Щербатий агроспадок

21.05.2005

      Команда екс-«губернатора» Сумської області Володимира Щербаня, що впродовж останніх років, не соромлячись, грабувала цей край усіма відомими їй способами, нарешті залишила ключові посади в регіоні. Дехто з колишніх керівників виїхав за межі області, а дехто... просто втік, намагаючись уникнути покарання. Адже на згадку про себе колишні місцеві можновладці залишили довжелезний шлейф посадових злодіянь та велику купу проблем майже в усіх сферах виробничої діяльності Сумщини.

      «УМ» неодноразово повідомляла про численні політичні й економічні злочини Щербаня i К, які вражають. Та виявляється, найбільшої шкоди за такого «господарювання» було заподіяно сільському господарству, яке й досі акумулює безліч невирішених питань. Нестача коштів на придбання насіннєвого матеріалу та палива, зношеність сільгосптехніки, відчай та розгубленість сумських аграріїв, які під постійним тиском чиновників давно перестали бути господарями на землі, — усе це створило загрозу зриву посівної кампанії 2005 року. На спільних засіданнях облдержадміністрації сільгоспвиробники відкрито зверталися до правоохоронців з проханням надати їм правову допомогу та повернути втрачене за останні роки. А втрати виявилися суттєвими.

      Річ утім, що місцева корумпована влада, прибравши до рук усі агропромислові підприємства та об'єднання, що більш-менш міцно стояли на ногах, створила в області мережу підконтрольних їй комерційних структур, які нав'язували решті сільгоспвиробників кабальні умови співпраці. У такий спосіб майже весь АПК Сумщини за час перебування при владі «донецького клану» перетворився на підсобне господарство одного власника.

      Вражає й такий факт: лише за 2003 рік екс-«губернатор» Сумщини Володимир Щербань отримав дохід в 1 мільйон 800 тисяч гривень, повідомили «УМ» у прес-центрi податкової міліції області. Цю цифру без зайвого сорому Щербань саме тоді й задекларував як держслужбовець. Адже, крім керівництва областю, він увесь час активно займався іншою прибутковою діяльнiстю — куплені за безцінь акції київських, донецьких та кримських підприємств того ж дня продавав за ціною, вищою в сотні разів. Отже, за приховування від оподатування власних доходів, отриманих не за основним місцем роботи, і ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах (687 тис. грн.) тепер і податкова міліція порушила проти Щербаня кримінальну справу, яка є вже третьою в його «послужному» списку.

      Та герой у бігах, але справа його живе послідовниками. Припинити викачування грошей із села та обмежити втручання кримінальних структур у цю галузь могла лише злагоджена спільна робота облдержадміністрації, прокуратури, податкової. I процес пішов! Як повідомив «УМ» начальник Сумського управління податкової міліції Микола Тимченко, його співробітники почали перевірки у декількох напрямах одночасно. Крім агропромислових об'єднань, задіяних у тіньових схемах відмивання грошей, у поле зору податківців потрапили 7 переробних заводів, 4 птахорадгоспи, 11 сільгоспвиробників. I це далеко не всі, кого примусово втягнули до злочинних махінацій з бюджетними ресурсами. Перші результати: викрито 16 тяжких злочинів у сфері АПК, порушено 12 кримінальних справ, сума збитків по яких склала близько 16 мільйонів гривень. Вражає, що десятки мільйонів бюджетних коштів безперешкодно вилучались із місцевої казни під виглядом допомоги аграріям i осідали у кишенях екс-керівництва.

      Крім цього, за оперативними даними, більше 50 імпортних тракторів та комбайнів, призначених для сільгоспвиробників області, потрапили до рук тіньових комерційних структур. Що й казати, використання лише одного бурякозбирального комбайна приносило «тіньовикам» за сезон до 500 тисяч гривень прибутку. Техніка працювала як на угіддях Сумщини, так i в інших регіонах. До того ж розцінки влада встановлювала занадто високі, тож від такої «підтримки АПК» селяни отримували лише збитки.

      Зараз працівники податкової міліції працюють над поверненням коштів i техніки законному власнику — сільгоспвиробнику. Так, на території Сумсько-Степанівського та Низівського цукрозаводів виявлено 13 одиниць імпортної агротехніки, а ще 11 комбайнів знайдено в Охтирському та Роменському районах. Слід додати, що застосовуючи вищенаведену схему i незаконно використовуючи пільги для сільгоспвиробників, злочинці від влади змогли ухилитися від сплати податків на суму близько п'яти мільйонів гривень.

      Але перевірки ще не закінчено, а за словами пана Тимченка, податкова міліція й надалі активно працюватиме над ліквідацією злочинного підгрунтя тіньового бізнесу в регіоні, щоб повернути довіру чесних підприємців до влади.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>