Щоб споживали якісне: як новий закон про виноград і вино покращить життя українців

09.10.2024
Щоб споживали якісне: як новий закон про виноград і вино покращить життя українців

Другого жовтня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства», №3928-IX від 22.08.2024, повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
 
Мета — зробити так, аби закони, які регулюють виноробство та виноградарство, відповідали міжнародним стандартам і правилам.
 
Це стосується: виробництва винограду та вина за міжнародними нормами; використання певних методів і технологій при виготовленні вина (енологічні практики); виробництва ароматизованих вин; захисту географічних назв вин (щоб вино з певної місцевості мало офіційно визнане походження); контролю за тим, як дотримуються цих правил у виноробній галузі.
 
Усе вищеперераховане робиться з метою привести українське виноробство у відповідність до стандартів Європейського Союзу.
 
Основними положеннями закону передбачається:
 
* привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих у країнах ЄС;
* запровадити вимоги для виробництва та обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил у країнах ЄС;
* визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;
* ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
* створити єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр»;
* передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;
* імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;
* встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.
 
Також зазначається, що прийняття закону не лише сприятиме забезпеченню громадян якісною продукцією з унікальними властивостями, а й створить нові робочі місця в сільській місцевості.
 
Очікується також покращення здоров’я населення завдяки тому, що продукція виготовлятиметься за міжнародними безпековими стандартами.
 
З 1 січня 2026 року закон набирає чинності. 
 
Олеся МАЗУРКОВА