Різдвяні смаколики, без яких і свято не свято — рецепти

10.12.2025
Різдвяні смаколики, без яких і свято не свято — рецепти

Різдвяні штоленки. (Фото з сайту say7.info.)

Як кажуть, хочеш насмішити Бога — розкажи йому про свої плани.
 
Особливо це стосується нашого буремного сьогодення, коли, лягаючи спати, не знаєш, що може трапитися вночі, вже не кажучи про наступний день.
 
Живемо однією дниною і надією на перемогу, але навіть вороги не змусять нас відмовитися від наших традицій, особливо різдвяних.
 
А щоб свято відбулося за всіма традиційними канонами, до нього потрібно як слід підготуватися.
 
Наприклад, скласти заздалегідь святкове меню, а відповідно до нього — і список продуктів, які знадобляться для приготування улюблених страв. До того ж деякі страви, особливо випічку, можна приготувати задовго до Різдва. 
 
Прецлі (на Галичині печуть аналоги німецьких брецелів) і пампухи, гадаю, пекти вміють усі ґаздині, та варто розширювати свою кулінарну географію і навчитися готувати щось таке, що не притаманне нашому застіллю.
 
«УМ» уже друкувала кілька років тому рецепт традиційного німецького кекса-рулета на Різдво — штолена. Варіантів цієї випічки існує чимало, адже в кожній федеральній землі їх печуть зі своїми особливостями: є дріжджові, є бездріжджові кекси, а є й із сирного тіста.
 
Ми ж спробуємо за цим рецептом зробити маленькі тістечка-штоленки. Ну і яке ж Різдво без імбирного печива, аромат якого просто обов’язково має супроводжувати святкові імпрези, поряд із запахом свіжозготовленого глінтвейну.

Штоленки

Штоленки, особливо із сирного тіста, готувати значно простіше, ніж дріжджовий штолен, адже не потрібні всі ці довгі процедури, що супроводжують бродіння тіста.
 
Ще одна їх перевага в тому, що штоленки зручно подавати на стіл, а ще можна цікаво задекорувати, скласти у красиві коробочки, щоб подарувати друзям чи рідним.
 
Для приготування цього різдвяного смаколика візьмемо 50 г родзинок, 50 г сушеної журавлини (можна замінити на курагу, сушене манго тощо), 2 яєчні жовтки, 150 г вершкового масла (жирністю не менше 73%), 250 г кисломолочного сиру (найкраще домашнього, проте й магазинний підійде, але не менше 9% жирності), 150 г цукру, 500 г борошна, 1 ч. л. меленої кориці, по одному граму сушеного імбиру, кардамону та мускатного горіха, 15 г розпушувача, дрібку солі для гармонії смаку, 70 г меду, по 50 г подрібнених волоських горіхів та фундука (або ж кеш’ю, мигдалю), один апельсин (для цедри та соку), 100 г масла для «консервації» печива, 200 г цукрової пудри для посипки.
 
Для початку (за тиждень до випікання штоленок) усі сухофрукти потрібно замочити, тобто скласти у скляну баночку і залити їх бехерівкою, настоянкою «Єгермайстер», джином чи коньяком (словом, тим, чого не шкода або за що чоловік не вижене з дому).
 
Також слід пам’ятати: всі продукти для приготування тіста мають бути кімнатної температури. Якщо сир крупнозернистий, то його варто пропустити через м’ясорубку або перебити блендером.
 
Усі ж сухі інгредієнти (борошно, спеції, порошок для печива, сіль) слід змішати в мисці, щоб вони гарно поєдналися. З апельсина натираємо цедру, а з решти — вичавлюємо сік.
 
У глибокій мисці збиваємо блендером масло до білого кольору, додаємо по одному жовтку і далі збиваємо. Всипаємо цукор, додаємо сир і продовжуємо збивати. Тепер у цю пухку масу додаємо мед, сік і цедру апельсина та збиваємо далі, щоб вийшла однорідна пухка маса.
 
Тепер у цю масу частинами додаємо борошно з рештою інгредієнтів та вимішуємо лопаточкою. Коли все борошно додали, починаємо місити руками, щоб вийшло еластичне однорідне тісто. 
 
А ось тепер найважче — додати до тіста подрібнені горіхи і відтиснуті від зайвої рідини сухофрукти та вимісити все це так, щоб усі смаколики були рівномірно розподілені по всьому тісту.
 
Викладаємо тісто на просиліконений пергаментний папір, на якому будемо випікати наше печиво, і розкачуємо в прямокутник (можна це робити руками, злегка змащеними олією, розплескуючи тісто до потрібного розміру), нерівні краї якого відрізаємо (тісто нікуди не викидайте — з нього можна сформувати овальні мініштолени).
 
Тепер цей прямокутник нарізаємо на квадратики довільного розміру (приблизно 5-7 см) і обережно викладаємо папір на деко (просто перетягніть його на деко). Випікаємо штоленки при 180 градусах 25-20 хвилин (тут уже самі дивіться, щоб не підгоріли).
 
Даємо готовому печиву вистигнути, а тоді змащуємо його зверху і знизу розтопленим маслом (щоб воно «законсервувалося», — тоді його можна зберігати кілька тижнів) і притрушуємо цукровою пудрою.
 
Щоб печиво просякло ароматом сухофруктів і спецій, його обов’язково потрібно добре «закутати»: складаємо його в коробочку, яку зверху обмотуємо харчовою плівкою, і ставимо нашу різдвяну випічку в прохолодне місце (скажімо, на балкон) «дозрівати».

Імбирне печиво

 Імбирне печиво створює атмосферу свята.
Фото з сайту obozrevatel.com.
 
Для приготування цього класичного різдвяного печива беремо 100 г масла, 100 г меду, 400 г борошна, 100 г цукру, одне яйце + жовток (білок використаємо для помадки-глазурі), 1 ч. л. соди, 1,5 ч. л. меленої кориці, натертого мускатного горіха та сухого подрібненого імбиру, дрібку солі.
 
У сотейник із товстим дном викладаємо (якщо рідкий — виливаємо) мед, додаємо сіль, спеції, цукор і ставимо на вогонь, постійно помішуючи, чекаємо поки цукор повністю розчиниться, тоді додаємо соду, ретельно перемішуємо (утвориться піна), додаємо масло, знімаємо сотейник із вогню і далі перемішуємо, доки масло повністю не розтане. Даємо цій масі трошки охолонути.
 
В окремій мисочці збиваємо вилкою яйце і жовток, вливаємо їх у медово-масляну суміш і швиденько, щоб яйця не згорнулися, перемішуємо. Сюди ж порціями додаємо борошно і лопаточкою вимішуємо.
 
Коли тісто стане в’язким і лопаточкою його вже не вимісиш, перекладаємо його на стільницю, застелену пергаментом. На ній руками далі вимішуємо тісто до еластичного стану. Загортаємо тісто в харчову плівку і кладемо в холодильник на годину.
 
Діставши тісто з холодильника, викладаємо його на силіконовий килимок і розкачуємо паляничку товщиною пів сантиметра. Тепер формочками у вигляді зірочок, ялинок тощо вирізаємо тістечка, викладаємо їх на деко, застелене пергаментом, і випікаємо в духовці, розігрітій до 180 градусів 15-20 хвилин (дивимося, щоб не підгоріли). Готове імбирне печиво прикрашаємо глазур’ю та посипкою (тією, що для пасочок).
 
Для глазурі беремо білок (що залишився), 150-200 г цукрової пудри, 1/3 ч. л. лимонного соку та 1 ч. л. крохмалю. Білок збиваємо разом із пудрою, крохмалем та лимонним соком.
 
Далі перекладаємо його в кондитерський мішок (вставляємо його гострим кінцем у склянку, загортаємо краї назовні), а наповнивши, знімаємо мішок, відрізаємо гострий кінчик і прикрашаємо печиво, хто як уміє. 
 
Дарка КОХ