Новинки, які полегшують життя господаркам. Рецепти страв на аерогрилі

29.10.2025
Новинки, які полегшують життя господаркам. Рецепти страв на аерогрилі

Аерогриль — незамінний помічник на кухні.

Як кажуть, дай Боже здоров’я тим, хто вигадав усі ті приблуди, що полегшують життя нашим ґаздинькам на кухні, і щоб руки в них ніколи не боліли, як то боліли вони у наших бабусь, які все робили руками.
 
Адже спробуйте лишень збити вручну яйця на цвібак (бісквіт. — Ред.) металевим вінчиком, то будете знати, що воно таке, — ніяких фітнесів не треба.
 
А нині це ж лишень задоволення — щось готувати: до ваших послуг і блендери, і міксери, і комбайни, і мультиварки, і хлібопічки.
 
А недавно й узагалі винайшли таку чудову річ, як аерогриль. На цей кухонний ґаджет приємно і глянути, і працювати з ним, адже він не лише має красивий дизайн і стане окрасою вашої кухні, а й настільки легкий в експлуатації, що освоїти його може навіть бабуся, яка ніколи не мала справи з різними електричними приладами.
 
За допомогою цього пристрою ви зможете легко, швидко і, що не менш важливо, без зайвих жирів готувати улюблену всіма (що там гріха таїти) картоплю фрі, курячі нагетси — напівфабрикати, які не потрібно більше смажити на великій кількості олії чи запікати в духовці.
 
Аерогриль економить не лише ваш час, а й електроенергію, бо ж розкочегарити духовку, а потім невідомо скільки готувати в ній — потребує чимало енергетичних затрат, що в наш час дуже критично.
 
Особисто мені дуже подобається картопля по-селянськи в аерогрилі — зі смачною рум’яною скоринкою, м’яка всередині, ароматна, а готується неймовірно швидко й просто.
 
Те саме і з приготуванням курячих стегенець: поклала на решітку, вибрала режим приготування, увімкнула і забула, поки цей розумний ґаджет не нагадає про себе приємною мелодією.
 
Проте є й деякі нюанси, які варто знати при виборі цієї чудо-машини. По-перше, якщо у вас сім’я складається більш ніж із двох членів, то зверніть увагу на об’єм чаші аерогриля, адже за один захід ви зможете приготувати страву лише на двох, якщо чаша невелика.
 
Найпрактичніше обирати чашу не менше 5-6 літрів, щоб можна було відразу приготувати цілу курку (якщо виникне потреба), а не різати її на шматки і закладати по кілька разів. По-друге, обирайте відомі марки виробу і не дешеві, адже, як свідчить народна мудрість, дешева рибка — погана юшка.
 
Звісно, хтось зауважить, що зараз, як казав Остап Бендер, «усю контрабанду роблять на Малій Арнаутській» (тобто в наш час — у Китаї). Проте представники відомих брендів таки слідкують за якістю товарів, які виходять під їхньою маркою.
 
Натомість якісь «ноунейми» економлять на якісних матеріалах, тож найчастіше вони можуть бути канцерогенними. У цьому переконалася на власному досвіді, коли спокусилася на акцію і придбала аерогриль якогось невідомого виробника — і поплатилася за свою пристрасть зекономити: при першому ж використанні аерогриля всю квартиру заполонив такий ядучий сморід (що вже казати про ті невидимі сполуки, які призвели до таких запахів), який не вивітрювався кілька днів. Тож будьте обачними, а ще — не бійтеся вимагати заміни товару.
 
Проте давайте про хороше, а саме про ту смакоту, яку можна приготувати на цій диво-машині.

Курка по-азійськи

Зима на носі, а отже, ніяких грилів на природі до самої весни. А смачненького ж хочеться. Ось тут і стане в нагоді наша новинка — аерогриль. Повірте, приготовлена на ньому курочка нічим не поступатиметься за смаком тій, що готувалася на багатті.
 
Звісно, головний секрет у приготуванні такого м’яса — в соусі, в якому ми маринуватимемо курку. Для цієї страви підійдуть і стегенця, і гомілки.
 
Отож беремо кілограм курятини, 3-4 зубчики часнику, 3 ст. л. соєвого соусу, 3 ст. л. натертого імбиру, 2 ст. л. лимонного соку, 2-3 ст. л. олії (найкраще — кунжутної, вона надає страві неймовірного аромату), за бажанням — будь-який перець, який ви любите, і найголовніше — 1 ст. л. креветочної пасти.
 
Саме вона і є головним інгредієнтом, що й зумовлює назву страви та надає курятині екзотичного смаку. Не хвилюйтеся, її можна придбати у будь-якому супермаркеті.
 
Найголовніше у приготуванні цієї страви — добре промаринувати м’ясо, як мінімум кілька годин, а найкраще — цілу ніч, тоді курятина просякне всіма ароматами та смаками соусу.
 
Отож подрібнюємо часник та імбир, кладемо в миску, в якій маринуватимемо м’ясо, додаємо решту інгредієнтів, усе добре змішуємо і кладемо сюди курятину — її перемішуємо в соусі так, щоб він повністю покривав кожен шматочок.
 
Миску накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник. Коли м’ясо замаринувалося, викладаємо його на решітку аерогриля, виставляємо режим для запікання курки, ставимо температуру 200 градусів і запікаємо 30 хвилин.
 
Уважно стежте, щоб шкірочка на курятині не обгоріла, адже кожен гриль має свої особливості — десь досить буде 30 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка, а десь знадобиться й 40 хвилин.

Курка на картопляній шубі

Картопля по-селянськи, приготовлена в аерогрилі, надзвичайно апетитна і смачна.
 
Якщо у вас аерогриль великий (з чашею 6-7 л), то можна приготувати не шматочки курятини, а цілу курку, і навіть з гарніром. Для цього беремо 5-6 картоплин (залежно від їх розміру), невелику курку (дивіться по розміру чаші), кілька ложок олії, 4 зубчики часнику, приправи для картоплі, приправи для курки, сіль і додатково перець — до смаку.
 
Курку миємо та просушуємо паперовими рушниками. Готуємо соус: у мисочці поєднуємо 2 подрібнені зубчики часнику, олію, сіль, приправи для курки. Цим соусом обмазуємо курку і даємо їй час, щоб вона промаринувалася. 
 
Тим часом готуємо картоплю: ретельно миємо, даємо стекти воді. У глибокій мисці поєднуємо олію, приправи для картоплі, часник та дрібку солі. Картоплю нарізаємо брусочками (приблизно кожну картоплину ріжемо на 8 частинок, але якщо картопля дуже велика, то й на більше), викладаємо в миску і добре перемішуємо з соусом.
 
Тепер на решітку аерогриля викладаємо картоплю, зверху кладемо курку, виставляємо режим запікання картоплі (180 градусів приблизно 40 хвилин) і готуємо нашу страву.
 
Не хвилюйтеся про зайвий жир — він стікатиме в піддон аерогриля. Готовність страви пробуйте шпажкою, і якщо картопля буде твердою чи з курки витікатиме кров, додайте ще трохи часу для запікання.

Лаваш із шинкою, помідорами та зеленню

Беремо один великий лаваш (краще круглий), 100 г шинки (ковбаси), 50 г будь-якого твердого сиру, 2 тверденькі помідори, кілька листків салату, по 2 ст. л. майонезу та кетчупу, жменю руколи або шпинату (будь-якої зелені, яка є вдома).
 
Лаваш розрізати навпіл, покласти по ложці майонезу та кетчупу і намазати ними всю поверхню «палянички». З великого краю покласти листя салату (всі інгредієнти ділимо навпіл, щоб вистачило ще й на другу половину лаваша), тоненькі слайси помідора, шинки, зверху подрібнену зелень та натертий сир, краї лаваша загорнути (ніби робимо голубці) і скрутити рулет.
 
Таким самим чином готуємо й другий рулет із лаваша. Викладаємо їх на решітку гриля і запікаємо з кожного боку при температурі 200 градусів, доки не зарум’яняться (приблизно по 4-5 хвилин).

Фаршировані печериці

Фаршировані гриби — ну хто встоїть перед таким делікатесом!
 
Це легка і в приготуванні, і для травлення їжа, яка може прикрасити як святковий, так і повсякденний стіл. Беремо 8 середніх або й великих печериць, 100 г будь-якого твердого сиру, 200 г фаршу (найкраще асорті), зубчик часнику, 2 яйця, сухарі для панірування, приправи для котлет або ж просто чорний мелений перець, сіль до смаку, 2-3 ст. л. борошна.
 
Печериці миємо, видаляємо ніжку, обсушуємо паперовим рушником. До фаршу додаємо яйце, подрібнений часник, сіль, приправи, добре перемішуємо. Грибові капелюшки начиняємо фаршем, обвалюємо в борошні, потім у збитому яйці, далі — у сухарях і викладаємо на застелене пергаментним папером деко аерогриля.
 
Зверху гриби притрушуємо натертим сиром, виставляємо режим «Овочі» і при температурі 170 градусів запікаємо 15-17 хвилин (крізь скляне віконце дивимося, щоб сир не згорів).

Рогалики з корицею

Виявляється, в аерогрилі можна й пекти. Скажімо, рогалики з корицею.
 
Вам може здатися дивовижним, але в аерогрилі можна навіть пекти. Ми спробуємо рогалики, які чудово смакуватимуть на сніданок або ж дитині в школу. Їх так легко готувати, що ця випічка стане вашою паличкою-виручалочкою. 
 
Отож беремо 120 г молока, яйце, 40 г цукру, дрібку солі, 5 г сухих дріжджів, 300 г борошна, 20 г розтопленого вершкового масла, а для начинки — яйце, ванільний цукор, 2 ст. л. кориці, 3 ст. л. цукрової пудри.
 
Із наведених інгредієнтів замісити тісто, накрити посуд, у якому замішували тісто, рушником чи харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин підійти. 
 
Яйце збиваємо вінчиком чи виделкою з ванільним цукром. Тісто розкачуємо на стільниці в паляничку, змащуємо збитим яйцем (трошки залишаємо, щоб змастити рогалики зверху), посипаємо корицею з цукром, розрізаємо на трикутники і скручуємо рогалики.
 
Зверху змащуємо їх залишками яйця, посипаємо за бажанням кунжутом, горіхами, мигдальними пластівцями і залишаємо на 30-40 хвилин, щоб наші вироби підросли десь удвічі. Ось тепер можна їх обережно перекласти в аерогриль і випікати при температурі 160 градусів приблизно 15 хвилин, доки не зарум’яняться.

Стейк мармуровий

Зі спеціально вирощеної яловичини (в ідеалі — з мармурової) вийде чудовий стейк на грилі. Для цього вже нарізані на порції стейки маринуємо: солимо, перчимо, збризкуємо оливковою олією, добре їх масажуємо, щоб приправи й сіль гарно просякли у м’ясо, залишаємо на кілька хвилин «відпочити».
 
Далі виставляємо гриль на режим готування м’яса при температурі 200 градусів, даємо йому гарно прогрітися і тільки тоді викладаємо на решітку шматки м’яса, щоб відразу утворилася скоринка і сік не витікав — тоді стейки залишаться соковитими навіть після просмажки.
 
Якщо вони дуже великі, то краще смажити по одному, щоб гаряче повітря вільно циркулювало з усіх боків. Смажимо стейки з кожного боку по 3-4 хвилини (якщо любите з кров’ю) або трошки довше. Якщо ви маринували м’ясо з додаванням гілочок розмарину, то краще їх перед смаженням прибрати, адже вони горітимуть і даватимуть гіркий присмак. 
 
ЗЕНЯ ЗВАРИЮШКА