«Вовки» за крок до вершини

14.06.2005
«Вовки» за крок до вершини

Протистояння грека Яннуліса й американця Лонга було одним із найцікавіших. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Беззаперечно, що чемпіонат України сезону-2004/05 став найцікавішим за всю історію його проведення. Річ не тільки в тім, що з'явилося кілька конкурентоспроможних на внутрішньому рівні колективів, котрі сперечаються за місця в четвірці. А в тому, що зріс рівень гравців і, як результат, команд у цілому. Щоправда, на превеликий жаль для прихильників збірної України, сильнішими клуби стали переважно за рахунок «імпортних» баскетболістів. Найбільше на цій ниві попрацювали «Київ» і маріупольський «Азовмаш». Нині лише одному вітчизняному гравцеві вдається стабільно виходити в лавах столичного гранда — Андрію Лебедєву, та двом-трьом — у складі чемпіонів двох останніх сезонів — Леоніду Яйлу, Володимиру Гуртовому, Олександру Скутельнику.

      Дві кращі команди країни впродовж сезону могли собі дозволити програти амбіційним суперникам на кшталт «Хіміка», МБК «Одеса» або «Сумихімпрому». Проте коли прийшла пора вирішальних поєдинків «плей-оф», у жодному матчі чвертьфінальної й півфінальної серій ані «беки», ані азовці не поступилися. І ось настав час головних двобоїв.

      Парадоксально, але вирішальне протистояння у Києві вживу змогли побачити лише 800 прихильників гри. Більше спорткомплекс «Меридіан» умістити не може, а Палац спорту підводив баскетболістів уже не раз — не зміг надати свій майданчик для тренувань за день до першого матчу й цього разу.

      Прояснити ситуацію з ареною для БК «Київ» кореспондент «УМ» попросив почесного президента клубу Олександра Волкова: «Питання будівництва нової спортивної споруди ще не вирішено, сподіваюся, воно таки буде розв'язане восени. На наступний сезон ми укладемо з Палацом спорту контракт із жорсткою прив'язкою до певних термінів, аби не траплялося казусів, подібних до проблем нинішнього року. Це стосується як «фіналу чотирьох» Євроліги, так і фіналу українського чемпіонату. Тоді сторони принаймні нестимуть відповідальність за свої дії».

      Подивитися на спорт високого гатунку в суботу, крім баскетбольних фахівців, у «Меридіан» прийшли «гуманітарний» віце-прем'єр-міністр Микола Томенко (тепер він дуже вболіває за «вовків») і заступник міністра спорту Володимир Бринзак. Початок зустрічі склався на користь гостей, котрі зусиллями Любіна, Казлаускаса й Лонга стрімко втекли вперед — 15:5. Лідери ж киян, склалося враження, занадто нервували, та й діям у захисті бракувало злагодженості. Наздоганяти взялися  Чикалкін, який двічі поспіль забив із відхиленням, та Лебедєв (він замінив Гріра, бо в американця гра у першій половині не пішла). Кращим у складі «Азовмаша» був вибуховий американець Лонг — за 20 хвилин він назбирав 17 пунктів. Перевага господарів перед великою перервою становила лише очко.

      Нервовим і напруженим матч був і далі. Цікаво було спостерігати за протистоянням Арта Лонга з центровими «беків» — Яннулісом і Лончаром, яке часом набувало доволі жорстких форм. Суддям із Харкова на чолі із Сергієм Чебишевим було непросто вгамувати пристрасті. Підопічні Паскуале вели в рахунку з різницею у 5-6 очок (59:54, 77:71), але за три хвилини до сирени різниця знову стала мінімальною. І тут сталося те, що фактично й «поховало» маріупольців. Скандаліст Лонг отримав п'ятий фол і пiшов достроково відпочивати, а його земляк Уїльям Ейвері двічі не влучив у кошик  у проходах, до того ж не забив два штрафних кидки. «Вовки» Нікола, Норіс і Яннуліс такої необачності не пробачили.

      Олександр Волков виказував побоювання, що наступного дня свою роль вiдіграє довга лава запасних «Азовмашу» — мовляв, «зелено-жовті» такою похвалитися не можуть. Тим паче до тренувального табору для молодих гравців з усього світу поїхали Печеров та Горбенко. Проте в неділю все сталося якраз навпаки. Отримавши у першій зустрічі травму, Леонід Яйло на другу навіть не перевдягався. Більш-менш непогано себе показати вийшло лише у Ботичева, тоді як Євстратенко, Гуртовий і Скутельник розчарували свого литовського наставника — Рімаса Гірскіса. Випав із гри й ізраїльський розігруючий Ліор Любін.  Якщо в перші 8 хвилин гостям ще вдавалося йти з «Києвом» на рівних, то після провалу «мінус 10» (з 16:21 — до 26:21) довго протриматися у маріупольців не вийшло.

      У середині матчу травмувалися Ейвері й Любін, Євстратенко порушив правила чотири рази за шість хвилин, і, головне, нервовий Лонг через перебір фолів залишив майданчик вже на початку третього періоду. Коли після цього перевага «Києва» сягнула 16 очок, питання про переможця було знято. Максимум, що вдалося «Азовмашу», — не пустити киян до очікуваної глядачами сотні та зробити підсумковий рахунок «мінус 13», а не «мінус 23» (було й таке).

      Тепер команди переїздять до Маріуполя. Щоб по п'яти роках повернути собі чемпіонський титул, клубу олімпійського чемпіона-1988 Волкова треба виграти ще один поєдинок із трьох спроб. З огляду на стан, у якому суперники перебувають на даний момент, це виглядає найбільш iмовірним підсумком фіналу.

А ТИМ ЧАСОМ У НБА...

      «Сан-Антоніо» і в другому матчі фінальної серії «плей-оф» на своєму майданчику без зайвих клопотів переграв «Детройт», цього разу — з рахунком 97:76 (Жинобілі (27), Данкан (18) — Макдайєсс (15), Хемілтон (14)). «Сперз» ведуть у серії до 4 перемог 2:0.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Фінал (серія до 3 перемог)

      БК «Київ» — «Азовмаш» — 86:82 (22:26, 23:18, 25:23, 16:15)

      Найрезультативніші: Яннуліс (17), Грір (15), Лончар, Чикалкін (по 13) — Лонг (26), Ейвері (18), Любін (11)

      БК «Київ» — «Азовмаш» — 93:80 (26:21, 19:18, 27:15, 21:26)

      Найрезультативніші: Грір (20), Яннуліс (12), Чикалкін (12) — Ботічев (16), Лонг (15).

      Рахунок серії — 2:0

* * *

      За 5-те місце: «Сумихімпром» — МБК «Миколаїв» — 78:77, 94:89 (рахунок серії до 2 перемог — 2:0)

      За 7-ме місце: «Будівельник» — «Кривбас-баскет» — 80:77, 77:80, 78:76 (2:1)