Літо, як відомо, приносить не лише задоволення від сонячної погоди, теплого моря та вітамінної зелені, яку можна зірвати з грядки чи за дуже доступною ціною купити на базарі. Спека, накладена на певні продукти, дає поштовх бурхливому розвиткові мікроорганізмів, які можуть всього за кілька годин зробити з молока кисляк чи перетворити поживний салатик на отруту. А тоді вже ніякий холодильник не врятує зіпсовану їжу, тому за перших «нехороших» ознак її слід безжально викидати. Недотримання цього простого правила щороку призводить до госпіталізації десятків українців. Нещодавно ми писали про отруєння гостей на весіллі, тепер ідеться про випадок, який трапився у військовій частині.
За повідомленням прес-служби Міністерства оборони України, інцидент стався у 95-й окремій аеромобільний бригаді, що дислокується у місті Житомир. У перший день літа 59 військовослужбовців строкової служби отруїлися неякісним овочевим салатом, 12 із них були відправлені до місцевого 409-го військового госпіталю з діагнозом ентероколіт (запалення слизової оболонки тонкої і товстої кишок. Симптоми: біль у животі, зниження апетиту, нудота, діарея).
Для того, щоб локалізувати хворобу i не допустити її поширення серед здорових солдатів, військові лікарі розгорнули ізолятор на 50 ліжок, організували жорсткий контроль за приготуванням їжі. Природно, керівництво Міноборони України не могло не відреагувати на таку неприємну ситуацію. За повідомленням прес-служби міністерства, начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Сергій Кириченко розпорядився, щоб надалі у військах відбирали більш якісні продукти для харчування особового складу та краще контролювали процес приготування їжі.