Українська «п’ятірка» по дорозі до Турина

28.05.2005

      З 8 грудня 2005 року по 10 лютого 2006-го понад 10 тисячі факелоносців з різних країн світу долатимуть естафету Олімпійського вогню, який побачать у кожному регіоні Італії. Долучитися в такий спосіб до зимової Олімпіади в Турині одержали можливість і наші співвітчизники. З 23 травня по 20 червня цього року компанія «Самсунг електронікс» — почесний партнер естафети Олімпійського вогню — проводить відбір 1900 своїх факелоносців.

      Будь-хто з українців може надіслати есе-рекомендацію про свого знайомого, який здатний найкраще представляти олімпійський дух. Це можна зробити, якщо заповнити спеціальну форму на сайті www.samsung.ua чи надіслати короткий твір (не більше 1000 знаків) на абонентську скриньку «Самсунга» в столичному поштовому відділенні 01135. Надалі в процесі відбору факелоносців фактично зможе взяти участь кожен громадянин України. Журі відбере 25 кращих претендентів, яких розділять на 5 команд з урахуванням сильних сторiн кожного з учасників. Конкурсанти змагатимуться за право передачі Олімпійського вогню в Італії командами, цю подію в липні висвітлюватиме телеканал ICTV, глядачі якого зможуть віддати свій голос тій чи іншій «п'ятірці» за допомогою SMS по мобільному. Офіційне анонсування повного списку факелоносців відбудеться в жовтні – оргкомітет туринської Олімпіади має назвати загалом 10 тисяч достойників.

      Щодо факелоносців існує вже й не так багато обмежень — вік не менше 10 років і фізична здатність без завдання шкоди для себе пронести вогонь на 400 метрів. Цікаво, що кандидатів, які балотуються на державні та партійні посади, а також уже обраних офіційних осіб організатори просять не турбуватися — олімпійці не хочуть рекламувати політиків.

      Як і для кожних Олімпійських ігор, для Італії-2006 розроблено ексклюзивний варіант смолоскипу: його висота 76,5 см; діаметр — 10,8 см; вага — 2,85 кг, авторство — дизайнерська компанія «Пініфакіна».

      Стартує естафета олімпійського вогню ХХ зимової Олімпіади 8 грудня в Римі. На католицьке Різдво факел прибуде в Палермо, новорічну ніч зустріне в Неаполі, а 26 січня факел візьме участь у святкуванні 50-річчя з моменту відкриття Білої Олімпіади-1956 у Кортіна д'Ампеццо.

      Як бачимо, до наступної Олімпіади залишилося вже зовсім небагато...