От і минули новорічно-різдвяні свята, холодильники спустошені, а наші організми втомлені переїданням чи просто поїданням розмаїтих смаколиків, перенасичених різними жирами чи часто непоєднуваними продуктами, що входили в рецепти святкових страв.
Адже в повсякденному житті ми не щодня споживаємо ананаси з морепродуктами чи ще якість екзотичні поєднання.
Коли організму важко, то й людина почувається кепсько — здуття живота, важкість у шлунку, сонливість, утома.
Це все наслідки довгих застіль та важкої для травлення їжі, тож рекомендуємо зробити після свят розвантажувальні дні — повірте, ваш організм лише подякує вам, адже ви відпочивали всі ці дні та насолоджувалися смачненьким, а він, бідненький, важко працював.
Розвантажувальні дні — це необов’язково голодування чи жорстка дієта. Це проста, але смачна їжа, яка допоможе почистити кишківник від шлаків і дасть шлунку перепочинок та й узагалі оздоровить вас.
Салат із буряка
Цей простий і невибагливий продукт, на перший погляд, здається занадто банальним і повсякденним. Проте, доклавши мінімум зусиль і максимум фантазії, ви зможете приготувати дуже корисні та смачні страви.
Буряк узагалі вважається чудовим очисником для печінки (яка своєю чергою є фільтром для нашого організму), тож після святкових застіль саме він має стати продуктом номер один на вашому столі.
Цей овоч можна відварювати зі шкіркою, але все ж таки запечений він — набагато смачніший, і неважливо, в духовій шафі чи в мікрохвильовій. Усе решта — у ваших руках.
Приготовлені овочі чистимо від шкірки, нарізаємо великими кубиками, додаємо в миску будь-яку зелень — мікс-салат, салат айсберг, пекінську капусту, шпинат, нарізаємо також кубиками бринзу, сулугуні чи фету, посипаємо насінням гарбуза, соняшнику чи кунжутом, поливаємо соусом — і наш чудо-салат готовий. До нього можна взяти шматочок відвареного пісного м’яса або ж просто тост із висівкового хліба — от і маєте чудовий сніданок чи навіть обід.
Для соусу беремо кілька ложок оливкової олії (або ж будь-якої іншої, яка є в господі), додаємо солі та свіжозмеленого перцю до смаку, кілька крапель бальзамічного оцту, гарно змішуємо і поливаємо салат. Можна замінити бальзамічний оцет ложечкою готового білого хрону або ж французької гірчиці — ці продукти стимулюватимуть краще виділення жовчі і, відповідно, краще травлення.
Салат із капусти та тунця
Інколи влаштовую собі «легкі» дні, коли в меню — тільки салат із капусти, адже вона містить багато клітковини, яка працює, ніби щітка, що вимітає-вичищає всі закапелки кишківника.
Найкраще брати для цього салату молоду білокачанну капусту, яка зараз за ціною зрівнялася з пекінською, але й «стара» білокачанна також підійде. Просто її доведеться нашаткувати, посолити та трошки «пожмулькати», щоб вона зм’якла.
Здобрюю цей салат зеленою цибулькою та баночкою консервованого тунця. Зрештою, тут можна увімкнути свою фантазію та експериментувати з продуктами — додавати консервовані кукурудзу чи горошок, солодкий перець, відварені яйця.
Головне, щоб вам смакувало. Заправку до цього салату також можна робити довільно: олія, гірчиця, бальзамічний оцет, соєвий соус, прованські чи італійські трави — все годиться.
Паста з червоною рибою у вершковому соусі
Про користь риби, зокрема червоної, годі й говорити, а коли її ще й смачно приготувати — ум-м-м! Легка, смачна, низькокалорійна, корисна страва — це все про рибку. Та й готувати її досить швидко й легко. Найкраще для цієї страви як гарнір узяти лінгвіні або фетучі (такі плоскі та широкі, в порівнянні зі спагеті, макарони).
Отож на 300 г пасти беремо літр води, неповну столову ложку солі та столову ложку олії (бажано оливкової). Коли вода закипить, солимо її та додаємо олію, потім вкидаємо макаронні вироби й готуємо, як вказано на упаковці (адже кожен вид пасти готується по-різному, тож дотримуємося інструкції, але не забуваємо куштувати, щоб паста була аль денте — трошки недоварена).
Тим часом беремо 300 г червоної риби, 200 мл вершків жирністю 10-15 відсотків, 100 мл молока, зубчик часнику, невеликий пучечок зелені (петрушка, кріп), сіль, перець до смаку, олію для смаження.
Рибу нарізаємо на невеликі шматочки і викладаємо на розпечену пательню з олією смажитися. Тим часом чистимо часник, дрібно нарізаємо. Коли риба буде готова, вливаємо до неї вершки та молоко, додаємо часник і даємо хвилин 5 покипіти на невеликому вогні, потім солимо та перчимо.
Готові макарони відціджуємо та викладаємо в пательню з рибою, гарно перемішуємо, даємо «потомитися» кілька хвилин. Викладаємо готову страву на тарілки, притрушуємо дрібно порізаною зеленню. За бажання можна притрусити натертим пармезаном, але ж ми «розвантажуємося» після свят, тому сир залишимо для іншого випадку.
Гречані котлетки в сметані
Котлетки з... гречки.
Фото з сайту ptv.ua.
Про користь гречки годі й говорити, тож вона ідеально підходить до вказаної теми. Якщо ж її ще й смачно приготувати, то ви й не згадаєте, що у вас «розвантаження» організму.
Для гречаних котлеток нам знадобляться: склянка відвареної гречки, 2 яйця, 500 г фаршу асорті (можна й курячого, але він буде сухуватий), 3 цибулини середнього розміру, кілька зубчиків часнику, спеції для котлет, сіль до смаку, олія для смаження, 300 см сметани.
Готову відварену гречку разом з очищеними часником та цибулею пропускаємо через м’ясорубку.
До цієї маси додаємо фарш, яйця, сіль, спеції, добре все вимішуємо та формуємо котлетки, які обсмажуємо в мультиварці в режимі «Випічка» з обох боків по 20 хвилин. Потім котлетки викладаємо в мультиварку, заливаємо сметаною та залишаємо на пів години тушкуватися.
Дієтичний плов
Вегетаріанський плов — це дуже смачно.
Фото з відкритих джерел.
Цю страву можна їсти як самостійну або як гарнір до риби чи м’яса, проте цього разу обійдемося без нього. Для приготування плову беремо 600 г круглозернистого рису, 2 великі цибулини, 2-3 морквини (залежно від їх розміру), 100 мл олії, 6-7 зубчиків часнику, по пів чайної ложечки чорного меленого перцю та коріандру, куркуми, сушеного барбарису, зіри, 1 ст. л. солі, жменю родзинок та жменю кураги.
Рис добре промиваємо в кількох водах. Моркву чистимо, миємо і нарізаємо соломкою. Цибулю чистимо та нарізаємо великими кубиками. У глибокий казанок вливаємо олію, ставимо на великий вогонь та висипаємо цибулю.
Обсмажуємо її до прозорості, а потім додаємо до неї моркву, накриваємо кришкою і тушкуємо, доки морква не стане м’якою.
Тепер до овочів додаємо рис, усі спеції, сіль, заливаємо все це гарячою водою так, щоб над рисом було десь 1,5 см рідини, і готуємо на великому вогні, доки не почне кипіти. Тепер зменшуємо вогонь, викладаємо зубчики часнику і накриваємо кришкою.
Хвилин через десять додаємо до рису родзинки та порізану великими шматочками курагу, легенько перемішуємо (але не до дна), щоб сухофрукти рівномірно розподілилися серед рису, і залишаємо тушкуватися до готовності рису.
Готову страву добре вимішати, щоб морква також рівномірно розподілилася. Найкраще ця страва смакує з будь-яким овочевим салатом.
Панакота зі смаком кави
Побалуйте себе легким десертом пана-кота.
Фото з відкритих джерел.
Якою б жорсткою не була дієта, але побалувати себе десертом усе ж таки варто. Для цього ми обрали всесвітньо відомий п’ємонтський десерт панакота — ніжний, запашний, легкий, як весняна хмаринка, він принесе насолоду, покращить настрій будь-кому.
Та й тим, хто надто переймається своєю талією, не варто переживати, адже цей вершковий десерт має всього 223 кКал на 100 г продукту, на відміну від будь-якого тортика, який міститиме щонайменше 400 кКал на таку саму вагу.
До того ж вершки легко можна замінити на йогурт чи сметану низької жирності. Ми ж візьмемо все-таки 350 мл вершків 10-відсоткової жирності, а також 10 г желатину, 50 г цукру, пів пакетика ванільного цукру, 1 ч. л. розчинної кави, 50 мл води.
Вершки наливаємо в каструльку і ставимо на невеликий вогонь, прогріваємо до 70 градусів (не даючи вершкам закипіти), всипаємо желатин та цукор, добре перемішуємо і відставляємо, щоб желатин розчинився. Тим часом кип’ятимо воду і розводимо в ній каву.
Вершки ретельно перемішуємо і ставимо знову на невеликий вогонь, щоб желатин та цукор остаточно розчинилися. Доливаємо сюди ж каву, ще раз перемішуємо, знімаємо з вогню і розливаємо в креманки чи невисокі скляночки, десерт ставимо в холодильник мінімум на 5 годин до повного застигання.
Готову панакоту прикрашаємо стружками кокосу чи тертим шоколадом.