Яка громада перегромадить

17.05.2005

      Успіх конкурсу на кращі проекти розвитку територіальних громад, який проводився минулого року на Вінниччині й викликав справжній спалах активності на місцях, із закономірністю привів до його продовження. І цьому не слід дивуватись: коли люди побачили, що з двадцяти шести учасників вісім переможців отримали кошти з обласного бюджету на загальну суму 200 тисяч гривень, кількість бажаючих скористатись нагодою для розв'язання актуальних місцевих проблем значно збільшилась. Люди побачили приклади: в одному селі запрацював заготівельний пункт молока, в іншому створено пункт надання послуг населенню з перукарнею, міні-пекарнею, побутовою ремонтною майстернею. Були і масштабніші напрацювання: Чернівецька районна рада за гроші «з області» створила громадське пасовище площею 52 гектари для розвитку особистих господарств громадян, а Хмільницька міська рада розробила стратегічний план реформування житлово-комунального господарства.

      Тому в 2005-му обласна рада не тільки оголосила новий конкурс, а й у два з половиною рази збільшила «призовий фонд»: він виріс до півмільйона гривень. Передбачено також низку додаткових стимулів для кооперування та підтримки ініціатив. Скажімо, проект, який пропонує одна територіальна громада, може здобути максимум 25 тисяч гривень. Але якщо він є спільною розробкою кількох територіальних громад, то верхня планка піднімається до 40 тисяч гривень. Перевага надається тим територіальним громадам, які спромоглися залучити додаткові кошти, знайшовши бізнесових партнерів. Обласна рада визначила також пріоритетні напрямки цьогорічного конкурсу: культура, кредитні спілки та комунальне господарство. І хоч до кінця періоду подачі заявок залишився місяць, за кількістю звернень по консультації до головного управління економіки облдержадміністрації (воно виконує функції дирекції конкурсу) уже можна сказати, що цьогоріч учасників виявиться набагато більше.

      «Змагання» територіальних громад дозволяє зробити ще одну важливу річ — відібрати кращі проекти для участі у Всеукраїнському конкурсі. Торік проект з Ладижина під назвою «Формування інфраструктури туристично-рекреаційного міні-регіону Ладижин-Немирів» переміг на рівні країни. Цього року він буде реалізований — на нього виділяється державне фінансування у розмірі 300 тисяч гривень.