Неймовірні історії великого міста: у Музеї історії Києва презентували книгу з віртуальною екскурсією

09.10.2024
Неймовірні історії великого міста: у Музеї історії Києва презентували книгу з віртуальною екскурсією

Нова книжка про Київ зацікавила читачів. (Фото надане музеєм.)

Нові проєкти представив Музей історії міста Києва.
 
Презентували книгу «Київ. Неймовірні історії великого міста» — яскраве подарункове видання про місто та його мешканців. Там є чимало QR-кодів.
 
Тож читачі мають змогу побачити 3D-модель, скажімо, Андріївської церкви або який вигляд міг мати Кий. Є можливість навіть відвідати віртуальну екскурсію.
 
А ще, тримаючи в руках видання, можна сісти у віртуальний трамвай і потрапити у Київ 1913 року, переглянувши фільм, створений на основі старих фотографій.
 
У цій книзі є маршрути столицею для всіх сезонів року. Навесні за допомогою мапи читачі можуть відвідати всі київські мініскульптурки проєкту «Шукай», а восени — сфотографуватися біля найвідоміших стінописів.  
 
Цікаві будинки, символи Києва, райони столиці, відомі особистості, парки та дивовижні місця — про все це йдеться у «Київ. Неймовірні історії великого міста».
 
А найголовніше — книжку написано від першої особи, тобто Київ особисто проведе авдиторію своїми вуличками та розкаже їхню історію.
 
Також днями в Музеї історії міста Києва відкрили виставку «Злиття світів» творчого тандему митців Макса Вітика та Ганни Криволап.
 
Художники через свої роботи досліджують глибокий зв’язок між чоловічим та жіночим началами, що формують світ, у якому ми живемо. 
 
Виставка складається з двох серій живописних робіт — геологічної абстракції «Відслонення» Макса Вітика та класичної експресивної абстракції «Галицьке Бароко» Ганни Криволап.
 
Експозиція показує злиття двох концепцій, живописних стилів, а також світів, один з яких створений силами природи, а інший народжений людським талантом.
 
«Мистецтво завжди було дзеркалом свого часу, уособлюючи дух епохи та відображаючи її унікальні ідеї, цінності та настрої. Через творчість ми фіксуємо важливі моменти історії, соціальні зміни, технологічні інновації та естетичні вподобання, передаючи їх у вічність. Виставка «Злиття світів» — це історія про гармонію двох стихій, де сила землі зливається з енергією життя, творячи наш світ таким, яким ми його знаємо», — зауважують автори виставки Ганна Криволап та Макс Вітик.   
 
Макс через свої абстрактні геологічні картини передає силу і глибину Землі. Колористична глибина і текстурні шари його полотен символізують чоловічу енергію  — потужну, структуровану і фундаментальну, якою і є сама планета Земля. Художник розкриває історію нашої планети через абстрактний живопис гірських порід.
 
Ганна ж у своїй експресивній абстракції втілює рух та емоцію — її картини сповнені барокової динаміки, ніби пульсують життям. Тепло, чуттєвість, безперервний рух, емоційність — таким і є жіноче начало, що відображає саму сутність людської душі.