ГПУ.

      Пошуковi роботи ускладнені тим, що є тільки один свідок зсуву. Він перебуває в шоковому стані, тому згадати, скільки людей було на той момент на пляжі, йому важко, повідомило РІА «Новости». Згодом МінНС повідомить про 16 свідків, які теж нічого не можуть пригадати.

      Щоб убезпечити від зсуву самих рятувальників, о 21.00 у вівторок на місці трагедії було здійснено технічний вибух для забезпечення подальших робіт. Пошук тривав і вночі, для чого підвели світло і налагодили зв'язок. Але знайти ще когось не вдалося.

      Вже вчора вранці МінНС офіційно заявило про мізерність шансів знайти людей живими, оскільки основна складова грунту — червона глина, що не залишає шансів на порятунок (під глиною неможливо тривалий час дихати).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>