Мінімальний врожай сої та ріпаку можна легко експортувати, максимальний — ні. Чому?

22.10.2025
Європа відчиняє двері, а український уряд зачиняє. Процедура експорту сої та ріпаку з України без сплати мита виробниками досі не врегульована.
 
Президент підписав минулого місяця «соєво-ріпакові» правки, спрямовані начебто на підтримку вітчизняного виробника.
 
Для здійснення експорту митниця вимагає від виробників оплати 10% «гарантійного платежу» як забезпечення, а після здійснення експорту обіцяє повернути ці кошти впродовж 30 днів. 
 
Далі стало відомо, що експорт ріпаку з України повністю зупинився. Значна частина трейдерів, очікуючи запровадження експортних мит, ще з серпня купувала ріпак винятково у виробників.
 
Однак невдовзі митниця анулювала всі періодичні митні декларації, у тому числі й від виробників, які мали бути звільнені від сплати мита. «Укрпромінвест-Агро» втратив $1,3 млн через мита на експорт ріпаку і сої.
 
ТАС Агро подає позови і буде вимагати відшкодування за сплачені при експорті сої та ріпаку мита. Пусте. Бо головне — треба довести, що ти виробник!
 
Вже другий місяць уряд не може це питання врегулювати, а саме — як підтвердити митниці, що сільгоспвиробники — це сільгоспвиробники і що експортна партія — це власноруч вирощена продукція. 
 
У жовтні Кабінет Міністрів ухвалив постанову №1256, яка визначає порядок підтвердження власного вирощування сої та ріпаку з метою експорту.
 
Для цього Торгово-промислову палату України (ТППУ) призначили сертифікуючим органом, який засвідчує право сільгоспвиробників не сплачувати експортне мито.
 
Для отримання висновку ТППУ виробник має надати близько 12 документів, але для позитивного експертного вердикту необхідно, щоб урожайність сої та ріпаку не перевищувала 3,5 т/га!
 
Відкриваємо сайт Держстату і бачимо, що у деяких областях навіть середня врожайність перевищує 3,5 тонни з гектара. Ну це як середня температура по лікарні.
 
Адже навіть в областях, де середня врожайність нижча за 3,5 т/га (наприклад, у Рівненській це 3,3 т/га), точно є господарства з більшою врожайністю, адже на те воно і середнє значення. Цікаво, хто придумав цю «геніальну» ідею з обмеженням врожайності? 
 
Наталка ПРОВОДОВА