Український бестселер авторства Руслана та Людмили Горових і Віталія Чепиноги «Срав пес перділи гуси» — це мастхев, це книжка, яку необхідно прочитати всім українцям, адже вона про нас, за нас і нами ж, народом України, не побоюсь такого твердження, створена, адже це історії з життя мешканців міст, містечок і, звісно ж, українського села.
А де село — там город, проблеми врожаю-неврожаю, де взяти і куди діти. Один з авторів книжки — Віталій Чепинога, уродженець Черкащини, так смачно, смішно, десь іронічно, а десь сентиментально описує картинки з повсякденного життя рідного села, що рука тягнеться зацитувати.
«Ми часто жартуємо, що кабачки всесущі й безсмертні, що вони захоплюють землю і встановлюють своє довічне панування. А кабачки не жартують. У них немає почуття гумору. Вони не розуміють жартів. Вони мовчки роблять свою справу. Вони всесущі й безсмертні. Вони панують. Вони захоплюють землю», — пише автор, і мимоволі уявляєш цю картину (майже як у Катерини Білокур «Цар-колос», а тут — цар-кабачок), коли кабачкове огудиння обплутує весь город, лізе через тин до сусідів, повзе по деревах, намагаючись встановити свою диктатуру скрізь. Українці вміють і люблять жартувати та іронізувати над собою, а щорічна боротьба ґаздинь із кабачками — чим не привід поглузувати?
З появою інтернету боротьба людини й овоча стала не такою запеклою, адже у світовій павутині можна знайти все, тим паче новий, іще не випробуваний рецепт приготування кабачків.
Попередні сторінки «Смачного життя» вже було присвячено цьому городньому «диктатору», та виявилося, що тема не вичерпана до кінця. Тож пропонуємо ще кілька страв із цього родича гарбузового.
Намазанка з кабачків
Намазанка з кабачків.
Фото з youtube.com.
Грінка чи окрайчик хліба з цією намазанкою — це легкий і смачний перекус. Якщо ж покласти зверху кружальце ковбаски, то й цілком повноцінний сніданок.
Отож пробуємо щось новеньке: беремо один середній чи два маленькі кабачки, кілька зубчиків часнику, кілька гілочок базиліку (можна замінити на петрушку чи кріп), два плавлені сирки, кілька ложок олії для смаження, сіль та приправи до смаку.
Кабачки миємо, знімаємо шкірочку, нарізаємо кубиками та обсмажуємо на олії до рум’яності. Даємо їм охолонути. Тим часом ополіскуємо холодною водою зелень, висушуємо паперовими рушниками і дрібно нарізаємо. Часник чистимо та подрібнюємо.
Складаємо всі інгредієнти в чашу блендера, додаємо сіль, приправи (можна прованські чи італійські трави), плавлені сирки і все збиваємо до однорідності.
Перекладаємо масу в пластмасовий чи скляний контейнер і ставимо на кілька годин у холодильник. Маса загусне і її зручно буде намазувати чи й накладати на хліб.
Для насиченості смаку цієї намазанки можна «вдосконалити» рецепт. Скажімо, до основної маси зі смажених кабачків додати ще й смажену разом із цибулею моркву (смажити, доки морква не стане зовсім м’якою), а тоді все разом перебити блендером.
Зрештою, кожна господиня й так постійно експериментує з продуктами, пропорціями, тож покращуйте цей рецепт на свій розсуд.
«Шніцель» із кабачків під соусом тартар
«Шніцель» з кабачків.
Фото з відкритих джерел.
Для вегетаріанців це не рецепт, а просто знахідка. Та й для людей, що вже втомилися від м’яса у літню спеку, ця страва припаде до смаку.
Тож беремо два кабачки (краще цукіні, бо вони «стрункі» і не мають насіння всередині), 100 г твердого сиру (бажано, звісно ж, сорту «Пармезан», але підійде і звичайний твердий сир), 2 ст. л. борошна, 100 сухарів для панірування, сіль, приправи (можна для картоплі або ж прованські трави), 5 яєць.
Кабачки миємо, просушуємо і робимо вилкою борозни уздовж (так паніровка краще буде прилипати) та нарізаємо пластинами уздовж товщиною десь 7мм.
Розкладаємо ці пластини на широкій тарелі, солимо і залишаємо на кілька хвилин, щоб кабачки пустили сік. Тим часом у глибокій тарілці поєднуємо борошно та сухарі для панірування, додаємо сюди ж приправи і все ретельно перемішуємо.
Сир натираємо та середній тертці. Яйця вбиваємо у глибоку миску, розколочуємо їх, додаємо натертий сир і вимішуємо.
Ставимо пательню на великий вогонь, вливаємо олію. Кабачкові пластини обвалюємо в паніровці, кладемо в яєчну суміш, вилкою зверху накладаємо сир з яйцем і кухонними щипцями обережно, щоб не стекла яєчна суміш, кладемо на розігріту пательню. Обсмажуємо по 5 хвилин з обох боків до рум’яної скоринки.
Для соусу тартар беремо одне відварене на круто яйце, один маринований огірок, 2 зубчики часнику, кілька гілочок кропу, 3 ст. л. грецького йогурту та сіль до смаку.
Яйце чистимо і натираємо на середню тертку. Сюди ж натираємо й огірок, вичавлюємо часник, додаємо дрібно нарізану зелень, йогурт, сіль і все гарно перемішуємо — соус готовий.
Кабачкові «шніцелі» викладаємо на тарілку, зверху змащуємо їх соусом і смакуємо.
Гарніром до таких овочевих «шніцелів» може слугувати як картопляне пюре чи картопля по-селянськи, так і рис чи різото.
Дарка КОХ