Рийте іншому ями, дбайте про державні інтереси!

22.06.2005

      Контрабанді таки дійсно прийшов «стоп». Принаймні на луганському відтинку державного кордону, що, як відомо, найбільший в Україні і сягає близько 750 кілометрів. Аби уявити собі обсяги проблеми, голова Луганської облдержадміністрації Олексій Данилов нещодавно навіть вирішив сісти у гелікоптер і облетіти кордон. І то не весь, а лише південно-східний його відтинок. «Мне сверху видно все...»

      Побачене Олексія М'ячеславовича не надто втішило, хоча останнім часом повідомлення з кордону набувають характеру переможних військових реляцій. Прикордонники та їхні «суміжники» з СБУ й податкової одна за одною «беруть бази» «супротивника»... Себто контрабандистів. Причому дедалі частіше реляції супроводжуються повідомленнями про вимушене застосування вогнепальної зброї по автобронетехніці. Власне кажучи, «броне-» — це перебільшення, а от колеса вантажівкам охоронці кордону прострелювали в цьому році вже не раз і не два.

      На одній із таких розгромлених баз у селі Нікішівка Краснодонського району приземлився данилівський гелікоптер. Поважний гість оцінив ємність встановлених тут цистерн (напередодні прикордонники захопили на нелегальному складі ПММ не багато не мало — 100 тонн нафтопродуктів) і, мабуть, згадав ту молоду людину, яка в перший же день його роботи як обласний голова прийшла на прийом поцікавитися: кому тепер сплачувати гроші за нелегальне російське пальне? Кількома днями пізніше, на нараді з правоохоронцями в ОДА, Олексій Данилов повідомив, що лише за два попередніх дні пошукової діяльності робочої групи з протидії контрабанді (складеної з представників різних силових відомств) було виявлено 12,3 тонни дизельного пального, 110 тонн бензину і 8 тонн продовольчих товарів (морожені креветки й борошно). І це так, дрібниці. За оцінкою голови області, бюджет наркоділків лише на території Луганщини складає 2 млрд. грн., причому 90 відсотків усієї середньоазійської та кавказької «наркоти» потрапляє в Україну саме через цю ділянку державного кордону.

      Два мільярди — це приблизно сукупний річний бюджет Луганської області. Тільки бандити свій «бюджет» можуть витрачати дещо оперативніше, ніж адміністрації та виконавчі комітети. А ще в них більше можливостей для маневру. Наприклад, начальник Луганського прикордонного закону Олег Медведчук повідомив, що лише на території Краснодонського району і тільки в межах 10-кілометрової прикордонної смуги розташовується 27 баз, «які можуть використовуватись для протиправної діяльності». Єдина проблема — правова держава. Як кажуть наші північно-східні сусіди, «не пойман — не вор». А як їх спіймати, якщо кордону — 750 кілометрів, і ті кілометри скрізь перетинаються байрачними лісами?

      Тому команда Данилова вирішила діяти відразу на трьох напрямках. Перший — пропагандистський. Тобто повсякденна роз'яснювальна робота на тему «контрабанда — це погано». Другий — створення в прикордонній смузі достатньої кількості нових робочих місць. Адже місцеві мешканці займаються нелегальними перевезеннями та зберіганням закордонних товарів переважно через відсутність сталих заробітків . Щоправда, ця програма перебуває тільки на початковій стадії розробки. А що стосується третього напрямку, то він, мабуть, виявиться найбільш ефективним. Тому що найбільш радикальний.

      Йдеться про посилення кримінальної відповідальності за контрабанду (аж до розстрілу на місці затримання). Як заявив інформагенції «Паралель-медіа» Олег Медведчук, протягом 20 останніх днів силами Луганського прикордонного загону знищено... близько сотні основних контрабандних об'їзних доріг.

      «Ці дороги перекопують потужною технікою, щоб рови послужили перепоною контрабандистам. Крім того, існує суцільна зона інженерних загороджень. У районі населеного пункту Ізварине є дільниця, на якій викопано суцільну траншею довжиною півтора кілометра», — повідомив підполковник. І відзначив, що рів створили з таким розрахунком, аби той проходив з обох боків від пункту пропуску. «Його, звичайно, можна закопати, однак на це потрібен час. До того ж ми пильно стежимо за кордоном і контролюємо ситуацію».

      Тепер спеціальним службам доведеться уважно слідкувати: чи, бува, не почнеться у прикордонній смузі дельтапланерний бум.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>