Сезонний десерт із ягодами та сиром: рецепт

20.08.2025
Проблема мало не кожної сучасної мами — як зменшити кількість солодощів, які споживає її дитина, адже надмір цукру — це гіперактивність дитини, шкода здоров’ю, карієс тощо.
 
Але як обмежити своє улюблене чадо в різних смаколиках? Вихід один: зробити власноруч десерт, який би був смачним, корисним, привабливим на вигляд і, що найголовніше, містив би мінімум вуглеводів.
 
Спробуємо щось вигадати. Скажімо, приготувати ягідно-сирний десерт. Він на вигляд схожий на торт із морозива, а різноманітні сезонні ягоди нададуть йому дуже привабливого вигляду.
 
Найкраще він смакує і має дуже апетитний вигляд, коли його приготувати з полуницею.
 
Проте можна приготувати його і з вишнею (навіть замороженою), лохиною чи подрібненими персиками, нектаринами тощо.
 
Отож беремо 400 г кисломолочного сиру, 200 мл молока, 15 г желатину, 100 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 90 мл води, пів кілограма ягід.
 
Окропом заливаємо желатин і даємо йому набухнути (найкраще поставити чашку з желатином на водяну баню, щоб він гарно розчинився, або ж по кілька хвилин підігрівати в мікрохвильовці).
 
Тим часом викладаємо сир у глибоку миску, додаємо цукор, ваніль, молоко і все ретельно перебиваємо блендером до однорідності. Частинами додаємо в сирну масу желатин, що вже розчинився, і далі продовжуємо збивати, щоб маса була гомогенна. 
 
Тепер у цю суміш додаємо порізані на невеличкі шматочки ягоди, перемішуємо все та викладаємо наш десерт у креманки або ж у силіконову форму і ставимо в холодильник на кілька годин, щоб маса стабілізувалася.
 
Уже застиглий десерт виймаємо з холодильника. Щоб він легше відділявся від форми, можна на кілька секунд опустити форму в теплу воду, а потім перевернути її на пласку тарелю і нарізати десерт шматочками.
 
Коли ж ви робите цей смаколик у креманках, то ще простіше — просто подаєте його до столу, прикрасивши листочками м’яти. 
 
Декому не подобається желатин, тим більше в десертах, але і на це є рада. Його можна замінити агар-агаром, і тоді ваш десерт «засяє» новими тонами й смаковими нотками. 
 
Тож готуємо чізкейк без випічки на агар-агарі. Нам знадобляться 300 г кисломолочного сиру (бажано домашнього), 200 г сметани, 100 г цукру, 250 мл молока, пакетик ванільного цукру, 8 г агар-агару і, звісно ж, ягоди. Тут також можливі варіанти: полуниця, лохина, малина — все піде в діло. 
 
Для початку підготуємо форму (найкраще прямокутну, приблизно 10х20 см). Вистилаємо її харчовою плівкою, а дно і боки обкладаємо половинками ягід. Далі готуємо сам десерт: сир викладаємо в миску, сюди додаємо сметану і все перебиваємо блендером доти, поки не зникнуть сирні грудочки.
 
Тепер у каструльку вливаємо молоко, додаємо цукор, ваніль та агар-агар і ставимо її на вогонь. Доводимо молоко до кипіння, постійно помішуючи. Як закипить — вливаємо молочну суміш до сиру і швиденько все вимішуємо до однорідності, а далі цю масу виливаємо у форму з ягодами і ставимо її в холодильник на кілька годин, щоб агар-агар стабілізувався. Готовий десерт перекладаємо з форми на тарелю або ж красиву тацю й нарізаємо на порції. 
 
Зеня ЗВАРИЮШКА