Армійські склади знову «заговорили»,

11.05.2005

      Черговий сюрприз піднесли рідній країні наші Збройні сили, які наполегливо намагаються реформувати. Минулої п'ятниці на військових складах Хмельниччини, розташованих неподалік села Цвітоха Славутського району, пролунали потужні вибухи. Це стало наслідком пожежі в одному зі сховищ 47-го артилерійського арсеналу. Очевидно, в цей злощасний день гикнулося екс-міністрові оборони України Олександру Кузьмуку, адже Славутчина — його мала батьківщина.

      Примітно, що армійські арсенали «загорілися» рівно за рік після трагічних подій у Новобогданівці під Мелітополем. За свідченням очевидців, спершу зі складів повалила кіптява, тож не виключають, що сталося самозагорання старих боєприпасів як результат хімічної реакції. Втім, як стверджують військовики, роботи з утилізації тут не проводилися вже більше року, і взагалі сховища були опломбовані і знеструмлені.

      Полум'я виникло спершу в штабі з 25-міліметровими боєприпасами до зенітних установок «Шилка». У тому ж 64-му сховищі зберігалися і 30-міліметрові снаряди до БМП-2. Загалом же рвонуло 75 тонн вибухівки у тротиловому еквіваленті. На щастя, вибухи не призвели до серйозних руйнувань, і пожежу вдалося швидко локалізувати та ліквідувати за три години. При цьому дев'ятеро військовослужбовців (2 офіцери та 7 солдатiв строкової служби) під час приборкання вогню i здетонованих снарядів дістали поранення. Усі вони перебувають у військовому госпіталі міста Славута Хмельницької області. Стан здоров'я восьми з них задовільний, i лише рядовий Олег Устименко отримав поранення середньої важкості. За оцінкою лікарів, його життю загрози не має.

      Загалом у приборканні пожежі було задіяно штатну пожежну команду арсеналу зі спеціальнообладнаним пожежним танком та 10 пожежних розрахунків МінНС з Шепетівки та Ізяслава. Вогонь викликав детонацію боєприпасів дрібного калібру, відстань, на яку розлетілися уламки, склала близько 150 метрів. Оскільки відстань від епіцентру вибухів до найближчого села Цвітоха( де мешкає 1785 осіб) складає майже кілометр, ніхто з місцевих не постраждав. А от більше трьохсот військових довелося евакуювати з гуртожитку, розташованого на території сховища.

      За фактом НП під Цвітохою військовим прокурором Західного регіону порушено кримінальну справу за ст. 425 КК України (службова недбалість). Вчора до арсеналу прибула спеціальна комісія на чолі з командувачем сил підтримки Генштабу ЗС України генерал-лейтенантом Анатолієм Соборою. Також на місці події працюють представники військової прокуратури, правоохоронних органів. До того ж, за вказівкою Генпрокурора Святослава Піскуна на місце події виїхав його заступник Олександр Шинальський. Фахівці і мають дати відповідь на основне питання: що стало причиною пожежі?

      Сама територія арсеналу зараз розміновується i тому посилено охороняється. На технічній території «47-го» та території, прилеглій до нього, працюють 10 пересувних груп розмінування зі складу частин і з'єднань інженерних військ. Станом на вчора військові сапери вже перевірили 2,5 гектара території, виявили та зібрали понад 3,5 тисячі вибухонебезпечних предметів, повідомляє Управління прес-служби Міноборони. У подальшому боєприпаси знешкоджуватимуться у спеціально визначеному місці.

      НП неабияк стривожило хмельничан, для яких очевидним є лише одне: вибухонебезпечні склади необхідно без зволікань звідси забирати. Адже за кілька десятків кілометрів розміщується Хмельницька атомна електростанція. I хоча зараз тут ситуація стабільна у зв'язку з вибухами під Цвітохою на ХАЕС посилено режим фізичного захисту та вжито інших запобіжних заходів.

      Цвітохський «салют» рівно за рік після новобогданівських вибухів викликає чимало запитань i в оборонному відомстві. Адже дуже сумнівним є будь-який збіг у часі чи проста випадковість, i все це більше схоже на диверсію. До такої версії схильний i міністр оборони Анатолій Гриценко. Коментуючи надзвичайну подію на 47-му арсеналі, він, по-перше, підкреслив цей дивний річний збіг день у день, 6 травня. По-друге, за доповіддю командира арсеналу, у цьому сховищі, де зберігалося близько тисячі тонн боєприпасів(їх повна арсенальна кількість становить близько 50 умовних вагонів) не виконувалося жодних робіт з утилізації, протягом року на склад нічого не ввозили і не вивозили. До того ж, у сховищі взагалі немає електроструму, що виключає можливість коротких замикань. Міністр переконаний, що пожежу не могла спровокувати i погода, яка сьогодні не є спекотною.

      «Я хотів би дочекатися результатів офіційного розслідування і отримати чесні відповіді на те, що відбулося, — наголосив Анатолій Гриценко. — А потім уже буде визначатися мiра відповідальності людей, які були причетні до цього».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>