«Золотому Леву» — 35. У Львові легендарний фестиваль покаже більше 20 вистав

25.09.2024
«Золотому Леву» — 35. У Львові легендарний фестиваль покаже більше 20 вистав

«Золотий Лев»-2024 продовжує дивувати. (Архівне фото з сайту golden-lion.com.ua.)

Львів і всі учасники готуються до відкриття культового міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев-2024», який проходитиме з 3-го по 10 жовтня. Його гасло: «Театр — мовою ідентичності».
 
Як завжди, навіть у повномасштабний період російсько-української війни у віддаленому від фронту місті відбудеться вуличне театралізоване дійство, нехай і нетривале та в затишному дворику: актори на ходулях — це багаторічна фішка театру «Воскресіння», який є організатором фестивалю.
 
Щоразу такий ефектний вихід за межі традиційних приміщень зі сценами має на меті залучити до кола поціновувачів театрального мистецтва якомога більше людей.

Постановки за Жаданом і Сенцовим

На фестивалі будуть представлені вистави театрів зі Львова, Києва, Херсона, Мукачева, Дніпра, Кропивницького, Черкас, Луганська, Сум. Також будуть гості з Чехії.
 
Фестивалю виповнюється 35 років. Тож є що згадати. Започаткував дійство режисер Ярослав Федоришин, який увібрав у себе театральні принципи творчості Леся Курбаса та всього «Березоля».
 
«Я познайомився з деякими людьми з Івано-Франківська, в театрі, і вони мені розповідали про Курбаса і його учнів, які залишилися. Саме тому поїхав у Харків — і поступив (в інститут мистецтв. — Авт.). Я дуже радий, що був знайомий з Лесем Івановичем Сердюком, Чистяковою Валентиною Іванівною — дружиною Курбаса, Романом Черкашиним, його дружиною Юлією. Вони не розповідали про Леся Курбаса нічого. Потім уже таємно нам Марія Іванівна, яка працювала у бібліотеці, давала книжки того ж Черкашина, які були видані у 50-х роках, а потім заборонені. Особисто для мене тоді відкрився абсолютно інший світ театру», — розповідав в інтерв’ю «Україні молодій» у 2018 році Ярослав Федоришин, який пішов у засвіти 64-літнім у 2020-му.
 
Народився він на лісоповалі в Хабаровському краї, куди батьки-українці були виселені з різних причин як «вороги народу».
 
За роки фестиваль, започаткований Ярославом Федоришиним, здобув високопрофесійну репутацію як в Україні, так і в європейських колег. «Золотий Лев» дає змогу відслідковувати тенденції розвитку цієї царини та розуміти сучасну мову театральної сцени.
 
Завдання цьогорічного фестивалю — підсвічувати творчі знахідки української літератури, драматургії та режисури; продовжувати тримати мистецький фланг та говорити про те, що самобутня українська культура є яскравою, змістовною, багатогранною і різноплановою.
 
Першого фестивального дня глядачі матимуть змогу дивитися дві вистави. Львівський академічний театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» покаже «Різдво. Тризна» за поезією Сергія Жадана в постановці Надії Крат та Олексія Кравчука.
 
А Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка — виставу «Украдене щастя» за Іваном Франком у постановці Станіслава Садаклієва.
 
А вже наступного дня Перший академічний український театр для дітей та юнацтва — теж львівський — представлятиме виставу «Пес» за оповіданнями Олега Сенцова в постановці Вадима Сікорського. Сучасні названі автори, напевно, всі знають, на тепер — у лавах українських захисників.

Франка показуватимуть і обговорюватимуть

Інше «Украдене щастя» в межах фестивалю буде змога подивитися 6 жовтня. Творча майстерня «Театр у кошику», який два десятки років є частиною Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса у Львові, запрошує на перегляд постановки Ірини Волицької.
 
Вона наблизила знайому всім історію про Анну, Миколу та Михайла до античної трагедії. Основою цієї вистави є звук і ритм бойового карпатського танцю «Аркан», який супроводжує містерію пристрасті та вічної таїни кохання.
 
Фестивальні вистави показуватимуть на сценах «Воскресіння», Театру імені Леся Курбаса, Першого театру, Львівської національної опери, Будинку офіцерів, театрів ляльок, «І люди, і ляльки», «Слово і Голос».
 
У Театрі імені Марії Заньковецької столичний Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки 7 жовтня покаже виставу за ще одним твором Івана Франка — «Для домашнього огнища» в постановці Ольги Гаврилюк.
 
Ця кримінально-психологічна історія була створена на основі реальних скандальних судових справ, що чинилися у Львові наприкінці ХIX століття.
У Львові покажуть резонансну постановку Євгена Лавренчука «Перед волею».
Фото надане Театром Корифеїв.
 
Наступного дня у Домі Франка (меморіальному будинку-музеї) заплановано обговорення цієї вистави. До нього долучаться команда постановників, актори та знані франкознавці, зокрема, Наталя і Богдан Тихолози, викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка.
 
У Львівській національній опері можна буде побачити резонансну постановку Євгена Лавренчука «Перед волею» — від Театру Корифеїв, академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького з міста його імені.
 
Театр, який і донині зберігає пам’ять про легендарних Марію Заньковецьку, Івана Карпенка-Карого, Михайла Старицького, Миколу Лисенка, — представить практично забуту п’єсу одного з плеяди корифеїв — Марка Кропивницького.
 
Глядачі від початку опиняться чи то в реанімаційній палаті, чи в укритті з медичними ліжками та крапельницями, де поміж лікарів під хроніки захоплення росіянами Маріуполя з телевізора блукатимуть душі померлих...
 
Болючі теми сучасної російсько-української війни відтворюють у своїх постановках кияни і херсонці. Київський академічний драматичний театр на Подолі покаже нещодавню прем’єру режисера Ігоря Матіїва — «Молочайник» за п’єсою Оксани Гриценко, сценаристки та журналістки, співзасновниці Театру Драматургів, яка часто їздить у зону бойових дій.
 
Родом із Херсонщини, вона написала щемливий і часто смішний твір про спротив своїх співвітчизників на тимчасово окупованій росіянами українській території. У виставі — лише жіночі ролі, що є певним кроком театру на упередження: мати виконавців, для яких немає у період війни обов’язкової мобілізації.
 
Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша приїде у Львів, де мав прихисток у 2022 році в період тимчасової окупації росіянами міста, — з виставою 18+ режисера Сергія Павлюка «Позивний Горобчик» за мотивами п’єси Наталки Ворожбит «Погані дороги».
 
І це можливість оцінити постановку, про яку немало дискутують. До речі, на фестивалі представлять мультимедійну презентацію антології актуальної української драми «Неназвана війна».

Мавка Олександра Олеся і Монашка Віткаци

Як і минулого року, учасниками «Золотого лева» стануть двічі переміщений за період російсько-української війни Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр та Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені Михайла Щепкіна, які живуть під одним дахом у час повномасштабного спротиву нападникам з РФ.
 
Східняки покажуть «Ніч на полонині» за драматичною поемою Олександра Олеся в постановці Сергія Павлюка. Це розповідь про Карпати, в якій молодий вівчар Іван уперше йде на гірське пасовище і закохується в лісову красуню Мавку. Він намагається розірватися надвоє, а в Мавку закоханий ще й Чорт. Тож когось любовні трикутники ведуть до загибелі, а інших — до світла, яке одвіку дарує нове життя.
 
Сумчани презентують постановку 18+ «Легені» за п’єсою сучасного британського драматурга Данкана Макміллана. Це постановка режисера Владислава Писарева, де Він і Вона знають, як важко дихати на повні груди, якщо тобі заважають різні соціальні фобії.
 
Напружені, подеколи нервові діалоги на сцені інколи перетворюються на справжній скандал, пересипаний жорсткою лайкою. Режисер розпочав осмислення п’єси ще до початку повномасштабних воєнних дій, втім тепер цей матеріал, на його думку, набрав іще більшої гостроти.
 
Організатор «Золотого Лева» — Львівський академічний театр «Воскресіння» — 4 жовтня представить виставу «Вар’ят і монашка»» польського драматурга Віткаци в постановці заслуженої артистки України Алли Федоришиної.
 
Це ще один творчий роздум про силу кохання режисерки, яка по-особливому відчуває втрату своєї другої половини — Ярослава Федоришина, заслуженого діяча мистецтв України, засновника і директора Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев» до 2020 року, коли раптово вирушив ставити вистави з небесними ангелами.
 
Завершуватимуть фестиваль три постановки. Дві з них — з означенням 16+. Львівський академічний театр ляльок покаже весняну прем’єру-несподіванку «Атомна русалка» за п’єсою Андрія Бондаренка в постановці Яни Титаренко, яку лаконічно означують словами «весілля, похорон, оргія».
 
Тим часом тканину іншої вистави — «Тихо без слів» Львівського академічного муніципального театрального, художньо-дослідницького та освітнього центру «Слово і Голос» (постановка Сергія Ковалевича) — формують пісні та тексти Івана Франка, Лесі Українки, Тараса Шевченка на музику Богдана Весоловського, Анатолія Кос-Анатольського та інших композиторів.
 
Буквально за кілька днів опісля прем’єри в Києві до Львова привезуть на показ у фінальний день фестивалю спільний проєкт Херсонського театру імені Миколи Куліша та Камерної сцени імені Івана Козловського Національної оперети України «На трьох».
 
Комедійну п’єсу про молоду пару з Херсона написала Альона Мовчан, режисерка — Надія Агєєва-Швед. Героям сімейне щастя заважає будувати присутність когось третього — то мами, яка повертається з-за кордону, то господарки, яка живе в іншій половині будинку. Почергово старших пані зіграє заслужена артистка України Олександра Тарновська.
 
Фестиваль «Золотий лев-2024» відбувається за підтримки Українського культурного фонду. Детальну програму фестивалю та анонси вистав дивіться на сайтах voskresinnia.com.ua, golden-lion.com.ua та в театрі «Воскресіння».