Найкращими консервантами, звичайно, є оцет, лимонна кислота, сіль.
Проте надлишок цих продуктів багатьом, у кого хворі нирки чи шлунок, шкодить.
А як же тоді консервувати на зиму ті ж таки помідори?
Є один цікавий рецепт із записничка бабуні — жодного оцту чи надміру солі! Помідорки виходять ніжними, солодкими і дуже смачними.
Отож беремо тверденькі помідори (найкраще «сливки»), миємо, розрізаємо навпіл і щільно складаємо в попередньо стерилізовані банки донизу розрізом (дуже зручно, адже в такому вигляді у слоїки поміщається більше овочів).
Тим часом готуємо маринад: на 1 л банку потрібно пів літра води, 1 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру та 1-2 зернини духмяного перцю (можна й не давати — хто як любить).
Усе це кип’ятимо кілька хвилин (поки не розчиняться сіль та цукор) і заливаємо помідори. Стерилізуємо овочі 5-7 хвилин, а потім закриваємо кришками, перевертаємо догори дном, вкриваємо рушником чи ковдрою і залишаємо до повного вистигання.
Смакуйте на здоров’я!
Зеня ЗВАРИЮШКА