Святкування Нового року в колі родини та друзів — завжди приємна подія.
Особливо коли це проходить десь у ресторані, тоді не доводиться ламати голову, що подати на стіл, аби всі були задоволені, адже для кожної господині це неабиякий стрес.
Та, на жаль, не всі українці в цей непростий для нас усіх час можуть собі дозволити таку розкіш — ресторан. Знову ж таки — комендантська година.
Це молодь може «тусити» хоч до ранку, а хто старший — хоче зустріти Новий рік у затишку власної оселі, проте за святковим столом, накритим красивими, апетитними і, що найголовніше, смачними стравами.
Спробуємо допомогти вам у цьому і запропонувати оригінальні святкові наїдки.
Кошички з печінковим паштетом
Далеко не кожному по кишені фуа-гра, проте хто вам сказав, що ніжний паштет із курячої печінки гірший за цей делікатес?
Якщо ж його ще й подати красиво — у маленьких кошичках із крихкого (так званого пісочного) тіста, то ця закуска стане окрасою святкового столу.
Кошички необов’язково пекти самому, адже зараз є безліч готових у супермаркетах, головне — не брати вафельні, адже вони швидко розмокають і стають непрезентабельними.
Також цей паштет можна викласти у красиву форму чи салатник, прикрасити тоненькими слайсами яблука чи груші, журавлиною, а зверху залити ледь підсолодженим желе.
Отож для приготування цього делікатесу беремо 500 г курячої печінки, 300 г ріпчастої цибулі, 250 г моркви, 100 г кореня селери, 100 г вершкового масла, сіль, чорний мелений перець до смаку (як і решту спецій, які ви любите, скажімо, дрібку мускатного меленого горіха чи чебрець тощо), кілька столових ложок олії для смаження, неповну столову ложку меду.
Печінку промиваємо холодною водою, відділяємо всі плівочки, а особливо звертаємо увагу, щоб не було жовчі, інакше всю страву доведеться викидати на смітник. Далі нарізаємо її довільно на невеликі шматочки.
Моркву, цибулю та корінь селери чистимо, нарізаємо невеликими кубиками. У пательню наливаємо трошки олії, кладемо нарізані кубиками моркву та селеру й обсмажуємо до рум’яної скоринки.
Далі кладемо дрібно порізану цибулю й обсмажуємо до появи приємного запаху (але не до коричневого кольору).
Тепер відсуваємо овочі на половину сковорідки, а на другу кладемо порізану печінку, на великому вогні підсмажуємо її, перевертаючи, щоб вона обсмажилася з усіх боків. Накриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо вогонь і так тушкуємо все разом, доки морква та селера не зм’якнуть.
При тушкуванні виділиться чимало рідини, тому через 10 хвилин знімаємо кришку і смажимо всі інгредієнти, доки зайва рідина не випарується. Додаємо сіль, спеції, мед, все гарно перемішуємо, даємо кілька хвилин, щоб усе разом «подружилося», і відставляємо сковорідку, даємо продуктам вистигнути.
Все це потім пропускаємо двічі через м’ясорубку (можна збити все блендером, але якщо хочете отримати ніжну текстуру, то перетріть додатково цю масу через сито). Тепер час додати масло, збити масу блендером, а далі або викласти у кошички, або в салатник чи красиву керамічну форму.
Салат «Кораловий риф»
Оригінальний салат «Кораловий риф» стане окрасою святкового столу.
Фото з відкритих джерел.
Можливо, цей салат видасться не таким уже й цікавим, але тут уся фішка — в оформленні: зверху його прикрашають чипсами, які ви приготуєте власноруч. Не лякайтеся, в цьому немає нічого складного.
Отож для салату нам потрібні: 250 г крабових паличок, 3 помідори, червоний та жовтий солодкий перець, одна фіолетова цибулина, 150 г моцарели, для заправки — 50 г майонезу, 50 г грецького йогурту або сметани, дрібка солі, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. діжонської гірчиці, 1 ч. л. солодкої меленої паприки, а також 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. оцту та дрібку солі для маринування цибулі.
Для чипсів: 1 ст. л. борошна, 90 мл води, 40 мл олії, чверть чайної ложки солі.
Помідори миємо, видаляємо плодоніжку та насіння і нарізаємо соломкою. Перець миємо, також видаляємо плодоніжку та насіння, кладемо в пакет і ставимо в мікрохвильовку на кілька хвилин.
Залишаємо перець у пакеті ще на кілька хвилин, щоб він «пропарився», тоді легше буде знімати з нього шкірочку. Далі чистимо від шкірки, нарізаємо соломкою.
Цибулю ріжемо тонкими напівкільцями, складаємо в глибоку мисочку, додаємо цукор, дрібку солі, оцет і заливаємо окропом, даємо кілька хвилин, щоб цибуля промаринувалася, а тоді проціджуємо і залишаємо, щоб вистигла.
Сир натираємо на грубій тертці.
Готуємо заправку: йогурт змішуємо з майонезом, вичавлюємо часник, додаємо гірчицю, паприку, трошки солі, все перемішуємо.
У глибокий салатник викладаємо всі продукти, змішуємо, а зверху прикрашаємо чипсами, зробленими своїми руками (чипси викладаємо перед самою подачею на стіл, інакше вони розм’якнуть і втратять свою хрумку текстуру).
Для приготування чипсів змішуємо воду, олію, дрібку солі та борошно так, щоб не було грудочок. На дуже розігріту пательню з тефлоновим покриттям без олії виливаємо наше тісто, даємо йому підсмажитись, а тоді обережно викладаємо на паперові рушники, щоб промокнути зайву олію.
Коли наш «млинець» вистигне, ламаємо його на кілька шматків і прикрашаємо салат. Вигляд у цих «гребінців» буде неперевершений, ніби справжні коралові рифи.
М’ясний рулет із начинкою з сухофруктів
М’ясний рулет з начинкою із сухофруктів.
Фото з сайту kylinaria.prostoway.com.
Ну і, звісно, який же святковий стіл без основної страви? Нею може бути запечена гуска, індичка, курка, а може, й чудовий рулет із не менш дивовижною начинкою, ароматною, кисло-солодкою, — він просто тане в роті.
А якщо до нього подати ще ніжний рис із овочами, то захопленню ваших гостей не буде меж. Для такого рулету найкраще брати гарну свинячу вирізку, а ще багато сухофруктів, які й нададуть начинці, а відтак і всій страві неповторного смаку.
Отож беремо 2 кілограми свинячої вирізки, 3-4 зубчики часнику, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. прованських трав, пів чайної ложки чорного меленого перцю, 1 ч. л. свіжого розмарину (можна замінити сухим), 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. винного оцту — це все для маринування м’яса; одну цибулину, 2 зубчики часнику, 350 г бекону, 1 ч. л. солі, пів чайної ложки орегано (материнки), по 60 г чорносливу, кураги, журавлини, родзинок та горіхів, одне кисле яблуко, пів склянки бульйону (необов’язково свіжозвареного — можна розчинити кубик бульйону), чверть склянки білого або рожевого вина для начинки.
У глибоку мисочку висипаємо сіль, перець, розмарин (якщо свіжий — дрібнесенько його січемо, якщо ж сухий — дуже добре розминаємо), прованські трави, вичавлюємо часник, а тоді додаємо олію та винний оцет — усе ретельно перемішуємо.
М’ясо миємо, осушуємо паперовими рушничками, нарізаємо, як на відбивні, і кожен шматочок відбиваємо, але щоб ці м’ясні «листочки» не рвалися, а були завтовшки 5-7 мм.
Глибоку форму для запікання вистеляємо харчовою плівкою, кладемо шматки м’яса так, щоб утворився суцільний «килимок» (м’ясо має краями накладатися одне на одне, щоб не було просвітів).
Тепер увесь цей «килимок» ретельно змазуємо маринадом, зверху форму накриваємо плівкою і ставимо в холодильник, доки будемо готувати начинку.
Для начинки бекон нарізаємо кубиками, викладаємо в пательню і висмажуємо так, щоб він зарум’янився. Шумівкою вибираємо його з пательні на тарілку, а до жиру, який утворився під час смаження, додаємо нарізану невеликими кубиками цибулю, смажимо до золотистого кольору, тоді вичавлюємо часник і ще трошки смажимо.
Далі додаємо до цибулі сіль та орегано. Усі сухофрукти нарізаємо на невеличкі шматочки, горіхи подрібнюємо і додаємо до цибулі, перемішуємо.
Яблуко чистимо від серцевинки та плодоніжки, нарізаємо кубиками і також викладаємо в сковороду, вливаємо вино та бульйон, усе перемішуємо і тушкуємо на сильному вогні (без кришки) кілька хвилин, щоб яблука зм’якли, а рідина трохи випарувалася.
Виймаємо форму з м’ясом із холодильника, викладаємо м’ясо на стільницю, розрівнюємо його, зверху накладаємо начинку, вирівнюємо, але так, щоб начинка не доходила сантиметр до країв. Обережно скручуємо м’ясо в рулет, зав’язуємо його харчовою ниткою.
Форму для запікання вистеляємо фольгою, далі кладемо ще лист пергаментного паперу, на нього обережно викладаємо рулет, усе щільно закручуємо і ставимо м’ясо запікатися на 60 хвилин при температурі 200 градусів.
Потім виймаємо форму, відкриваємо фольгу та папір, ретельно змащуємо рулет кетчупом чи соусом барбекю, або ж соусом теріякі, і ставимо в духовку ще на 15 хвилин, доки не утвориться рум’яна апетитна скоринка.
Подавати рулет можна як гарячим, так і холодним — він усе одно буде ну дуже смачним.