Королеви висоти

18.09.2024
Королеви висоти

Цього сезону Магучіх виграла всі головні турніри — вишенькою на торті став фінал Діамантової ліги. (Фото: sport.ua.)

Одразу після успішної для себе Олімпіади поїхали виступати на етапи Діамантової ліги наші стрибунки у висоту Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко. Світова рекордсменка Магучіх після Парижа виграла і етапи в Лозанні та Цюріху, і третій поспіль фінал Діамантової ліги в Брюсселі. Таким чином в активі Ярослави — перемоги на всіх турнірах сезону, в яких вона брала участь.
 
«Нарешті сезон закінчився, я виснажена, але маю діамант переможниці Діамантової ліги. Для мене та моєї країни було важливо, щоб я виграла і привезла його додому, в Україну. У цьому сезоні я відчула велику підтримку та енергію з боку рідної країни, і, з огляду на результати, не могло б бути краще», — не приховувала радості і водночас втоми титулована стрибунка.
Водночас Ярослава поділилась і планами на майбутнє. Попри статус чемпіонки Європи, світу, Олімпіади та світової рекордсменки, вона прагне виграти ще багато медалей. «Точно буду продовжувати ще десять років», — пообіцяла 22-річна Ярослава.
Феєрично завершила проривний для себе сезон і Ірина Геращенко. Якщо у попередні роки другому номеру нашої збірної не вистачало дещиці, аби потрапляти на подіуми (було багато 4-5 місць), то цього року на найбільших турнірах все склалось ідеально: «бронза» ЧЄ, «бронза» Олімпіади та «бронза» фіналу Діамантової ліги. «Срібні» медалі між Магучіх та Геращенко найчастіше забирала австралійка Оліслагерс, яка стала другою і в Парижі, і в Брюсселі на фіналі головного комерційного турніру.
«Фінал Діамантової ліги — це справді вражає, і я дуже щаслива закінчити його третьою. Завершила свій зимовий сезон з травмою і зараз не відчуваю болю, завдяки чому мала чудовий рік. З нетерпінням очікую на повернення додому в Україну, щоб провести деякий час із сім’єю», — оцінила свій виступ Ірина.
Власне, Магучіх та Геращенко стали єдиними, хто відібрався до фіналу Діамантової ліги (топ-6 рейтингу) напряму — їхній колега по сектору Олег Дорощук та метальник списа Артур Фельфнер потрапили до Брюсселя за добором. У дебютному для себе турнірі такого рівня 20-річний Артур став шостим.
А от Олег своїм шансом скористався сповна: якщо на Іграх у Парижі особистого рекорду в 2,31 м вистачило для шостого місця, то у Брюсселі за відсутності двох олімпійських призерів Дорощук із таким же показником став другим, поступившись лише титулованому італійцеві Тамбері.
«Цього року мені підфартило з фіналом Діамантової ліги, адже після Олімпіади багато хто відпочиває. Я дуже задоволений своїм виступом. Це були останні змагання в сезоні, і те, що я зміг стрибнути на 2,31 м, — це справді добре», — розповів Дорощук.
Загалом же протягом сезону, який налічував 15 етапів, у Діамантовій лізі виступили 9 українських легкоатлетів. За цей змагальний рік наші спортсмени 26 разів фінішували в топ-8 етапів ліги, за що отримували призові. Найчастіше це вдавалося Ірині Геращенко — шість «призових» стартів (чотири з яких — медальні) і сумарні 22 тисячі доларів.
Магучіх провела 5 етапів Діамантової ліги в сезоні, заробивши загалом 70 тисяч доларів. А от Дорощук на такому рівні дебютував лише цього року: провів три старти, в усіх виборював медалі — й отримав 19 тисяч доларів призових.