«Шахтар» здобув перший заліковий бал у Лізі чемпіонів і двічі переміг у чемпіонаті України

25.09.2024
«Шахтар» здобув перший заліковий бал у Лізі чемпіонів і двічі переміг у чемпіонаті України

Свої виступи в новому розіграші Ліги чемпіонів «Шахтар» розпочав нічиєю з італійською «Болоньєю». (Фото з сайту shakhtar.com.)

У новому сезоні єврокубкова осінь виглядає абсолютно по-іншому.
 
Низка відчутних новацій змушує дивитися на єврокубки як на щось абсолютно нове.
 
Тож, аби вболівальники змогли детальніше познайомитися з іноваційними змінами, УЄФА розвела в часі старт основного раунду кожного з трьох єврокубків.
 
Першою стартувала Ліга чемпіонів. Увесь минулий «мід-уїк» у Європі грали матчі лише суперліги. Цього тижня відбудуться матчі 1-го туру в Лізі Європи, наступного — свій турнірний шлях розпочнуть учасники основного етапу Ліги конференцій.
 
У всіх турнірах принцип той самий. Усюди змагаються по 36 команд. В основі — швейцарська система проведення змагань. Кожна з них на цій стадії єврокубка має зіграти по вісім матчів з різними суперниками: по два поєдинки з представниками кожного з чотирьох кошиків посіву. При цьому результати команд заносяться до єдиної таблиці — жодних тобі, тепер, груп.
 
За підсумками основного раунду єврокубків, який триватиме до кінця січня, визначаться учасники «плей-оф». Перші вісім колективів напряму потраплять до 1/8 фіналу, тоді як наступні 16 (з 9-го по 24-те місце) гратимуть стикові матчі за право пробитися до «топ-16».
 
Після жеребкування основного раунду ЛЧ наставник «Шахтаря» Марино Пушич заявив, що для потрапляння до наступного етапу турніру «гірникам» має вистачити дев’яти очок.
 
Свій перший заліковий бал підопічні Пушича здобули в гостьовому поєдинку проти італійської «Болоньї» — 0:0. Могло бути й більше, утім на 4-й хвилині гри Георгій Судаков не реалізував пенальті.
 
«Мокре від дощу поле було дуже незручним для гри, ми не могли проявити повною мірою свої якості на такому газоні. Для нас це була складна гра, і я схильний вважати, що це одне очко, яке ми заслужили, воно більше йде в нашу скарбницю позитивних результатів», — визнав Пушич. 
 
Другий представник України в осінній стадії єврокубків — «Динамо» — готується до свого старту в Лізі Європи, з певним хвилюванням очікуючи поєдинку з «Лаціо». Передстартовий мандраж можна було відчути по матчу «біло-синіх» проти «Руху» (0:0), в якому вони зазнали перших очкових втрат у поточному чемпіонаті.
 
«На жаль, не вдалося реалізувати свої нагоди, хоча було декілька моментів, які можна й потрібно було завершувати. При цьому життя триває. Я завжди кажу своїм хлопцям: що б не відбувалося, як би не складалася ситуація, вони мають робити все можливе, щоб попередню гру забувати, аналізувати її й готуватися до наступних поєдинків», — заявив керманич «Динамо» Олександр Шовковський.
 
Трохи раніше київський колектив виграв у «Ворскли» (3:1) перенесений поєдинок 4-го туру, тож, навіть попри нічию з «рухівцями» підопічні Шовковського зберегли лідерство в чемпіонаті. 
 
Продовжує триматися в групі лідерів «Олександрія», яка в своєму активі має сім перемог у восьми перших матчах ЧУ. Вочевидь, набирає швидкості й «Шахтар», котрий у попередніх двох матчах (з «Рухом» та «Оболонню») здобув розгромні перемоги. 
 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 7-й тур. «Чорноморець» — «Карпати» — 0:1, «Олександрія» — «Лівий берег» — 2:0, «Динамо» — «Рух» — 0:0, «Верес» — «Інгулець» — 2:2, «Кривбас» — «Ворскла» — 1:1, «Полісся» — ЛНЗ — 1:1, «Колос» — «Зоря» — 1:0, «Шахтар» — «Оболонь» — 4:0.
Лідери: «Динамо», «Олександрія» — 16 (по 6 матчів), «Полісся» — 14 (6), «Шахтар» — 12 (6), ЛНЗ — 11, «Кривбас», «Рух» — 11 (по 6), «Ворскла», «Зоря» — 9.