Коловорот грошей у природі

17.05.2005
Коловорот грошей у природі

Цим людям виготовлення державних актів на право власності на землю обійшлося безплатно. (Фото Володимира СЕНКЕВИЧА.)

      Восени 2001 року Проект підтримки приватизації землі в Україні, що діє за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку, змушений був згорнути свою програму на території Полтавської області. Причиною припинення роботи з часткового фінансування виготовлення державних актів (ДА) землевласникам було те, що полтавське товариство з обмеженою відповідальністю «Горизонт», з яким Проект уклав угоду на виготовлення ДА, збирало додаткові кошти з населення. У результаті цього люди, які б мали одержати акти безплатно, бо роботи з їх виготовлення були частково профінансовані американською стороною, змушені були платити в середньому 60—80 гривень. Куди поділися зібрані таким чином кошти у величезних розмірах, здогадатися неважко. І ось знову в області ледь не розгорівся скандал. На цей раз у центрі його опинився Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою.

      Як розповів координатор Полтавського Центру юридичної допомоги сільському населенню Володимир Сенкевич, 18 листопада минулого року між компанією «Кемонікс Інтернешнл», яка діє в рамках Проекту підтримки приватизації землі в Україні, та Інститутом землеустрою було укладено контракт на виконання робіт із видачі державних актів. Згідно з контрактом, землевпорядна організація (тобто  Інститут землеустрою) з того дня мала розірвати раніше укладені договори із замовниками на виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки (земельні частки (паї)). Та коли 9 грудня ЦЮД зробив перевірку дотримання зобов'язань iнститутом, то виявилось, що із Степанівською сільрадою Семенівського району землевпорядна організація ще не розірвала договорів, навіть більше того, напередодні її представники забрали в сільського голови 2736 гривень, які були зібрані раніше для виготовлення актів. У ході перевірки з'ясувалося, що збирання коштів із населення було припинено тільки першого грудня. Ці факти були грубим порушенням підписаного контракту, тому фахівці Центру юридичної допомоги сільському населенню після відповідних роз'яснень зажадали від керівництва Інституту землеустрою повернення населенню незаконно забраних грошей. І в лютому цього року всю суму таки повернули сільраді.

      Проте, як кажуть, на рівному місці виникла інша проблема — розподілу грошей. Той, хто виготовив акти раніше i за власні кошти, вважав несправедливим, що тим, хто відкладав це на останній момент, витрати компенсують . І третього лютого загальні збори селян вирішили зібрати гроші з тих, хто взагалі їх не здавав, щоб розподілити всю суму порівну між усіма.

      — Можливо, це дійсно було б справедливо, — говорить Володимир Сенкевич. — Але чи прозоро? Політика Програми — максимальна чесність і відкритість у фінансових питаннях. А будь-які збирання грошей — це шлях до зловживань. До того ж у таких ситуаціях виникають проблеми, пов'язані зі смертю власників державних актів, зміною місця проживання тощо. Тому мені довелося проводити у Степанівській сільраді спеціальний семінар, роз'яснювати людям, що вони можуть втратити набагато більше, ніж придбають. Адже в разі скасування договору між Проектом та сільрадою тих, чиї державні акти зараз у процесі виготовлення, автоматично позбавляють пільг при їх реєстрації чи при довиготовленні ДА.

      Наслідком стало погодження мешканців сільради з порадою фахівця. І кілька десятків селян одержали назад свої гроші, в середньому по 70—75 гривень. За що були дуже вдячні співробітникам Полтавського центру юридичної допомоги сільському населенню та Проекту підтримки приватизації землі в Україні.

Ганна РОМІНА.