Під контролем водні розваги

02.06.2005

      До пляжного літа в Криму готуються всі — і місцевий депкорпус, і служби МінНС, і санстанція. Постійна комісія Верховної ради автономії з промисловості, транспорту і зв'язку на чолі з Анатолієм Коцерубою, наприклад, перевірила на предмет готовності до курортного сезону (він офіційно стартує 5 червня) основні бази водних атракціонів, тобто місця, звідки у небо над морськими пляжами здіймаються з відпочивальниками на борту платні мотодельтаплани і відчалюють швидкісні гідроцикли. І дійшла висновку, що повністю має законне право моторизований екстрім лише в Ялті, Феодосії та Євпаторії. У решті міст ці бази допоки не узаконені, відтак прогнозують, що цьогоріч водних атракціонів на кримських пляжах поменшає майже втричі. Когось це, можливо, стурбує, інших, навпаки, лише втішить. Адже коли поруч на воді на «всіх парах» туди-сюди несуться «Ямахи» та інші плавзасоби, комфорту і безпеки відчутно мало. Бо тії «гонки» можуть закінчитися не лише легким переляком. Торік, нагадаю, у Євпаторії сталася НП — внаслідок зіткнення гідроцикла з «бананом» покалічились 7 дітей. Отож цілком резонно кримська влада вирішила обмежити кількість водного транспорту на міських пляжах.

      До цього переліку, безумовно, не входять весельні човни рятувальних станцій. Навпаки, їхній парк, як запевнили кореспондента «УМ» у місцевому Головному управлінні МінНС, значно збільшиться у порівнянні з минулим сезоном. І взагалі, жоден міський чи відомчий пляж без обладнаних на них засобів порятунку не одержить дозвільних документів . За розпорядженням місцевої влади й еменесників фірма «Аквасервіс» здійснила перевірку більшості морських пляжів. Також завершено чотириденну підготовку закріплених за ними матросів-рятувальників. Наприклад, в Алушті відповідний сертифікат отримали майже 400 осіб.

       І все ж кримські міненесники б'ють на сполох, бо люди продовжують тонути. Щоправда, не в морі, а у внутрішніх водоймищах. Наприклад, 25 травня буквально за 4 години трагічно закінчилось купання аж трьох дітей віком від 6 до 15 років у Білогірському басейні, Північно-Кримському каналі і на Тайганському водосховищі. 30 травня все у тому ж Північно-Кримському каналі потонула 32-річна жінка. Начальник кримського МінНС Василенко змушений був звернутися через місцеві ЗМІ до земляків і гостей півострова з настійним проханням дотримуватись елементарних заходів безпеки, тобто купатись тільки на спеціально обладнаних пляжах, не залишати без догляду дітей у воді й не лізти у воду, як кажуть, «на бровах». А ще його відомство оголосило 1 і 2 червня на півострові штормове попередження у зв'язку з різким погіршенням погоди.