Містерія кольорів та стилів

11.09.2024
Містерія кольорів  та стилів

Іван Марчук, «Космічна містерія життя». (Фото Музею історії міста Києва.)

У Музеї історії міста Києва до 29 вересня триває виставка-ретроспектива «Іван Марчук. Космічна містерія життя».
 
Уже за перші 10 днів роботи вернісажу відомого художника у серпні його відвідали майже 4 тисячі поціновувачів творчості митця, якого часто називають генієм.
 
Проєкт «Космічна містерія життя» представляє творчий доробок митця від ранніх картин 1960-х років та ключового циклу майстра «Голос моєї душі» до акварельних композицій, створених художником за останні два роки під час вимушеної еміграції через повномасштабне вторгнення росії.
 
У відвідувачів є змога переконатися, що 15 циклів автора — це 15 різних Марчуків в одному музейному просторі. На виставці представлено понад 180 картин: медитативні пейзажі українського села, реальні та фантастичні квіти, абстрактний сюрреалізм, феєричні експресії, самобутні «запльонтані» натюрморти. А ще кераміка.
 
Роботи для виставки надали сiм музеїв України та понад 20 приватних колекціонерів.
 
Іван Марчук народився 12 травня 1936-го в селі Москалівка на Тернопільщині. 1964-го закінчив відділення кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва.
 
До 1984 року працював в Інституті надтвердих матеріалів і на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. 1989-го емігрував, жив та працював в Австралії, Канаді та США. У 2001-му повернувся в Україну.
 
Митець написав понад п’ять тисяч картин. Їх представляли на понад 200 персональних виставках. У його творчому доробку нараховується 15 циклів, наразі працює над 16-м, малюючи із заплющеними очима.
 
Лауреат Шевченківської премії, народний художник України, кавалер ордена Свободи та відзнаки президента України «Національна легенда України», член «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Прізвище Івана Марчука є у списку «100 геніїв сучасності» британської газети The Telegraph.
 
Винайшов авторську техніку живопису «пльонтанізм». Цей стиль подібний до мережива з найтонших мазків, надає картинам об’ємності, створюючи ілюзію динамічного світла грою відтінків.
 
Уляна Каранко так описує відвідини виставки: «Зануритись у в’язкий кисіль буденності, бовтатись у ньому до гидкої втоми чи обрати собі кольоровий фреш? Фреш — то про свіжість, смак, наповненість, колір і атмосферу. Ви також можете встигнути доторкнутись до космічної феєрії і почимчикувати стежками, дорогами фантазійної уяви генія. Побудете пілігримами ментального автобану творчого здобутку «Іван Марчук. Художник», навіть якщо ви вже бачили його роботи, як я. Те, чого не буде забагато. Хитросплетіння кольорів, мазків, ліній, шарів фарби, які ще «вчора» митець вкладав на полотно чи папір. Химерні привиди, ворожка, груші, що не груші...».
 
На відкриття виставки художник не завітав, утім за участі маестро в музеї презентували викарбувані Національним банком України пам’ятні монети «Пльонтанізм» (Іван Марчук), присвячені унікальній техніці живопису художника.
 
На монеті зображено фрагмент картини «Пробудження», створеної Іваном Марчуком на Мангеттені у Нью-Йорку 1992 року, після проголошення Незалежності України.
 
Робота залишилася у США, є світлина, де Іван Марчук прощається з нею. Картина символізує пробудження України, її силу та енергію.
 
Мотивом дизайну аверсу срібної монети стало коло, що асоціативно нагадує сонце як символ джерела життя, енергії та розвитку.
 
Аверс монети з нейзильберу повторює загальну стилізовану композицію аверсу срібної монети.
 
На обох зображено образ дівчини з блакитно-жовтою стрічкою на голові. Вона стоїть на тлі квітучого безмежжя рідних просторів, символізуючи пробудження України.
 
Ці пам’ятні монети продовжують серію «Українська спадщина».