Овочевий рай: рецепти смачних та недорогих пісних страв

19.03.2025
Овочевий рай: рецепти смачних та недорогих пісних страв

Ризото — і в піст, і у свято. (Фото з сайту 1000.menu.)

Важкі часи, які зараз переживає Україна, не надто сприяють дотриманню якихось релігійних канонів, адже чимало українців позбавлені рідних домівок, перебувають у тимчасових пунктах для переміщених осіб.
 
Та й ті українці, що живуть у власних домівках, часто мають певні труднощі навіть із закупівлею найнеобхіднішого — продуктів харчування.
 
Тут уже не до посту (як відомо, пісні страви іноді обходяться дорожче, ніж звичайна їжа, адже ціна на рибу чи морепродукти на сьогоднішній день набагато вища за ціни на м’ясо), проте пропонуємо вам кілька пісних недорогих і дуже смачних страв, які сподобаються всім без винятку — вірянам, які дотримуються посту, вегетаріанцям, навіть чоловікам, які без м’яса не уявляють собі життя.

Овочеве ризото

Цю страву можна готувати і як основну, і як гарнір до риби чи птиці. Проте зараз, коли весна вже навіть не на порозі і повноправно володарює надворі, це чудова страва, щоб позбутися зайвих калорій, адже в ній — купа вітамінів і мінімум вуглеводнів.
 
Для приготування ризото необов’язково купувати заморожену овочеву суміш (скажімо, «Мексиканську»). Можна взяти одну велику морквину, одну велику або дві невеликі цибулини, по половині баночок консервованого горошку та кукурудзи, а також пів кілограма круглого рису, кілька зубчиків часнику, 3-4 ст. л. рафінованої олії, велику ложку вершкового масла, сіль, перець — до смаку, для особливої нотки — пів склянки білого напівсолодкого вина, хоча за класичним рецептом має бути сухе, проте повірте — з напівсолодким набагато смачніше (хто постує — краще обійтися без нього), 700 мл овочевого бульйону (краще, звісно, курячого чи яловичого). 
 
На розжарену пательню вливаємо олію і викладаємо дрібно нарізану цибулю, обсмажуємо до напівпрозорості, а потім кладемо подрібнений часник, добре перемішуємо і всипаємо нарізану невеликими кубиками моркву.
 
Тушкуємо все під закритою покришкою, доки морква не стане м’якою, а тоді додаємо масло і всипаємо промитий у 4-5 водах рис (у класичних рецептах рис має бути сухим, але подумайте, скільки на ньому пилу).
 
Все ретельно розмішуємо й обсмажуємо, доки рис не стане прозорим і не вбере в себе жир. Тоді вливаємо вино, даємо йому випаруватися, постійно помішуючи рис з овочами, додаємо до цієї суміші горошок та кукурудзу, підливаємо потрошки бульйон, накриваємо пательню кришкою і робимо повільний вогонь.
 
Час від часу перемішуємо ризото і доливаємо бульйон, тушкуємо під кришкою, доки рис повністю не стане м’яким. Готове ризото притрушуємо натертим пармезаном.

Грибні зрази

Зрази — вершина української кухні.
Фото з сайту unian.ua.
 
Для вегетаріанців, прихильників суворого посту та й просто любителів смачно попоїсти ця страва — просто знахідка. Поживна, смачна, бюджетна, красива (при правильній подачі), вона не залишила б байдужими навіть таких ненажер, як Гаргантюа та Пантагрюель. Правда, доведеться трошки докласти зусиль, але ж воно того варте.
 
Беремо кілограм картоплі, склянку борошна, дві цибулини, 400 г печериць, кілька зубчиків часнику, невелику морквину, яйце, сіль та перець — до смаку, олію для смаження, панірувальні сухарі для обкачування зразів.
Картоплю чистимо, миємо й відварюємо до готовності, відціджуємо, солимо, а потім робимо з неї пюре.
 
Доки воно трошки охолоне, чистимо цибулю, нарізаємо кубиками й підсмажуємо на олії до золотистого кольору, потім додаємо подрібнений часник, нарізані невеликими пластинками гриби.
 
Тушкуємо, доки не випарується зайва волога, додаємо натерту на середню тертку моркву і ще тушкуємо, доки морква не зм’якне. Далі солимо, перчимо (можна додати також приправу для грибів для більшого аромату).
 
 Гриби відставляємо, щоб вистигли, а тим часом до картопляного пюре додаємо яйце, борошно (підсипати потрошки, дивитися, щоб тісто не було надто «забитим»).
 
З тіста робимо палянички, накладаємо гриби, зліплюємо краєчки і формуємо зрази. Готові вироби обкачуємо в сухарях і смажимо на олії по 5 хвилин з обох боків до рум’яної скоринки.
 
Звісно, найсмачніше їсти зрази зі сметаною, проте в піст вони чудово смакуватимуть із засмаженою цибулькою.

Салат із крабових паличок з пісним майонезом

Пісний салат із крабових паличок.
Фото з сайту smak.menu.
 
У старовину піст проходив приблизно так: відварили картоплі, дістали з діжки капусти, заправили олією та приправили цибулькою — от вечеря і готова. Сьогодні ж люди розбалувані розмаїттям продуктів, тож їсти пісну картоплю з квашеною капустою мало хто захоче.
 
Але ж салат із квашеної капусти (хоч би який він був корисний) можна замінити іншими, не менш корисними, але набагато смачнішими закусками. Скажімо, салатом із крабових паличок. Знаю, скажете, а який салат без майонезу? І на це є рада — пісний майонез. Та все по порядку.
 
Беремо 250-грамовий пакет крабових паличок, один свіжий огірок, пів баночки консервованого горошку, пакетик вермішелі «Мівіна», сіль, перець — до смаку. Крабові палички та огірок нарізаємо кубиками.
 
«Мівіну» запарюємо окропом (без додавання спецій до неї), даємо охолонути й додаємо до огірків і паличок, сюди ж кладемо горошок, приправляємо сіллю та перцем до смаку і заправляємо майонезом.
 
Для приготування пісного майонезу нам знадобиться 100 мл розсолу від консервованого горошку, пів чайної ложечки цукру, солі та гірчиці, 1 ч. л. лимонного соку та 250-300 мл олії (чим більше — тим майонез буде густішим).
 
Для початку поєднуємо в чаші для збивання розсіл, сіль, цукор, гірчицю та лимонний сік і збиваємо блендером до утворення білої піни. Не перестаючи збивати, доливаємо в чашу потрошки олію, доки не утвориться пишна біла маса — густий смачний і, головне, пісний майонез. 
 
Дарка КОХ