«Темники» не в тему

08.06.2005
      Сергій Васильєв, якому приписують авторство сумнозвісних «темників», уже давно не розпоряджається інформаційним простором усієї України. Хіба що, можливо, відточує свою «темникотворчу» майстерність у межах прихильної до нього СДПУ(о) або опозиції загалом — треба ж звичним до вказівок та «рекомендацій» «інформаційним політтехнологам» керувати умами бодай кількох сотень тисяч партійців, якщо вже не кількох десятків мільйонів співвітчизників. Зрештою, це нібито нормальна практика — формувати погляди своїх однопартійців на ті чи інші політичні події: якщо вже пішли в партію, значить, приймають і партійну дисципліну.
      Все це нормально й не лякає, якщо йдеться про представників колишньої влади, які займалися такими речами в межах цілої країни. Але коли береш у руки документ із до болю знайомою стилістикою й такими схожими на колишні «Тема важлива й актуальна» або «Коментарі по всій темі відсутні» примітками «До відома», «Пропонується», «!!! Додатковий акцент», розповсюджуваний нібито «своєю» (в сенсі — «помаранчевою») політичною силою, стає моторошно.
      До слова, дарма журналісти із деяких телеканалів «на випередження» звинувачували гуманітарного віце-прем'єра Миколу Томенка у продукуванні «томників» — «темників на новий лад». Про «томники» поки що чути тільки в жартах, а от «темники» в найкращих традиціях «васильєвського» жанру таки ходять, і Томенко в них, до речі, є чимось на кшталт «Прохання ігнорувати», а конкретніше — «піар-провокатором». На щастя, поки що новітня «темникотворчість» процвітає лише в рамках партії «Народний союз «Наша Україна», але якщо врахувати, що це навіть не просто партія влади, а величезна політична сила, яка ставить собі за мету об'єднати якомога більше людей, до якої входять з десяток «губернаторів», міністрів, дрібних чиновників та місцевих керівників і навіть Президент, серце тікає у п'яти.

      Документ, який опублікував інтернет-сайт «Майдан», потрапив до рук «майданівців» від представників регіональної організації НСНУ. Як зазначається на сайті, такі письмові «рекомендації» тепер розсилають зі служби інформаційно-аналітичного забезпечення НСНУ в обласні партійні організації. У цьому документі, озаглавленому «Пропозиції до політичної позиції партії», вказані події та бажана реакція на них партійних осередків. От, скажімо, подія — «Створення міжпартійного об’єднання «Трудовий Союз». Далі йде «До відома»: коротко про те що, власне, сталося («Трудова партія» і Всеукраїнська партія трудящих створили міжпартійне об'єднання «Трудовий союз» для участі у виборах Верховної Ради й органів місцевого самоврядування в 2006 році» тощо). І, нарешті, «Пропонується» — «Уникати коментування, регіональним структурам партії звернути увагу на можливість приєднання місцевих профспілок до об’єднання».

      Цікавим є розділ «Заяви М.Томенка та М.Мартиненка стосовно можливостей блокування». Томенко виступає за спільний список НСНУ й Блоку Тимошенко і вкотре наголошує на тому, що, на його думку, Вікторові Ющенку не варто очолювати цей список, оскільки Президентові не личить стояти на чолі конкретної партії. Мартиненко навпаки, виступає за те, щоб виборчий блок із НСНУ, БЮТ і Народної партії очолив саме Ющенко. Партійний «темник», який дотепний Майдан охрестив «безсмертемником», пропонує: «При поширенні інформації акцентувати увагу на наступному: загальний напрямок щодо створення єдиного виборчого блоку трьох політичних сил був озвучений Президентом України В.Ющенком та підтриманий Головою Ради партії Р.Безсмертним, який провів переговори із зазначеними політичними силами. Проте остаточного рішення про блокування ще немає.

!!!Додатковий акцент

      Позиція М.Томенка щодо наявності Президента у виборчому списку є виключно його особистою думкою і можливою «піар-провокацією».

Ще один цікавий пункт: «Заява Ю.Тимошенко про необхідність першочергового виконання доручень Президента членами Кабміну.

Пропонується:

      — Поширювати інформацію із акцентом на тому, що уряд сформований В.Ющенком, і є відповідальним в першу чергу перед Президентом.

      — У майбутньому в розмовах та коментарях пропонується уникати словосполучення «уряд Тимошенко», а вживати словосполучення «уряд Ющенка».

      Це, звісно, далеко не повний виклад внутріпартійної інструкції, яка на перший погляд суспільству нічим не загрожує й ображає антидемократичністю хіба тих людей, про яких у ній ідеться. А тепер, знаючи невикорінену звичку деяких (більшості) чиновників «старої закалки» виконувати й перевиконувати розпорядження «згори», уявімо собі, як поведеться «пересічний» районний чи навіть обласний голова-«енесенувець», якому тільки завдяки бюджетному фінансуванню підпорядковується добрячий шмат місцевих ЗМІ, отримавши такий «темник» від партійних босів із Києва. Уявили? З півріччям революції вас, панове!

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>