Боєць бездуховного фронту

11.09.2024
Громада села Самійлівка Лозівського району проголосувала за перехід до Православної Церкви України, тому настоятелем місцевого храму Святого Рівноапостольного князя Володимира став Андрій Челомбітько.
 
Втім iз волею односельців не зміг змиритися представник московського патріархату Сергій Тіняєв.
 
Він самовільно зірвав замки, що були замінені після голосування, і захопив церкву.
 
Спроба представників громади провести з непроханим гостем мирні переговори не увінчалася успіхом.
 
На розповсюдженому в соціальній мережі відео священник спокійно господарює в захопленому приміщенні й радить самійлівцям забиратися геть. Не минулося й без погроз.
 
Піп повідомив, що в нього є чимало друзів, які допоможуть вирішити проблему. Тепер під церквою постійно чергують невідомі особи, яких у Самійлівці вже називають «тітушками». 
 
Заслуговує на увагу правоохоронців і наступний діалог. Дружина законного настоятеля Світлана Челомбітько попросила Тіняєва показати документ, який дозволяє йому перебувати в храмі.
 
«А що вам показувати, якщо ви заборонена організація?» — відповів той.
 
«Це ви заборонена організація, — резюмує жінка. — Президент уже й указ підписав. Вам дали 9 місяців на те, щоб ви пішли».
 
Ці слова остаточно скинули з представника московської секти благочестиву маску.
 
«А я отак візьму вас і під ... коліном. І все», — вилаявся він. Тобто виходить, що закони України для представника московського патріархату не писані. Він уперто керується постановами країни-агресора, де ПЦУ й далі вважають забороненою конфесією. 
 
Утім нечуване нахабство Сергія Тіняєва має суттєву першопричину.
 
«Він не один, — повідомила в телеграмі Світлана Челомбітько. — Його підтримують староста села Самійлівка Ольга Благодєрова та голова Близнюківської громади Король. Модератор виявляє мої коментарі у фейсбуці й видаляє. Отож я хочу сказати: якщо вони й надалі підтримуватимуть незаконне захоплення храму, то нашим наступним кроком буде звернення до офісу президента». 
 
До речі, в червні минулого року єпископ Ізюмський і Куп’янський Іоан УПЦ МП відлучив настоятеля самійлівського храму від служіння в церкві за «уклонєніє в раскол». Простіше кажучи, Андрій Челомбітько підтримав ПЦУ.
 
Але, незважаючи на те, що діяльність московського патріархату вже потрапила нарешті під заборону, її адепти й понині не складають кремлівську зброю.