Ось на таку колискову днями натрапила в ФБ і розсміялася від тієї народної мудрості.
Та й то сказати: про кабачки вже говорено-переговорено, у кожної ґаздині є багацько своїх переписів, як приготувати той овоч, який росте й росте, не встигаєш збирати й переробляти.
І все одно знаходяться «кулібіни», які вигадують нові рецепти, і їм таки не відмовиш в оригінальності. Хочеться й собі слово вставити, бо, як кажуть в Україні, нате і мій глек, бо я теж Настя.
Ось цей рецепт, наприклад, — мій улюблений, адже, щоб посмажити кабачки, потрібно дуже багато олії, а це своєю чергою — зайві калорії. А тут — випікай коржики і споживай на здоров’я. Та й їсти їх можна з усякою всячиною.
Отож беремо невеликий кабачок (грамів 300), 2 яйця, 2 ст. л. борошна, сіль, перець та інші приправи до смаку, кілька зубчиків часнику, 80-100 г твердого сиру (не бійтеся переборщити — сиром, як кажуть, кабачок не зіпсуєш). Кабачок натираємо на грубій тертці, солимо і даємо час, щоб він пустив сік.
Тоді відтискаємо зайву вологу, додаємо яйця, приправи, часничок, тоді додаємо борошно і все гарно розмішуємо, щоб не було грудочок.
Деко застеляємо пергаментним папером, викладаємо ложкою кабачкову масу, розрівнюємо її так, щоб утворилися кружальця.
Деко ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо млинці до рум’яної скоринки десь хвилин на 20-25.
Їсти цю смакоту можна просто з соусом із грецького йогурту (чи сметани), кропу та часничку. А можна кожен млинець змастити тонесеньким шаром майонезу, покласти поверх нього листок салату, шматочок шинки чи ковбаски, кружальце помідора і скласти вдвоє.
Не менш проста у приготуванні, але вишукана у подачі запіканка з кабачка. Для цього нам потрібен також один молоденький кабачок, пучок зелені, 200 г бринзи (можна взяти моцарелу), 2 яйця, кілька ложок сметани, кілька зубців часнику, сіль та приправи до смаку, один помідор для декору.
Кабачок нарізаємо невеликими кубиками, солимо і даємо час, щоб пустив сік. Тим часом сир подрібнюємо (чи натираємо на грубу тертку), викладаємо його в миску, туди ж вбиваємо яйця, додаємо подрібнену зелень та часник, приправи, сметану і все гарно перемішуємо.
Кабачок легенько відтискаємо і викладаємо в миску до інших інгредієнтів, все перемішуємо. Солити більше не треба, адже сир також має чимало солі.
Форму для запікання змащуємо олією та присипаємо сухарями, викладаємо кабачкову масу, а зверху прикрашаємо кружальцями помідора. Випікаємо 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Зеня ЗВАРИЮШКА