Більшість кремових кондитерських виробів, особливо ті, які містять мало цукру, зовсім «не дружать» з високою температурою — у них швидко розмножуються різноманітні бактерії, в тому числі і збудники дизентерії та сальмонельозу. Щоби якось вберегти людей від таких неприємностей, на Харківщині заборонили виробництво та реалізацію м'якого морозива (такого, що готується на місці) та кондитерських виробів із кремом, вміст цукру в яких нижче 60%. Як повідомив головний санітарний лікар Харківської області Іван Кратенко, це профілактичний захід, мета якого — попередити виникнення у споживачів харчових отруєнь. За словами керівника прес-служби Харківської ОДА Ірини Зінченко, для запобігання епідемії Міністерство охорони здоров'я щороку видає розпорядження про обмеження продажу цілої низки продуктів, і це стосується не однієї лише Харківщини, а всіх регіонів України.
Крім того, санепідслужба рекомендує громадянам купувати молочні продукти тільки в торговельних точках, які мають необхідні умови для їх зберігання та реалізації, а також дотримуватися термінів реалізації харчiв та проводити термічну обробку молока.
Як пояснив заступник головного державного санітарного лікаря Харківської області Микола Ткаченко, ці щорічні заходи аж ніяк не пов'язані з епідемією дизентерії чи сальмонельозу, яка начебто (за версією деяких засобів масової інформації) стрімко поширюється серед населення області: «Зараз ніякої епідемії немає, спостерігається лише незначне зростання захворюваності».