Албанське слово в ціні

04.06.2005
Албанське слово в ціні

Власник свiжого Букера Iсмаїл Кадаре.

      Другою за значимістю (після Нобелівської) літературною премією світу вважають Букерівську, лауреатів якої називають щороку у жовтні. На жаль, до останнього часу Букерівськими преміями відзначали лише англомовних письменників, які мешкають у Великій Британії, Ірландії або інших країнах Британської співдружності націй. Починаючи з 2005 року, цю несправедливість виправлено і встановлено Міжнародну Букерівську премію, лауреатом якої може стати письменник із будь-якої країни світу, який пише будь-якою мовою. Вчора було названо першого переможця Міжнародного Букера. Ним став добре знаний у світі албанський поет та романіст Ізмаїл Кадаре. Він неодноразово номінувався на Нобелівську премію з літератури, а на підтвердження того, що Міжнародний Букер є головним конкурентом літературного Нобеля свідчить факт, що 18 суперниками Кадаре у боротьбі за цю премію були письменники, зокрема нещодавно померлий американський письменник єврейського походження Сол Беллоу, його всесвітньо відомі співвітчизники Філіп Рот і Джон Апдайк, німець Гюнтер Грасс, чех Мілан Кундера та канадка Маргарет Етвуд. Знайомі все прізвища щорічних номінантів на Нобелівську премію. 69-річний Кадаре отримає Міжнародну Букерівську премію та грошовий додаток до неї у розмірі 60 тис. фунтів стерлінгів (88,8 тис. євро, або 109 тис. доларів) 27 червня на урочистій церемонії у столиці Шотландії — Единбурзі.

      Ісмаїл Кадаре є найвідомішим письменником своєї країни. Він емігрував до Франції 1990 року за кілька місяців до падіння комуністичного режиму. Тепер мешкає поперемінно у Франції та у себе на батьківщині, в Албанії. Букера йому присудили за весь творчий доробок. Найвідомiшими романами письменника є «Розбитий квітень», «Весняні квіти, весняний мороз» та «Генерал мертвої армії». Хоча події його знаменитого роману «Піраміда» розгортаються в античному Єгипті, але більшість інших творів є реакцією митця на події сучасності. У книзі 1988 року «Концерт» він розглядає тему розриву довготривалого зв'язку Албанії зі своїм комуністичним союзником Китаєм. Останні драматичні події на Балканах є темою роману 2000 року «Елегія для Косова».

      Лауреата Букерівської премії визначає журі у складі трьох осіб. Його голова, британський літературний критик Джон Кері, так пояснив вибір журі: «Ізмаїл Кадаре є письменником, який охоплює всю людську культуру — її історію, її фольклор, її політику та її нещастя. Він є універсальним письменником, який пише у традиційному стилі, що сягає корінням Гомера». Кадаре є дуже плодовитим творцем. На цей час він має два закінчені романи, які побачать світ уже наступного року: «Спадкоємець» та «Донька Агамемнона».