Райська насолода: рецепти трьох смачних десертів із яблуками

22.10.2025
Райська насолода: рецепти трьох смачних десертів із яблуками

Вертута з яблуками. (Фото з вільних джерел.)

Чомусь восени не хочеться кави, а запашного гарячого чаю, обов’язково зі шматком смачного пирога.
 
І так, пиріг обов’язково має бути з яблуками і корицею, запах якої ніби повертає вас у дитинство, коли, прийшовши зі школи і відкривши двері, чуєш аромат маминої випічки.
 
Саме в ці сірі, хмарні, прохолодні дні так хочеться затишку, тепла і... чогось смачненького. 
 
Сади давно віддали нам свої літні здобутки у вигляді рум’яних яблук, соковитих груш, солодких слив, а ми своєю чергою наготували на зиму джемів, варення, сухофруктів, тож пора святкувати день нероби, коли можна дозволити собі залягти на дивані під теплим пледом з улюбленою книжкою, яку все літо відкладали на потім.
 
А в перервах між читанням так приємно побалувати себе чимось солоденьким, якого так просить організм.
 
То хто ми такі, щоб відмовляти собі в цих маленьких приємностях? Та й осінь ніби сама нашіптує: ось вам дари садів, а вже насолоду створюйте собі самі.
 
Тим паче, що рецептів випічки та десертів із яблук існує безліч — на всі смаки та на всі континенти. Пропонуємо вивірену роками класику, а також дещо новеньке.

Вертута з яблуками

Цей десерт готують і в Молдові, і в Болгарії, і в Румунії, ну і, звісно, на півдні України. Страва ця проста, недорога, але ну дуже смачна, бо, як кажуть, яблуками й горіхами страву не зіпсуєш. 
 
Для тіста нам знадобляться: 120 мл олії, 120 мл гарячої води (але не окропу), одне яйце, 300-350 г борошна, дрібка солі, чайна ложка цукру.
 
Для начинки візьмемо 4-5 яблук (залежно від розміру), пів чайної ложки кориці, жменю підсмажених волоських горіхів, столову ложку лимонного соку, 2-3 ст. л. цукру.
 
Отже, вбиваємо в миску яйце і збиваємо його металевим вінчиком, потім вливаємо олію, продовжуючи збивати, а далі — гарячу воду (не припиняючи збивати).
 
Тепер у цю суміш додаємо сіль, цукор і потрошки просіюємо борошно, розмішуючи все силіконовою лопаткою. Тісто має бути м’яке, ніжне, але щоб не прилипало до рук, тому борошно додаємо з огляду на консистенцію тіста. Накриваємо посуд із тістом харчовою плівкою і даємо йому «відпочити».
 
А тим часом займемося начинкою: яблука миємо, чистимо від шкірки та насіннєвої коробочки і нарізаємо невеликими кубиками. Щоб яблука не потемніли, збризкуємо їх лимонним соком.
 
Горіхи подрібнюємо ножем (а можна всипати ядра в цупкий поліетиленовий мішечок і розім’яти їх качалкою). Далі всипаємо горіхи до яблук, додаємо цукор, корицю і добре перемішуємо.
 
Тісто, що вже «відпочило», викладаємо на силіконовий килимок (стільницю), ділимо на чотири частини. Кожну четвертинку дуже тонко розкачуємо (але обережно, щоб тісто не порвалося), викладаємо на неї також чверть начинки, загортаємо краї та обережно скручуємо рулет — нашу вертуту.
 
Таким чином скручуємо й решту четвертинок тіста. Викладаємо вертути на застелене пергаментним папером деко і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку.
 
Випікати вертути потрібно 45-50 хвилин. Даємо їм охолонути, перекладаємо на пласку тарелю і притрушуємо цукровою пудрою. Дуже смакує ще гаряча вертута з кулькою морозива.

Печиво «Яблучне»

Печиво «Кульки з яблуками».
Фото з сайту food.obozrevatel.com.
 
Ці кульки не лише смачні, а й дуже оригінальні на вигляд. Прохолодного осіннього вечора вам неодмінно захочеться поласувати ними з гарячим чаєм разом із вашими близькими.
 
Для цієї смакоти нам знадобляться 400 г кисломолочного сиру, 100 г масла, 2 яйця, 6 ст. л. цукру, 350-400 г борошна, дрібка солі, пачка розпушувача, чайна ложка ванільного цукру, 3-4 яблука, 3 ст. л. цукру та 2 ст. л. кориці для обвалювання.
 
В миску вбиваємо яйця, розколочуємо їх вінчиком, додаємо цукор, сіль, ваніль, вливаємо розтоплене (але не гаряче, інакше яйця згорнуться) масло, ще раз перемішуємо, додаємо сир (якщо він великозернистий, то можна розім’яти його товкачиком для картоплі, але не блендером, бо нам потрібна зерниста текстура), борошно, розпушувач — і лопаточкою вимішуємо тісто.
 
Яблука чистимо від шкірочки та серцевинки, нарізаємо дуже дрібними кубиками, додаємо до тіста і вже руками замішуємо так, щоб яблука гарно перемішалися з тістом (воно не повинно липнути до рук, тож кількість борошна регулюйте самі). Формуємо з тіста невеличкі кульки, обвалюємо їх у цукрі з корицею і викладаємо на деко.
 
Випікаємо наші кульки при температурі 180 градусів 40-45 хвилин.

Яблучний крамбл

Яблучний крамбл.
Фото з сайту cookpad.com.
 
Таку смакоту приготує й дитина, а смакувати буде вся сім’я, адже це дуже смачно і просто.
 
Беремо 5-6 яблук (краще кислих або кисло-солодких сортів), 4 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці, 1 ст. л. крохмалю, сік половини лимона. Для крихт — 100 г борошна, 30 г мелених горіхів (найкраще — мигдального борошна), 80 г масла, 70 г цукру, ванільний цукор, дрібку солі.
 
Яблука миємо, очищаємо від шкірки, нарізаємо невеликими кубиками, збризкуємо лимонним соком, щоб вони не потемніли, і відкладаємо поки що вбік.
 
Тим часом готуємо крихти: масло з морозильника натираємо на грубій тертці, зміщуємо з цукром, ваніллю, подрібненими горіхами та борошном і все перетираємо руками, щоб утворилися масляні крихти.
 
Яблука посипаємо цукром, корицею та крохмалем, перемішуємо і викладаємо у невеликі круглі керамічні форми для запікання (можна взяти й одну велику форму, але в порційних краще подавати до столу). Зверху яблука притрушуємо масляною крихтою і ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів.
 
Випікаємо наш крамбл 30-40 хвилин (доки не утвориться рум’яна скоринка). Найкраще подавати цей десерт із кулькою ванільного морозива. 
 
 
Дарка КОХ