Та ніяка вона не балувана, ні Галя, ні Оля, ні жодна інша українська жінка, вона просто багатофункціональна, адже до її «функцій» входить і праця на основній роботі, і хатні турботи, і догляд за дітьми та чоловіком, тож і доводиться дещо хитрувати і знаходити легші шляхи, щоб усюди встигнути.
В цілому світі щоденно вже давно користуються напівфабрикатами, щоб полегшити жінкам життя. От і наш бренд, що взяв собі за назву поширений жарт, вийшов уже на європейський ринок, завоювавши спочатку наш, вітчизняний.
Зрештою, кожна українська ґаздиня має свої секрети, як полегшити собі життя. Скажімо, чимало жінок, готуючи вареники чи голубці, частину з них заморожує «на потім», дехто, готуючи бульйон, також ділить його на порції та кладе в морозилку. Таким чином можна відварювати й квасолю — частину вживати зараз, а решту заморожувати.
Пропонуємо нашим читачам кілька варіантів приготування улюблених страв, де можна спростити технологію та пришвидшити процес їх готування.
Ліниві перці
Ні, це не про крутих «перців», які характеризуються своїми суперздібностями, а також лінощами, а про улюблену багатьма страву «Фаршировані перці». Чим вона вигідна, ця страва?
Та хоча б тим, що можна значно зекономити кошти, адже взимку (тим паче навесні) свіжий солодкий перець нереально дорогий, натомість улітку можна заготувати чимало перцю за доступними цінами.
Та й цілий перець займатиме дуже багато місця в морозилці, а от коли його порізати соломкою, це значно зменшить об’єм продукту і заощадить місце в морозилці. А вже взимку готувати з такого перцю улюблену страву — одне задоволення.
Є ще один секрет у приготуванні лінивих перців — ви економите час, адже не потрібно бланшувати овочі, начиняти їх. Словом, переходимо до самої технології.
Для приготування лінивих перців беремо 700 г фаршу асорті, 0,5 кілограма круглозернистого рису, велику морквину, 2 цибулини, 3-4 ст. л. олії, склянку томатного соку, кілька столових ложок томатної пасти або кетчупу, пів кілограма замороженого перцю, сіль та приправи (підійдуть для плову або для котлет — хто які любить) до смаку.
Рис добре промиваємо та відварюємо майже до готовності. Цибулю чистимо, нарізаємо невеликими кубиками. Моркву очищуємо, миємо та натираємо на грубій тертці. Тепер на олії підсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо моркву, накриваємо сковорідку кришкою і даємо моркві трошки потушкуватися.
Далі виливаємо томатний сік, додаємо перець, накриваємо кришкою і тушкуємо, доки перець не зм’якне. Тепер додаємо в цю заливку томатну пасту, все перемішуємо і трохи солимо.
Готуємо начинку: м’ясний фарш змішуємо з рисом, солимо, додаємо спеції і добре перемішуємо. Формуємо кульки, як тефтельки. Дно скороварки чи мультиварки бажано застелити кількома листками капусти, щоб не пригоріло, а потім викласти шар рисово-м’ясних кульок, полити щедро соусом із перцем, далі викласти решту кульок і залити соусом. Тушкувати десь із годину.
Ще ефектніше ця страва виглядатиме, якщо ліниві перці запекти в духовці (при цьому викладати їх тільки в один шар, щедро заливши соусом).
Подібним чином можна готувати і ліниві голубці — тобто не потрібно фарш загортати в листя капусти, а просто викладати її поверх рисово-м’ясного фаршу. Словом, фарш готується, як і в попередньому випадку.
А от капусту дрібно шаткуємо, підварюємо трошки, відціджуємо, а потім злегка відтискаємо. Заливку (соус) готуємо, як і для лінивих перців, але, звісно ж, без перцю. Чим більше соусу — тим смачніша буде страва.
Отож дно мультиварки (скороварки) вистеляємо капустяним листям, далі викладаємо фарш, розрівнюємо його, потім викладаємо капусту і щедро заливаємо все соусом. Викладаємо наступний шар фаршу з рисом, потім капусту і виливаємо решту соусу.
Тушкуємо годину-півтори (все залежить від режиму вашої мультиварки). Подавати, ніби багатошаровий торт — фарш разом із капустою (шари добре відділяються за рахунок нашаткованої капусти).
До слова, багато хто не любить тушковану капусту, тому згортає її з голубців (скажімо,так робить усе життя мій дорослий син). У випадку ж із лінивими голубцями не доведеться цього робити, адже капусту можна просто залишати в казанку.
Лінива лазанья
Лазанья на пательні.
Фото з сайту tsn.ua.
Приготування цієї страви забирає чимало часу, адже потрібно поштучно відварювати кожен лист лазаньї, потім готувати соус бешамель, далі тушкувати фарш з усіма приправами. Наш рецепт набагато скорочує увесь процес, і далі ви зрозумієте, чому саме.
Отож беремо одну цибулину, одну морквину, 0,5 кг фаршу асорті, 0,5 л води, кілька зубчиків часнику, 4 ст. л. томатного соусу, сіль, перець, орегано — до смаку, кілька ложок оливкової олії для смаження, 10 листків пасти лазанья, 50 г натертого сиру пармезан.
Цибулю чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Моркву чистимо, миємо і натираємо на крупній тертці. У глибоку сковорідку наливаємо олію, висипаємо цибулю і смажимо до золотистості, потім додаємо подрібнений часник, помішуємо і додаємо натерту моркву, тушкуємо все разом, доки морква не стане м’якою.
Фарш викладаємо в глибоку миску, додаємо 0,5 л води, ретельно розмішуємо, щоб утворилася однорідна маса, і виливаємо все це до тушкованої моркви. Додаємо томатну пасту, сіль, спеції, все добре розмішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися годину на повільному вогні.
Тоді в цей фарш вертикально закладаємо листки лазаньї, знову закриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин до готовності пасти. Готову страву притрушуємо натертим пармезаном — лінива смакота готова!