Олімпійського Мішку реанімувати не вдасться?

08.06.2005

      Боротьба за право проведення Олімпійських ігор-2012 виходить на фінішну пряму. Місто-щасливчик буде оголошене вже 6 липня на засіданні МОК у Сінгапурі, а позавчора Міжнародний олімпійський комітет на своєму сайті оприлюднив «передостанній» звіт щодо всіх кандидатів.

      Оціночна комісія МОК вважає найкращими плани й умови Лондона й Парижа. Як видно, саме між ними розгорнеться основна боротьба в останньому голосуванні. Росіяни тішаться, що Москві присвячено п'яту частину звіту, але можливості столиці РФ насправді визначено як «реальні», тобто гірші, ніж у британців та французів. Плюс білокам'яної, яка прагне прийняти Олімпіаду через 32 роки після Ігор-1980, — готовність 79 відсотків спортивних об'єктів, необхідних для проведення головних стартів чотириріччя, тобто зниження фінансових та організаційних ризиків, але в цьому ж і мінус, адже нинішня спортивна інфраструктура Москви потребує значної модернізації. Крім того, МОК визначила план москвичів як не надто детальний і погано пророблений. Основні ж суперники вражають глобальністю задумів та значно вищими можливостями.

      Серед конкурентів — також Мадрид і Нью-Йорк. Але щодо «міста великого яблука», то американці позавчора самі фактично «поховали» свої шанси, коли контрольна комісія законодавчих зборів штату Нью-Йорк відхилила план будівництва на Манхеттені олімпійського стадіону вартістю 2,2 млрд. доларів.

Цікаво, що провідні букмекерські контори, зокрема «Уїльям Хілл», приймають ставки на визначення столиці Олімпіади-2012 за такою ймовірністю: Париж — 10:4, Лондон — 11:4, Нью-Йорк — 12:1, Мадрид — 33:1, Москва — 100:1.