Підсумки Олімпіади: вітчизняні спортсмени показали достойний медальний результат

14.08.2024
Підсумки Олімпіади: вітчизняні спортсмени показали достойний медальний результат

Каноїстка Людмила Лузан у дуеті з Анастасією Рибачок виграла «срібло» в спринті, а в парі з борцем Парвізом Насібовим несла український прапор на церемонії закриття Ігор-2024. (Фото з сайту sportnews.com.ua.)

Умови, в яких готувалися до літньої Олімпіади-2024 українські спортсмени, зовсім не сприяли їхній оптимальній готовності до головних стартів чотириріччя.
 
Утім, слідуючи командному девізу: «The will to win», у Парижі вітчизняні олімпійці показали волю до перемоги й здобули хороший медальний результат.
 
12 нагород — здобуток точно не найгірший в історичному плані. За загальною кількістю відзнак у Ріо-2016 українська збірна мала на одну менше. А за кількістю «золота», котре виграли «синьо-жовті» в Парижі, українські олімпійці перевершили і Ріо-2016, й Токіо-2020 та повторили «золоте» досягнення Сіднея-2000, де в України було три відзнаки найвищого ґатунку.
 
У Парижі на олімпійський п’єдестал у переважній більшості сходили загартовані у фізичному та моральному плані вітчизняні спортсмени, котрі вже мали успішний досвід виступів на Іграх. Власне дев’ять із 12 нагород отримали ті українські олімпійці, хто в попередні роки вже здобував олімпійські медалі.
 
Після успішних Ігор у Токіо паризький п’єдестал підкорили Ірина Коляденко, Парвіз Насібов, Олександр Хижняк, Ярослава Магучіх, Людмила Лузан з Анастасією Рибачок.
 
Сергій Куліш у Парижі повторив свій срібний успіх Ріо-2016. Для Жана Беленюка паризька Олімпіада була вже третіми медальними Іграми, і тепер у його доробку є повний комплект нагород.
 
Ну а Ольга Харлан, ставши мультимедалісткою Парижа-2024, має вже нагороди чотирьох олімпіад.
 
Водночас лише Ілля Ковтун, Михайло Кохан та Ірина Геращенко здобули в Парижі свої прем’єрні олімпійські медалі.
 
Боксер Олександр Хижняк здобув у Парижі третє для України олімпійське «золото».
Фото з сайту www.ua-football.com.
 
Кожна медаль — це особлива історія, і кожна з них — це розповідь про непрості випробування, наполегливість, силу волі та віру в успіх.
 
Перед Олімпіадою полтавський боксер Олександр Хижняк переніс важку травму і не мав певності в підсумковому результаті. Тож свою фізичну форму срібний призер Токіо-2020 «добирав» уже по ходу турніру в Парижі. Визначальним же для золотого успіху Хижняка (категорія до 80 кг) стала його перемога у півфіналі над дворазовим олімпійським чемпіоном, кубинцем Арленом Лопесом (3:2).
 
«Я одразу вірив у перемогу», — зізнався головний тренер боксерської збірної України Дмитро Сосновський. За підтримки свого батька й водночас особистого наставника Сашко так само впевнено провів і фінал, у якому здолав Нурбека Оралбая з Казахстану (3:2). «Присвячую цю нагороду кожному українцю, адже ми всі разом ішли до цієї нагороди, ви знаєте, якої ціни ця медаль», — наголосив Хижняк.
 
За словами бронзового призера паризьких ОІ, народного депутата України Жана Беленюка, на Іграх у Парижі, зважаючи на поточні умови, Україна показала достойний результат. «Окрема подяка силам оборони нашої держави, завдяки яким країна досі існує, а ми мали можливість змагатися на Іграх, представляючи, виборюючи і доносячи на увесь світ, що коїться в Україні і в яких умовах ішла підготовка до цих змагань», — наголосив іменитий борець греко-римського стилю. У поєдинку за третє місце у ваговій категорії до 87 кг Жан здолав представника Польщі Аркадіуша Кулинича — 3:1. Після звитяги він зняв і залишив на килимі борцівки, повідомивши таким чином про завершення своєї борцівської кар’єри.
 
А от його партнер по команді Парвіз Насібов (вагова категорія до 67 кг) після другої поспіль поразки в золотому фіналі пообіцяв знову приїхати на Олімпіаду. «Париж-2024, ти залишишся в моєму серці. Ти подарував мені багато емоцій, але так само ти зробив мені дуже боляче. Моя сім’я, мої близькі, мої тренери, тренери збірної, весь персонал, який працює для досягнення наших цілей, низький уклін вам усім. Ціную, люблю та поважаю. Україно, все для тебе. До нових зустрічей, Олімпіадо, я ще повернуся», — заявив Насібов.
 
Своє вагоме слово в Парижі сказала й представниця вітчизняної жіночої боротьби. Бронзова призерка Токіо-2020 Ірина Коляденко зробила на п’єдесталі крок угору й принесла Україні перше в історії олімпійське «срібло» у своїй дисципліні. Кращого за неї результату на Іграх досягала лише Ірина Мерлені, котра в Афінах-2004 виграла «золото».
 
А на шляху до «срібла» Коляденко в півфіналі здолала представницю Киргизстану Айсулуу Тинибекову — свою кривдницю на Іграх у Токіо-2020. Водночас на заключний поєдинок паризької Олімпіади, за зізнанням самої спортсменки, сил в Ірини не залишилося. Японка Сакура Мотокі фінал у категорії до 62 кг виграла достроково — 12:1.
 
Зібравши в колекцію повний комплект олімпійських відзнак, Жан Беленюк оголосив про завершення своєї борцівської кар’єри.
Фото з сайту www.depo.ua.
 
Звісно, програвати у спорті нікому не подобається, особливо у фіналі. Утім «срібна» історія каноїсток Людмили Лузан та Анастасії Рибачок грає зовсім іншими емоційними барвами. «Коли ми завершили дистанцію і вийшли з човна, я не вірила у те, що відбувається, я думала, що сплю. Хочеться просто плакати від щастя», — поділилася власними переживаннями Рибачок (до заміжжя — Четверикова).
 
Удвох у Токіо дівчата також були другими на дистанції 500 м. Але паризьку медаль супроводжувало більше емоцій. Після першої половини дистанції дівчата були поза призовою трійкою. Проте завдяки своєму фірмовому фінішному спурту вони «накотили на фініш» і в боротьбі за медалі (завдяки фотофінішу) випередили цілу групу конкуренток.
 
Загалом, у медальному заліку українська олімпійська збірна посіла 22-ге місце, здобувши 3 золоті, 5 срібних та 4 бронзові нагороди. А першість у цьому рейтингу в останній момент виграла збірна США.
 
Упродовж усієї олімпійської дистанції американську збірну на кілька золотих відзнак випереджали китайці. Утім завдяки продуктивно проведеному заключному дню американська збірна зрівнялася за кількістю «золота» зі своїми конкурентами. Інших нагород, у порівнянні з командою КНР (40 золотих, 27 срібних, 24 бронзові нагороди), у збірної США було значно більше, тож і підсумкове лідерство в медальному заліку перейшло саме до американців (40 — 44 — 42).