Ще з дитинства нас привчали, що викидати продукти чи, тим паче, готову їжу — великий гріх, адже люди орали, сіяли...
Швидше за все, це наша генетична пам’ять про Великий голод, коли за колосок можна було позбутися життя.
Тому українці, особливо старше покоління, так бережливо ставляться до харчів.
Та й, зрештою, навіть у багатих країнах Заходу знають ціну праці та її результатів.
Скажімо, у багатьох капіталістичних державах існують продуктові «банки», в яких прострочені продукти роздають малозабезпеченим.
Зрештою, існує чимало рецептів, як можна приготувати чудові страви з того, що «завалялося» в холодильнику.
Скажімо, залишилися шматочки ковбаси, м’яса, сиру, овочі, що вже прив’яли, — все піде в діло, і повірте, результатом ви залишитеся задоволені.
Запіканка з броколі
Багато хто, особливо діти, на дух не зносять цей овоч, незважаючи на його беззаперечну користь. Проте, як свідчить народна мудрість, то ви її просто готувати не вмієте.
Проста і швидка в приготуванні запіканка з цією капустою стане в нагоді, коли ви втомлені, а на вечерю нічого подати.
У будь-якої господині в «заначці», тобто десь у морозилці, завжди має бути пакетик замороженої капусти броколі, а решта — справа ваших умілих ручок.
Для цієї смачної страви нам знадобиться по одній морквині, цибулині, солодкому перцю (можна замороженого) та невеликому цукіні чи кабачку, олія для смаження, сіль до смаку та приправи, які вам подобаються, — прованські чи італійські трави, заморожений, сушений, а ще краще — свіжий кріп. Для заливки візьмемо 2 яйця, 1 ч. л. солі, 100 мл молока, 2 ст. л. борошна, 100 г будь-якого твердого сиру.
Отож овочі нарізаємо кубиками, а броколі розбираємо на суцвіття. Ставимо на плиту каструлю з водою для відварювання капусти, додаємо до неї неповну столову ложку солі.
Після того, як вода закипить, вкидаємо суцвіття, варимо 3-4 хвилини, вибираємо броколі і кладемо в миску з холодною водою і кубиками льоду (тоді овочі не втратять свого смарагдового кольору).
Паралельно ставимо на плиту сковорідку, наливаємо кілька ложок олії і всипаємо нарізану цибулю та моркву, смажимо, доки морква не зм’якне, а тоді викладаємо овочі у форму для запікання.
У цю ж сковорідку кладемо порізані перець та цукіні і також смажимо, доки не зм’якнуть, а потім викладаємо у форму до моркви з цибулею. Поверх цього різнобарв’я кладемо суцвіття броколі, заливаємо соусом і притрушуємо натертим сиром.
Ставимо форму у розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо 25 хвилин. Для вегетаріанців ця страва самодостатня, а кому замало калорій — може покласти до порції запіканки сосиску чи шматочок відвареного м’яса.
Для приготування соусу-заливки збиваємо блендером яйця, потім до них додаємо приправи, сіль та борошно, продовжуємо збивати, підливаючи потрошки молока, поки не утвориться однорідна маса. Для покращення смаку можна використати замість молока вершки.
Запіканка для Попая
Запіканка зі шпинатом — і Попай би облизався.
У 90-ті роки минулого століття серед дітей був дуже популярним мультик про моряка Попая, який понад усе любив... шпинат. А от серед дітлахів мало кому припала до вподоби ця городина.
Проте і це можна виправити, підібравши правильні інгредієнти у поєднанні з цими овочами. Скажімо, запекти шпинат із сиром «Фета».
Для цього нам потрібно 150 г замороженого шпинату, коробочка (грамів 125-150 в залежності від виробника) сиру «Фета» (нічого страшного, якщо ви заміните його іншим крем-сиром чи навіть бринзою), два пера зеленої цибулі, половинка ріпчастої цибулини, кріп, олія для смаження.
Для заливки: 3 яйця, 2 ст. л. борошна, 200 мл молока, 100 г будь-якого твердого сиру, сіль — до смаку.
Цибулю чистимо та нарізаємо дрібними кубиками, а зелену — кільцями. У сковорідку наливаємо кілька ложок олії та обсмажуємо цибулю до прозорості, потім додаємо подрібнений шпинат та кріп і ще смажимо хвилин 5.
У чашу блендера вбиваємо яйця, додаємо сіль, борошно і збиваємо, підливаючи потрошки молоко, поки не утвориться гомогенна маса.
У форму для запікання викладаємо рівномірно шпинат, зверху розподіляємо ложкою сир «Фета», заливаємо все соусом, притрушуємо тертим сиром і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин (слідкуємо, щоб запіканка не пригоріла). Ця страва чудово підійде як для вечері, та і на сніданок.
Макаронна запіканка з тунцем
Макаронна запіканка: трохи фантазії — і вечеря готова.
Гадаю, у вас часто таке бувало, що після трапези залишалися макарони (спагеті, локшина тощо), як то кажуть — ні в два, ні в півтора. Але й викинути «зайву» порцію рука не здіймається, тож трішки фантазії — і нова страва готова: оригінальна, смачна, ароматна і, головне, свіжа!
Нам знадобиться баночка консервованого тунця, 250 г відварених макаронних виробів (дуже оригінально виглядатимуть різнокольорові спіральки), 150 г свіжих печериць, 2 цибулини, 200 г томатного пюре (можна замінити кетчупом), 200 г сметани, кілька зубчиків часнику, олія для смаження, 1 ст. л. борошна, 100 г твердого сиру, орегано, чорний мелений перець, сіль — до смаку.
Цибулю та часник чистимо та дрібно нарізаємо, на пательню вливаємо трошки олії і викладаємо овочі (спочатку цибулю, а вже під кінець — часник), підсмажуємо до золотистого кольору.
Сюди ж додаємо почищені та нарізані пластинками гриби, тушкуємо все разом, доки не випарується зайва волога, а потім додаємо орегано, добре все перемішуємо і відставляємо пательню, щоб овочі трохи вистигли.
Готуємо заправку: сметану та томатну пасту змішуємо разом, додаємо сіль та перець до смаку, ложку борошна і добре все розмішуємо.
У велику миску викладаємо готові макаронні вироби, відціджений тунець (іноді в консерві буває аж занадто багато рідини), підсмажені гриби, ретельно перемішуємо, а потім заливаємо соусом, ще раз гарно перемішуємо.
Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо макаронну масу, розрівнюємо її, а зверху притрушуємо натертим сиром. Форму ставимо у заздалегідь розігріту до 180 градусів духову шафу і запікаємо 30-40 хвилин до рум’яної скоринки. До такої запіканки дуже підходить салат зі свіжих овочів.
Дарка КОХ