«Хворіємо» смачно: солодкі «ліки» на випадок застуди влітку

09.07.2025
«Хворіємо» смачно: солодкі «ліки» на випадок застуди влітку

Смачна запіканка з кабачків. (Фото з сайту unian.ua.)

Таке літо цьогоріч, що одні чхають через алергію, інші — через застуду.
 
Так-так, і посеред літа можна застудитися, особливо коли вдень +25 градусів, а вночі лишень +15, а то й +10.
 
Та й офісні кондиціонери, що дмуть вам у спину, а то й просто в обличчя, також призводять до застуд.
 
Кашель, першіння в горлі — ось симптоми літніх хвороб, які можна дуже легко, а головне смачно вилікувати.
 
Та й про зиму не варто забувати — ось коли по-справжньому знадобляться літні заготовки.
 
Сподіваюсь, липи ви вже насушили, ромашки, м’яти, чебрецю, звіробою та іншого зела — також.
 
А от солодкі «ліки» можна готувати впродовж усього літнього сезону. Про малинові-калинові бабусині «ліки» вже писано-переписано, тож ми запропонуємо щось нове (сподіваюся, що так воно і буде).

Варення від ведмедя

Варення з шишок.
Фото з сайту znakhar.com.ua.
 
Хто подорожував нашими Карпатами, той неодмінно бачив на стихійних (і не тільки) ринках розкладки з різнокольоровими (для ефекту додають барвники) баночками варення з шишок. Продавці неодмінно розкажуть вам, наскільки корисним є цей продукт ну і, звісно ж, екологічним у цих гірських краях.
 
Молоденькі шишки сосни містять антибактеріальні речовини, фітонциди, вітаміни А, С, групи В, ефірні олії, таніни. За допомогою них можна лікувати кашель (добре виводять мокротиння), знизити вміст холестерину, покращити метаболізм та ще багато різних корисних справ творять ці маленькі молоденькі шишечки.
 
Власне, про молоденькі: шишки, в залежності від регіону, потрібно збирати тільки молоденькі (до 4 см завдовжки, зелененькі, покриті клейким нальотом — у смолі все найкорисніше, і такі, що можна розрізати навпіл ножем або проткнути нігтем).
 
На півдні України їх збирають уже в травні—на початку червня, а от на півночі, в західних регіонах — у червні чи на початку липня. Обирати слід місця, віддалені від автотрас, великих міст та підприємств, де є загроза забруднення повітря і, відповідно, шишок. 
 
Отож у вас є зібрані молоденькі соснові шишки. То що ж із ними робити? Беремо на один кілограм сировини 3 л чистої (фільтрованої або ж криничної) води. Шишки заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь, доводимо все до кипіння і варимо ще впродовж 4 годин.
 
Відвар відставляємо на 12 годин настоятися, а потім проціджуємо його. З розрахунку на 1 л варення беремо 1 кілограм цукру. Ставимо відвар із цукром на вогонь, додаємо шишки і готуємо ще 2 години, знімаючи піну та помішуючи. Готове варення розливаємо по сухих стерилізованих банках, додаємо шишки і закатуємо.
 
Взимку перед вживанням варення з шишок проведіть тест на алергію (якщо раніше ви ніколи не вживали подібні продукти) — кілька крапель варення розведіть у воді й випийте. Якщо ніякої реакції немає, тоді спокійно споживайте.
 
Ще смачнішим і кориснішим варення з шишок буде, коли до нього додати лимони. Тож на 1 кг шишок беремо 2 лимони, 1 кілограм цукру та 2,5 л води. Як і в першому варіанті, шишки заливаємо чистою холодною водою і ставимо варитися на 2 години.
 
Потім посуд з відваром відставляємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на ніч. Вранці до відвару додаємо цукор, нарізані скибочками лимони і варимо годину. Далі розливаємо варення по сухих баночках, закатуємо, вкутуємо теплим пледом і залишаємо до повного вистигання.

Варення «Лимонні дольки»

Варення «Лимонні дольки».
Фото з сайту presa.com.ua.
 
Про користь лимонів годі й говорити, а особливо під час застуд. Та інколи буває так, що під час хвороби немає кому сходити в магазин по «живі» вітаміни, а підтримати організм потрібно.
 
В нагоді стануть консервовані лимонні дольки. Беремо 8 лимонів, 1,2 кг цукру, 100 мл води. З лимонів знімаємо цедру і обов’язково — білу шкірку, адже саме вона надає варенню чи чаю, куди ви кладете дольку лимона, гіркоти.
 
Очищені фрукти кладемо в посудину з холодною водою і даємо їм там полежати 15 хвилин. Тим часом у каструльку з товстим дном вливаємо воду та всипаємо весь цукор і варимо сироп, доки цукор повністю не розчиниться.
 
Далі в сироп нарізаємо дольками лимони і варимо ще 10 хвилин, а потім відставляємо каструльку з вогню. Через 6-8 годин процедуру повторюємо. Через 10 хвилин варення розкладаємо по сухих стерилізованих баночках.

Обліпиха спішить на допомогу!

Хоча сезон збору обліпихи ще нескоро, проте зробіть собі закладку в записничку, щоб уже на одній сторінці зібрати нашу «смачну аптечку». Ця ягода, колись надзвичайно популярна на теренах українських дач, сьогодні трохи підзабута, а дарма, адже це просто вітамінна таблиця Менделєєва.
 
Застосовують обліпиху при гіповітамінозах, виразках шлунка, екземах, геморої, ревматизмі... Та легше сказати, де її не використовують, тож просто гріх не заготувати таку корисну і смачну ягоду на зиму. Звичайно, обліпиху можна заморозити і взимку робити з неї вітамінні морси.
 
А можна гілочки з ягодами обліпихи просто обережно зрізати, підвісити і в такому вигляді зберігати аж до весни при температурі від +4 до 0 градусів. Правда, не у всіх є таке приміщення для зберігання.
 
Є ще один спосіб зберегти ягоди у свіжому вигляді: у день збору обліпихи (не мити ягоди!) скласти її у стерилізовані банки, залити холодною кип’яченою водою, закатати кришками і поставити в холодильник чи льох (температура має бути також не вища за +4 градуси).
 
Обліпиху можна також заморожувати: ягоди перебиваємо блендером з невеликою кількістю цукру, потім переливаємо цю суміш у силіконові формочки для льоду та ставимо в морозилку.
 
Коли суміш замерзне, виймаємо її з формочок і перекладаємо у пластмасові контейнери або ж пакети із застібками. Взимку ці заготовки чудово підійдуть не лише для лікування застуди, а й просто для десертів, компотів, морсів.
 
Та все ж найпростіший та найнадійніший вид зберігання обліпихи — це, звісно ж, джем. На кілограм ягід беремо 1,2 кг цукру. Обліпиху гарно промити, просушити на рушнику, а потім перебити блендером до однорідної маси. Вилити цю масу в каструльку, додати цукор, гарно розмішати і залишити на годину, поки цукор не розчиниться.
 
Знову розмішуємо суміш, переконуємося, що цукор розчинився, а тепер розливаємо по сухих стерилізованих банках і закриваємо кришками. Зберігати такий джем усе-таки варто в холодильнику або ж у холодній коморі.
 
Дехто не любить кісточок у такому джемі, тому перебиту блендером масу можна протерти крізь сито, а вже потім додавати цукор. Утворений жмих не потрібно викидати — його можна заморозити, а взимку використовувати як добавку до чаю чи компоту.
 
А можна зробити з нього літній напій на кшталт квасу: жмих перекласти у трилітрову банку, залити холодною кип’яченою водою, додати трохи цукру, банку зав’язати марлею і поставити в тепле світле місце. Через кілька днів (залежно від того, наскільки в приміщенні тепло) напій почне бродити — ось тепер його можна пити. 
 
Дарка КОХ