«Хаммертайм» пам’яті: на вечорі пам'яті Тараса Бобанича відзнаку «Хрест Да Вінчі» отримали нові герої війни

02.10.2024
«Хаммертайм» пам’яті: на вечорі пам'яті Тараса Бобанича відзнаку «Хрест Да Вінчі» отримали нові герої війни

Фото з fb 1 ОШБ Да Вінчі. (Сестра Дмитра Коцюбайла Олександра (праворуч) підписала контракт зі штурмовим батальйоном імені свого брата.)

Днями у столиці побратими вкотре вшанували пам’ять члена Проводу НВР «Правий сектор» Тараса Бобанича.
 
Він був серед тих добровольців, які пішли на війну одразу після Революції гідності, і загинув у квітні 2022 року, виконуючи бойове завдання на фронті. 
 
Звання «Герой України» боєць із позивним «Хаммер» отримав посмертно.
 
«Ми згадували полеглих воїнів, ми слухались пісень, — повідомили на своїй сторінці в фейсбуці бійці 1-го окремого штурмового батальйону імені Героя України Дмитра Коцюбайла, ОК «Північ» ЗСУ. — Ми обіймали тих, з ким зазвичай бачимось у військовій справі чи на прощаннях з полеглими воїнами. Ми святкували життя, бо так хотіли б вони — наші побратими та посестри, що пішли в засвіти. Для нас честю було бути в цей вечір в колі однодумців, пов’язаних ціннісно, пов’язаних багатовіковою визвольною боротьбою».
 
На цьому вечорі група військових уже традиційно отримала відзнаку «Хрест Да Вінчі», у назві якої закарбовано позивний Дмитра Коцюбайла – першого добровольця, якому було присвоєно звання «Герой України» прижиттєво.
 
Якби командир батальйону не загинув на Донбасі минулого року, то 1 листопада йому б виповнилося всього 29 років.
 
Символіка ордену стримана, але дуже глибока. Він має форму випуклого подвійного козацького хреста, верхня пружка якого містить емблему 1-ї ОШБ, а нижня — напис «ДА ВІNЧІ».
 
З лівого і правого боків викарбувані числа 20 і 22, які разом формують рік початку російського вторгнення і є датою долучення підрозділу до лав ЗСУ.
 
Ця нагорода має дві модифікації, які за формою та композицією є тотожними, але різняться за кольором та відтінком металу. Нагрудний знак у вигляді сталевого хреста призначений для нагородження військовослужбовців усіх родів військ, силових відомств, служб, департаментів та представників збройних добровольчих формувань.
 
Натомість нагрудним знаком у вигляді бронзового хреста нагороджуються волонтери, працівники оборонного сектору та представники активного мілітаризованого сегменту українського громадянського суспільства.
 
Як повідомили бійці батальйону, відзнаки «Хрест Да Вінчі» на «Хаммертаймі» були вручені другу Анакондовичу, Россу (посмертно), Арсенію Білодубу, Андрію Середі, другу Паличу та іншим.
 
Нещодавно також з’явилася інформація про те, що сестра Дмитра Коцюбайла Олександра підписала контракт зі штурмовим батальйоном імені свого брата. Про це стало відомо вже після того, як дівчина розмістила в Instagram власне фото у військовій формі.
 
Реакція медіа на цю подію її відверто здивувала. У відповідь вона зауважила, що не дуже розуміє ЗМІ, які роблять розголос з її рішення.
 
«У країні війна, і ставати на захист – це не подвиг, а обов’язок», — пояснила свій вибір молодша сестра легендарного «Да Вінчі».