Цифра на колесах

09.06.2005
Цифра на колесах

Під час перебування учасників автопробігу в Севастополі. (Укрінформ.)

Автопробіг під назвою «Україна проти туберкульозу та онкозахворювань», у складі якого були цифрові рентгенапарати, дав дані, які, можливо, вплинуть на стратегію лікування сухот і раку молочної залози.

      Найдовші черги стояли до цифрового мамографа, як зауважують учасники акції. Так, у Севастополі міністру охорони здоров'я України Миколі Поліщуку довелось особисто встановлювати процедуру прийому на мамографію.

      Привабливість цифрової техніки в тому, що люди, по-перше, отримують результат на руки майже миттєво, а по-друге, отримують набагато меншу дозу опромінення. Крім того, люди просто мали бажання перевірити діагноз, який їм поставили у «рідній» поліклініці...

      «Прикметно, що на наступний день після нашого від'їзду міське управління охорони здоров'я Севастополя саме встановило пересувну установку на центральній площі, настільки популярною стала ця акція», —  повідомив Юрій Марченко, генеральний директор Київського виробничого об'єднання «Медапаратура».

      Хоча автопробіг припав якраз на дні травневої спеки, але цифрова техніка і кондиціонери показали себе з найкращого боку, нічого не ламалося. Крім «Медапаратури», в акції взяли участь два українських виробники — київське підприємство  КРАЗ та харківське «Квант».

      При роботі на місцях виявилось, що чотирьох автомобілів замало. «З Києва виїхало чотири автомобілі, в Одесі приєднався ще один наш, київський, автомобіль», — сказав Юрій Григорович.

      А взагалі, автомобілі, які об'їздили  14 регіонів України, накрутили на спідометрах більше ніж 3,2 тисячі кілометрів.

      Керівництво областей поставилося до ініціативи Міністерства охорони здоров'я та виробників медтехніки по-різному.

      «Ми б хотіли відзначити добре ставлення керівників Сумської, Миколаївської, Херсонської областей, — сказав Юрій Марченко. — Вони задіяли своїх медиків і велику кількість осіб, які потребували додаткового обстеження. Так, головний лікар одного з тубдиспансерів навіть зміг перевірити з допомогою цифрової техніки власний діагноз, який, на щастя, виявився помилковим».

      «Це надзвичайна акція, — сказав міністр Микола Поліщук. — Обстежили 3,5 тисячі людей, у 72 осіб туберкульоз виявили вперше і у 160 підтвердили. В Севастополі сьогодні 30 рентгенапаратів і тільки один бінокулярний мікроскоп — а до наших автомобілів стояли черги!»

      Результати акції ще раз засвідчили необхідність міняти стратегію виявлення і лікування туберкульозу. «Ця стратегія була спрямована на стаціонари, науково-дослідні інститути. Відсоток виявлення надзвичайно малий, але він у 13 разів дорожчий! Тому Україна переходитиме до мікроскопії мазка для виявлення туберкульозу i ДОТС-стратегії, — сказав Микола Єфремович.

      І додав цікаву деталь: «Один з автомобілів у Сумській області заїхав до Хоружівки, малої Батьківщини нашого Президента. При обстеженні там великої кількості осіб не знайдено жодного хворого на туберкульоз! Отже, наш Президент зi здорового села!»