Кандидати на заміну

11.06.2005
Кандидати на заміну

Сергiй Бубка.

      Після того  як «головний олімпієць» країни Віктор Янукович заявив, що залишить свою посаду, з'явилося четверо кандидатів, котрі не проти «порулити» у Національному олімпійському комітеті. Ім'я наступника назве ХV Генеральна асамблея НОК України, яка відбудеться вже 23 червня. Найімовірніше, новим керівником вітчизняної олімпійської спільноти стане інший донеччанин — Сергій Бубка, хоч і близький друг екс-Прем'єра й також член Партії регіонів, зате людина справді спортивна.

      Бубка — видатний у минулому легкоатлет, член виконкому МОК — користується неабияким авторитетом у світі й справді може впливати на прийняття важливих рішень на найвищому спортивному рівні, що може принести дивіденди Україні. Світового рекордсмена у стрибках із жердиною висунули кандидатом у президенти відразу 14 асоційованих членів НОК.

      Потенційним суперником донеччанина можна назвати олімпійського чемпіона, члена МОК Валерія Борзова— його висунула Федерація легкої атлетики. Щоправда, народний депутат Борзов, який належить до фракції СДПУ(о), вже очолював НОК, тож може зняти кандидатуру на користь молодшого колеги — Бубки (теж, до речі, нардепа, але від «Регіонів України»), як він робив це й на попередніх виборах, на користь Януковича.

      Два інших кандидати занесені у список для голосування, скоріше за все, «для галочки». Івана Федоренка — першого віце-президента НОК — висунула Федерація каное (він уже очолював Національний олімпійський комітет; трьома роками раніше його підтримала асоціація спортивної боротьби). Про шанси Миколи Марценюка — віце-президента Федерації бейсболу та софтболу — взагалі, мабуть, не варто говорити. Нагадаємо, що Януковичу головування в олімпійському русі країни потрібне було як додатковий іміджевий «бонус» перед штурмом головної висоти в державі. Минулого разу на посаду президента НОК, крім Віктора Федоровича, претендували знайомі обличчя: Федоренко, Марценюк, Борзов і Писаренко — президент Федерації важкої атлетики. Всі вони взяли відводи, аби потім одностайно проголосувати за горе-кандидата в президенти держави. Як то буде тепер — дізнаємося за два тижні.