Ветерани спорту — взірець для молодих

11.06.2005

Куди йдуть спортсмени після завершення кар'єри? Варіантів адаптації до «звичайного» життя є безліч — від тренерської діяльності до бізнесу. Але фактично всі, хто віддав багато років спорту великих досягнень, назавжди залишаться ветеранами того ж спорту. І не важливо, чи тобі 25 років і ти «пенсіонер» за мірками художньої гімнастики, чи 80. Рух ветеранів спорту як громадська формація у нас став зароджуватися фактично з перших років незалежності України. Сьогодні це широка мережа численних громадських організацій: національних та всеукраїнських федерацій, асоціацій, спілок, спортивних клубів із багатьох видів спорту, які об'єднують понад 160 чемпіонів олімпіад, понад 300 призерів Олімпійських ігор, майже 1200 заслужених тренерів України та 1800 майстрів спорту міжнародного класу. Заохочуючи подальший розвиток цього руху, Міністерство у справах молоді та спорту (а від учорашнього дня — ще й сім'ї. — Авт.) 10—12 червня проводить фінальні змагання I Всеукраїнських спортивних ігор серед ветеранів спорту за програмою Міжнародного року спорту і фізичного виховання в Україні.

      На прес-конференції, яку провели директор департаменту фізичної культури Мінмолодьспорту Мирослав Дутчак, голова Ради ветеранів фізичної культури і спорту Михайло Бака та президент Всеукраїнського союзу ветеранів спорту Володимир Іванов, було оголошено, що впродовж цих трьох днів на аренах Києва та області понад 1000 ветеранів спорту з різних областей виборюють першість у змаганнях із баскетболу, важкої атлетики, велоспорту, академічного веслування, волейболу, легкої атлетики, настільного тенісу, плавання, скелелазіння, спортивного орієнтування та футболу. Зокрема, краща футбольна команда ветеранів країни визначиться сьогодні о 16.00 на полі навчально-тренувального центру ім. В. Банникова у поєдинку донецького «Шахтаря» та одеського клубу «Рішельє». При цьому трохи дивно, що в програмі немає змагань борців, котрі, і читачі «УМ» неодноразово читали про це на шпальтах нашої газети, здобули не один десяток нагород на ветеранських турнірах в усіх куточках світу. Виявляється, як розповів пан Дутчак, для заявки виду спорту на Іграх потрібно, щоб він мав «географію».

      У прес-релізі оргкомітету підкреслено, що за останні три роки українські атлети-ветерани вибороли 94 золоті, 86 срібних та 132 бронзові медалі на Всесвітніх іграх ветеранів, чемпіонатах світу, Європи та інших міжнародних форумах ветеранського спорту. Їм — особлива шана: після урочистого відкриття фінальних змагань I Всеукраїнських спортивних ігор найвідоміші ветерани, вперше зібравшись у столиці, пройшли ходою по Хрещатику на майдан Незалежності.