Літній смачнючий: рецепт пирога з абрикосами

13.08.2025
Літній смачнючий: рецепт пирога з абрикосами

Пиріг з абрикосами. (Фото з сайту shuba.life.)

Літо, спека, їсти не хочеться — тільки пити.
 
А яка ж кава чи чай без шматочка пляцка?!
 
Пляцок — то не завжди калорії, шкода для талії, зайві сантиметри та кілограми.
 
Уся справа в складниках, бо якщо пиріг із фруктами, а тісто на кисломолочному сирі — то тут одна користь (принаймні так можна себе розважати, ковтаючи шматочок за шматочком чудового літнього смаколика).
 
А тому для самозаспокоєння пропоную смачнючий пиріг з абрикосами (сливами, персиками, малиною, чорницею чи смородиною — в діло піде все, що є під рукою).
 
Уся його привабливість не лише в чудовому смаку, гарному вигляді, а й у простоті виконання.
 
Візьмемо 300 г кисломолочного сиру, 150 г цукру, 100 г масла, 3 яйця, 180-190 г борошна, 10 г розпушувача, ванільний цукор, сіль до смаку.
 
Абрикоси бажано брати великі, стиглі, але тверденькі, щоб вони не розлізлися під час випікання.
 
Їх кількість залежить від розміру — потрібно, щоб половинки фруктів покрили всю поверхню пляцка.
 
Висипаємо сир у глибоку миску, додаємо сюди ж яйця, цукор, ваніль, сіль та перебиваємо блендером, щоб маса стала однорідною.
 
Вливаємо сюди ж розтоплене (але не гаряче) вершкове масло, перемішуємо.
 
До просіяного борошна всипаємо розпушувач, перемішуємо все і поступово додаємо в сирну масу, постійно розмішуючи лопаточкою до однорідності.
 
Тісто має бути за консистенцією, як дуже густа сметана, але не надто «забите».
 
Форму для запікання (необов’язково круглу) гарно змащуємо маслом, викладаємо лопаточкою тісто, розрівнюємо його, а зверху викладаємо половинки абрикосів, трошечки вдавлюючи їх у тісто.
 
Випікаємо пляцок при температурі 180 градусів 45-50 хвилин (готовність визначаємо за допомогою дерев’яної шпажки чи зубочистки).
 
Бажано не перепекти пиріг, інакше він втратить свою вогку текстуру всередині.
 
Готовий спечений пляцок виймаємо обережно з духовки і даємо йому повністю охолонути, а вже потім виймаємо з форми та притрушуємо зверху цукровою пудрою. 
 
Зеня ЗВАРИЮШКА