Як модернізується «Донецьксталь»

17.05.2005
Як модернізується «Донецьксталь»

      Один з патріархів вітчизняної металургії (перша домна підприємства була введена в експлуатацію ще у квітні 1871-го року ) Донецький металургійний завод, схоже, переживає другу молодість. Подібне відбувається насамперед завдяки активно здійснюваним тут заходам із технічного переозброєння та модернізації виробництва. І завдяки цьому тут зуміли не тільки зберегти стійкі позиції на ринку металу, а й напрацювали чітку лінію модернізації існуючого виробництва.

      Ще у 1998—99 роках, коли майже всі металургійні гіганти України опинилися в глибокій кризі, на заводі прийняли «Програму технічного переозброєння і стратегічного розвитку». Програма передбачала проведення низки заходів із модернізації та реконструкції основних фондів шляхом оптимального поєднання власних фінансових ресурсів, а також інвестицій і кредитів. Відтоді й по сьогодні стратегічна програма охоплює майже всі напрями діяльності підприємства, і її реалізація має перетворити ЗАТ «Донецьксталь» — металургійний завод» в одне з найсучасніших металургійних підприємств на території СНД.

      Нині у рамках Програми на заводі здійснено кілька солідних технічних проектів. Зокрема тут протягом 2000-2002 років у відповідності до світових стандартів реконструювали доменну піч № 2, модернізували установку безперервного розливання сталі, ввели в експлуатацію ще кілька технічних новинок. І всі найсучасніші розробки світового рівня, запроваджені в ході капітально-відновлюваного ремонту на ДП № 2 вже дали про себе знати. По-перше, ці нововведення дозволили збільшити виробництво чавуну майже втричі(!). По- друге, очевидні зміни відчули металурги, оскільки істотно покращились санітарно-гігієнічні показники на робочих місцях. І, по-третє, реконструкція торкнулася інтересів всіх інших мешканців Донецька, оскільки вдалося зменшити кількість викидів доменного виробництва в атмосферу. Наприклад, пуск у доменному цеху центральної повітроочисної станції і реконструкція газоочистки дільниці приготування та вдування пиловугільного палива дали можливість зменшити щорічні шкідливі викиди.

      Введена в експлуатацію у квітні 2002 року ДП № 2 по багатьох параметрах відтепер переважає аналогічні агрегати, капітально відремонтовані в Україні за останні роки. А успіхи, досягнені при її освоєнні, стали стимулом для прийняття рішення про проведення подібної реконструкції і на ДП № 1.

      Про доцільність такого кроку свідчить наступний факт — доменна піч № 1 працює без капітального ремонту 1-го розряду майже 30 років (при нормативі 14 років). Тривалий строк експлуатації та зношення основних вузлів і механізмів не дозволяють агрегату ефективно працювати. І тому вже 17 травня розпочинається капітально-відновлювальний ремонт 1-го розряду, який передбачє реконструкцію та модернізацію основних систем, дільниць та обладнання. Досі вже виконані роботи попереднього періоду на суму близько 80 мільйонів гривень. А в цілому вартість всього комплексу оцінюється в 200 мільйонів гривень.

      Які ж технічні рішення мають намір впровадити фахівці заводу в ході реконструкції домни? Насамперед заплановано, що опорна система та кількість фурм будуть такими ж, як і на вже відремонтованій ДП № 2. А отже, це дозволить підвищити продуктивність агрегату та зменшити споживання палива. Крім того, реконструкція ливарного двору і використання тут сучасних матеріалів і технологій зменшить втрати чавуну і, що теж немаловажно, покращить умови роботи металургів.

      Оптимізувати процес плавки і контролювати стан обладнання на ДП №1 дозволить встановлена сучасна автоматизована система управління технологічним процесом. А ось передбачений монтаж модернізованого тракту шихтоподавання із системою електронного зважування шихтових матеріалів напряму призведе до економнішого витрачання матеріалів та оперативного управління завантаження шихти.

      Уже зараз очевидно, що застосування найсучасніших технічних новацій, раніше реалізованих на ДП № 2, дозволить збільшити продуктивність домни вдвічі і майже на третину зменшити споживання коксу. А це, у свою чергу, — найкоротший крок до зменшення собівартості чавуну.

      Поза сумнівом, позитивно позначиться реконструкція доменної печі й на екологічній ситуації в промисловому Донецьку. Передбачається, що після капітально-відновлювального ремонту, який відповідає передовим закордонним природоохоронним технологіям, вплив доменного виробництва на довкілля стане не настільки агресивним. Зокрема очікується зменшення викидів пилу на 110, 4 тонн в рік, окисів вуглецю — на 20 тонн в рік.

      А ще, окрім усіх позитивних технічних та економічних результатів і екологічних параметрів, капітально-відновлювальний ремонт доменної печі № 1 відповідно позначиться й на соціальній сфері, бо йдеться про створення нових робочих місць та поліпшення умов праці доменщиків. І, мабуть, не тільки донеччан. Адже оскільки ЗАТ «Донецьксталь» — металургійний завод» спільно з Міністерством промислової політики України практикують семінари з метою розповсюдження досвіду донецького підприємства, цей досвід поступово стає надбанням всієї вітчизняної металургійної галузі.