Рулет «Грецький горіх»: рецепт легкого десерту на всі випадки

12.03.2025
Рулет «Грецький горіх»: рецепт легкого десерту на всі випадки

Горіховий рулет. (Фото з відкритих джерел.)

Є рецепти, які стануть у нагоді в будь-яких обставинах.
 
Скажімо, у вас хрестини, уродини, Різдво чи просто захотілося чогось смачненького — спечіть горіховий рулет — і будьте певні: всі залишаться задоволеними.
 
Готувати його дуже просто, а зіпсувати цей смаколик практично неможливо, хіба що ви забудете покласти в тісто розпушувач і тоді цим рулетом можна буде хіба що цвяхи забивати. 
 
Для тіста беремо 300 г борошна, 1 ч. л. порошку для печива, цедру з половинки лимона (тільки не натирайте білу частину шкірочки, бо тоді цедра гірчитиме), 125 г вершкового масла, одне яйце плюс жовток із другого (білок піде на начинку), 50 мл сиропу (на 100 г цукру — 50 мл води), 1-2 ст. л. молока, дрібку солі.
 
Для початку зваримо сироп: у маленьку каструльку наливаємо воду, всипаємо цукор і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і розмішуємо, доки цукор повністю не розчиниться. Як тільки сироп став однорідним, знімаємо каструльку з вогню і ставимо її у холодну воду вистудитися.
 
Тим часом у глибоку миску всипаємо борошно, порошок для печива, сіль, цедру лимона, натираємо масло з морозилки, а далі перетираємо все це у крихту. В цю масу вливаємо охолоджений сироп, вбиваємо яйце й один жовток, починаємо замішувати тісто.
 
Якщо воно туге, додаємо кілька ложок молока — тісто має бути м’якеньким, еластичним. Накриваємо миску харчовою плівкою або ж рушничком, а самі готуємо начинку для рулету.
 
Для цього нам знадобляться: 200 г мелених горіхів (можна дрібно посічених), 100 г цукру, один білок. Білок збиваємо до стійких піків, додаємо цукор і продовжуємо збивати. В готову білкову масу всипаємо горіхи і лопаточкою легенько вимішуємо, щоб утворилася однорідна маса.
 
Тепер формуємо рулет: на стільницю, притрушену борошном, викладаємо тісто, зверху присипаємо злегка борошном, щоб тісто не прилипало до качалки, і розкачуємо його в паляничку у вигляді великого овала (тісто має бути завтовшки 5 мм).
 
Тепер на цей овал викладаємо горіхову начинку, розрівнюємо її так, щоб до країв залишалося десь по пів сантиметра, й обережно скручуємо рулет. 
 
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Деко застеляємо пергаментним папером і обережно викладаємо рулет. Випікаємо його 40 хвилин (якщо рулет сильно зарум’янився, а 40 хвилин ще не пройшло, тоді краще накрити його листком паперу, щоб смаколик не згорів).
 
Готовий рулет притрушуємо цукровою пудрою, а через хвилин 20 нарізаємо на шматочки, бо, коли він зовсім охолоне, нарізати його буде важче і він кришитиметься. 
 
Зеня ЗВАРИЮШКА