Без яєць, без молока: рецепт пісних пиріжків з маком

26.03.2025
Без яєць, без молока: рецепт пісних пиріжків з маком

Пиріжки з маком — без яєць і молока.

Можу обійтись і без м’яса, і без риби, але як обмежити себе в якомусь пундику — то вже завдання з багатьма невідомими.
 
Та й, зрештою, нащо себе обділяти — як кажуть, аби не вадило. Тому навіть у піст можемо з насолодою попити кави чи чаю зі смакотою.
 
Скажімо, пиріжками з маковою начинкою (можете зробити з вишнями, з яблуками — хто на що багатий).
 
Виявляється, необов’язково використовувати яйця та молоко, щоб замісити дріжджове тісто на пиріжки.
 
Для цього нам знадобиться лише 50 г свіжих дріжджів, 120 г цукру, 300 мл теплої води (не гарячої!), 100 мл олії, 450-500 г борошна (все залежить від того, наскільки воно сухе), 1 ч. л. солі, пакет ванільного цукру.
 
У глибоку миску всипаємо цукор, сіль, ванільний цукор, доливаємо воду, олію та подрібнюємо дріжджі.
 
Все ретельно розколочуємо металевим віничком, потім всипаємо добре просіяне борошно і лопаточкою вимішуємо тісто (у кого є комбайн для замішування тіста — ще краще).
 
Борошно додаємо порціями і слідкуємо, щоб тісто не було дуже «забите» (можливо, муки трошки залишиться). Накриваємо миску рушником і ставимо на годину в тепле місце підходити.
 
Коли тісто «підросло», виймаємо його з миски на робочу поверхню, притрушену борошном, і розкачуємо в тонку паляничку. Змазуємо її з двох боків начинкою і закручуємо також з двох боків у два рулети, а посередині розрізаємо.
 
Кожен рулет защипуємо, щоб начинка не вилізала, і нарізаємо на пиріжечки, викладаємо їх на деко, застелене пергаментним папером і даємо 15 хвилин, щоб вони підійшли.
 
Випікаємо пиріжки 30-35 хвилин при температурі 180 градусів. Відразу, як вийняли їх з духовки, змастіть солодкою водою — тоді вони будуть не лише рум’яні, а й блискучі. Для цього розведіть ложку меду в 50 мл води.
 
Для начинки можна натерти самим маку, а можна придбати вже готову макову начинку. Є ще один секрет: якщо маку у вас залишилося обмаль, тоді відваріть жменю білої квасолі, зробіть із неї в блендері пюре, а вже потім поєднайте з перетертим із цукром маком — вийде ніжна, соковита начинка, а головне — її буде вдосталь. 
 
Зеня ЗВАРИЮШКА