Кетчуп для м’яса — це для «чайників» чи людей із заниженим почуттям прекрасного в кулінарії, адже існує безліч різноманітних соусів, які нададуть вишуканості будь-якій, навіть невдало приготовленій, страві.
І йдеться навіть не про звичні соуси з томатів чи слив на кшталт ткемалі, які ми всі вже давно навчилися готувати, і навіть не про чатні — дещо екзотичний для українця соус.
Спробуймо зготувати щось незвичне зі звичних інгредієнтів. Скажімо, ожиновий соус, а також грушевий. Звучить дуже привабливо, і, повірте, смак такий само привабливий.
Ожиновий соус
На кілограм ягід беремо 1 ст. л. крохмалю, 4 ст. л. води, пів столової ложки солі, 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. хмелі-сунелі, по 0,5 ч. л. прованських трав, меленого коріандру та паприки, 50 г подрібненого часнику, 20 мл оцту, гострий перець — для любителів.
Ожину перебиваємо блендером, а потім перетираємо крізь сито, щоб не було зерняток і часточок внутрішньої білої частини ягід. Готове пюре ставимо на вогонь у посуді з товстим дном. Коли закипить, всипаємо всі спеції і варимо 20 хвилин.
Тим часом у 4 ст. л. води розводимо ложку крохмалю і вливаємо в соус, постійно помішуючи, — таким чином ми загущуємо соус. Даємо йому покипіти ще кілька хвилин і розливаємо по невеличких баночках (так зручніше потім використовувати соус).
Соус із груш
Цей надзвичайно смачний соус чудово пасуватиме до страв із м’яса та птиці, як додаток до сирів, а дехто вживає його навіть до страв із морської риби.
Тим, хто любить гострі приправи, рекомендую додати трохи більше пекучого перцю, ніж вказано в рецепті, під час приготування, а тим, хто буде давати цю приправу дітям, рекомендую взагалі обійтися без гострого перцю. Але це вже справа кожної ґаздині.
Тож на кілограм стиглих, м’яких та соковитих груш беремо 2 великі солодкі перці (краще червоного чи жовтого кольору),100-150 г гострого перцю, 200 г цукру, 100 мл оцту, одну столову ложку без чубка солі.
Спочатку підготуємо овочі-фрукти: груші миємо, чистимо від плодоніжки та серцевини (шкірочку залишаємо), ріжемо на невеликі шматочки; солодкий перець також чистимо від плодоніжки та насіння, нарізаємо шматочками, а от гострий перець обережно розрізаємо навпіл і вичищаємо насіння, не забуваючи при цьому опісля цього ретельно помити руки, адже пекучий перець може потрапити в очі. Складаємо все це добро в каструлю, посипаємо цукром, сіллю, додаємо оцет і добре все перемішуємо. Тепер цю суміш треба залишити на пів години, щоб усі інгредієнти пустили сік.
Далі знову все перемішуємо і ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо наш соус 10 хвилин. Ось тепер нам потрібно перебити цю суміш блендером до гомогенної консистенції (хто має час і натхнення — можна ще й перетерти цю масу через сито чи мілкий друшляк, тоді соус вийде ніжним та однорідним).
Ставимо каструлю далі на вогонь і варимо до загустіння — пів години чи більше, зважаючи якої густини ви бажаєте досягти. Гарячим соус розливаємо по сухих стерилізованих баночках.
Зеня ЗВАРИЮШКА