Спецслужба пiд депутатським «ковпаком»

02.06.2005

      Тема необхідності реформування силових структур роками не сходить з газетних шпальт, але фактично до сьогодні в цьому напрямку нічого не робилося, якщо не брати до уваги гострих дискусій з великою кількістю поламаних списів над проблемою.

       Певні зрушення почалися після приходу нової влади, в тому числі i на керівні посади в СБУ, МВС i Міноборони. I якщо в міліцейському та військовому відомствах щось хоча й робиться, та більше нагадує локальні реформаторські штрихи, то у найтаємничішому відомстві на Володимирській,33 фактично випередили колег. Адже днями голова СБУ Олександр Турчинов заявив, що по-перше, запропонована його відомством концепція реформування СБУ вже підтримана Президентом Віктором Ющенком (який до того ж ще й підписав указ про затвердження нової структури СБУ), а по-друге, сам процес реформування відбудеться у стислий термін — вже до кінця червня.

       Головна структурна зміна — скорочення проміжних управлінських ланок та підрозділів з дублюючими функціями, а також зменшення кількості співробітників керівного складу і генеральських посад. Система управління діяльністю Служби безпеки, таким чином, на думку пана Турчинова, лише удосконалиться, адже адміністративні структури i посади в центральному апараті скоротяться ледь не вдвічі! Прощатися доведеться i з багатьма рядовими працівниками СБУ, чисельність яких зменшиться на 15 відсотків. Але це не зашкодить державній безпеці, вважає голова СБУ, бо працюватимуть не числом, а на якість.

       Таким чином, з двадцяти нинішніх самостійних підрозділів СБУ створять дев'ять департаментів, одну окрему службу урядового зв'зку і апарат голови Служби безпеки.

      Найважливішим iз департаментів стане той, на базі якого планується створити єдину систему контррозвідувального захисту. Безпосередньо тероризмом окремо займатиметься інший підрозділ. Мета — підвищення ефективності захисту держави від іноземної розвідки та тероризму.Тим самим Турчинов дав зрозуміти, що бажання його попередника Ігоря Смешка відокремити військову контррозвідку від СБУ було хибним.

       Про важливість антитерористичного напрямку діяльності СБУ може свідчити i те, що днями Президент підписав указ про призначення першим заступником Турчинова легендарного Василя Крутова. Нагадаємо, що на початку 90-х це перший керівник українського спецпідрозділу «Альфа», який певний час перебував на відпочинку i за Кучми державі був фактично не потрібен, з лютого цього року повернувся на службу одним із заступників голови. Тепер згідно зі статусом «першого зама» справжній професіонал Крутов автоматично став керівником Антитерористичного центру при Службі безпеки. А ось його попередник на посаді першого, генерал Скибинецький (якого звільнили навіть не повідомивши Турчинова місяць тому, що спричинило неабиякий інформаційний скандал між СБУ та секретарем Ради нацбезпеки i оборони Петром Порошенком), зараз за словами Олександра Турчинова, влаштувався на дуже престижну i високооплачувану роботу у одній із закордонних фірм. Професіонали такого гатунку в статусі безробітних не засиджуються.

      Звісно ж, у структурі залишаться i пiдроздiли, що боротимуться з органiзованими злочинними угрупованнями та економiчними злочинами. Не залишать спецслужби без уваги й iнформацiйну безпеку держави. I саме в цьому напрямку є справжнє «ноу-хау» реформи, адже Турчинов пропонує створити групу з кількох депутатів, які зможуть мати доступ до секретних матеріалів СБУ та держтаємниць.

       Народним обранцям (не більше трьох-п'яти осiб, яких спеціально відберуть з урахуванням досвіду i моральних якостей та відповідно підготують) нададуть постійні перепустки, і вони зможуть самі перевіряти роботу СБУ. Вже зараз із керівниками профільних комітетів парламенту ведуться переговори щодо створення такої групи «посвячених у найтаємніше», i головною вимогою до кандидатів є закритість інформації. Адже неприпустимо, щоб хтось із нардепів, одразу після ознайомлення із закритими документами біг влаштовувати прес-конференцію або теревенити з друзями по фракції.

      Наразі Олександр Турчинов уже позитивно висловлюється за створення окремого бюро розслідувань(НБР), хоча й не без обмовок. Наприклад, про створення єдиної системи слідчих органів в Україні з відповідними змінами до Кримінально-процесуального кодексу. Раніше, пригадується, він не без критики сприйняв можливість відокремлення до НБР окремих підрозділів СБУ. Але схоже на те, що силовики таки порозумілися у цьому питанні й погоджуються, що дублювати один одного у тому ж досудовому слідстві, перехоплюючи резонансні справи, не слід. При цьому, як і раніше, СБУ матиме повноваження проводити досудове слідство, а сам Турчинов i цього разу не забув нагадати, що ці ж самі функції у виконанні Генпрокуратури недоречні, бо законом не передбачені. Як би там не було, нещодавно СБУ, МВС і ГПУ передали на розгляд до Верховної Ради спільно розроблений законопроект про побудову досудового слідства на базі Національного бюро розслідувань.

      Як бачимо, реформування СБУ проходить iз входженням «у поле» iнших силових відомств, тому його фактично можна вважати першим етапом силової реформи. На цьому старті пан Турчинов запевняє, що очолюване ним відомство стане провідною європейською спецслужбою.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>