Із піснями й борщем з карасями: у Моринцях пройде ювілейний Ше.Fest

14.08.2024
Із піснями й борщем з карасями: у Моринцях пройде ювілейний Ше.Fest

Мовознавець Микола Зубков на фестивалі виступатиме не вперше.

Всесвіт Шевченка знову відкриється цього року в Моринцях на Черкащині: 17-18 серпня, у дні проведення вже десятого за ліком мистецького фестивалю Ше.Fest.
 
Тарас Григорович і через 210 років після свого дня народження продовжує чинити опір, а ми — знаходити відповіді на запитання, як йому вдається бути пліч-о-пліч з нами крізь століття, кажуть організатори.
 
Десять улюблених локацій уже готуються до скорої зустрічі з відвідувачами і гостями: просвітницька галявина, театральна сцена, ярмарок майстрів, дитяча галявина, музична сцена, екскурсії шевченківськими місцями, наметове містечко, художня галявина, фольк-сцена, територія їжі.
 
«10 років минуло з того дня, як Ше.Fest шумно увійшов у Моринці. А мені ніби вчора: я стою на порозі сільради в пуховику, що пахне кашею з Майдану, і несміливо роблю перший крок до земляків Шевченка, — розповідає ініціаторка й організаторка фестивалю Юлія Капшученко.
 
— Що мене туди привело і навіщо? Ніби просто занесло вітром з Троєщини (район Києва. — Ред.) в Моринці. Але ж ні. Привела велика ідея, яка не давала мені спати. Ідея, якою я хотіла ніби закрити цю несправедливість, що багато українців вважають ворогом свого ж Шевченка: думають, що він нудний і нецікавий, його нав’язують і ніби багато й так. А я ж знаю його іншим. І на Майдані він був тим, хто підтримував, тим, хто надихав. У Моринцях мені буде легше довести, що Шевченко — це і є Україна. А ті червоні прапорці, які він розставив своїм творчим спадком, — це і є наші межі».
 
Що побачила Юлія за порогом сільради? Згадує: «Запарковані велосипеди, великий кабінет із купою стільців. Там сидів поважний голова — вже покійний пан Кириченко. Який і слухати мене не став. А підірвався і почав показувати село і навіть якось умовляти втілити мою ідею. Кириченка вже з нами немає. Вже змінилось кілька голів. Але не змінилась любов земляків Шевченка до ідей Ше.Fest. Ось і 10 років минуло, а тут усе стабільно». 
 
Про рекламу цьогорічного фестивалю його засновниця Юлія Капшученко зауважила, що у час війни купувати сітійлайт і білборд не будуть.
 
«Задонатимо на дрон. Чесно, це обдумано, — повідомила у фейсбуці. — Багато всього нам знову знесли безкоштовно: овочі, сцену, звук, екопосуд, контент. Звісно, за це хтось заплатив — але своїми зусиллями. Не те що я проти сітілайту чи навіть тієї роздрукованої і розтиражованої афіші, я лише за. Але детально обдумую кожну інвестицію — а чи доцільно? А де ще можна домовитись на людському ресурсі, на розголосі партнера?».
 
Й акцентувала: «Я хочу, щоб усі знали, що культура під час війни має бути, жити, розвиватись, процвітати — у великому обсязі і в тому одноголосні з людьми і часом. За десять років у проєкті (була в ньому частково і повністю) зрозуміла, що головне не гроші, а люди. Все, що нас тримає, — це підтримка. Частково — ненависть до русні. Але в більшості — любов».
На ювілейному фестивалі виступить Тарас Компаніченко з «Хореєю Козацькою».
Фото надане організаторами.
 
Серед топподій ювілейного фестивалю — виступи гуртів «Хорея Козацька» та «Кому вниз», зустрічі з казками Сашка Лірника, Іваном Андрусяком та його книжкою «Чупакабра та інші зайчики», Сергієм Пантюком та його науковою фантастикою «Вінчі, Едісон та інші неслухняники».
 
Естрадний співак EL Kravchuk зіграє одну з ролей у Моринцях у виставі «Шевченко 2.0», створеній за мотивами щоденників Кобзаря, котрі він вів у засланні. Це постановка Харківського академічного драматичного театру імені Шевченка, в яку залучили незалежних (нештатних) митців.
 
Уперше на Ше.Fest виступить гурт Romoza на чолі з фронтменом та автором пісень Романом Гороховських. Їхні пісні — «Працює ППО», «Просто хороші люди», «Образ світу», «Осінь пише», «Відболіло!» вже не перший рік є в ротаціях українських радіостанцій. А нещодавно вийшов новий трек та кліп «Йогиня Олександра». Співають поезії Кобзаря.
 
На проствітницькій галявині виступить, зокрема, Микола Зубков, який на Ше.Fest бував і раніше. Автор праць із мовознавства, лінґвоексперт Технічного комітету стандартизації науково-технічної термінології у НУ «Львівська політехніка» та відповідальний секретар редколегії вісника закладу «Проблеми української термінології». Гутірка пана Миколи має тему «Відроджений «Кобзар» і контроверзи».
 
На фестивалі впродовж двох днів (із 15.00) пригощатимуть улюбленою стравою Тараса Шевченка — борщем із карасями. Дегустування — за донат, біля Фольк-сцени. Бажаючі зможуть за 200 грн з людини залишитись на ніч у фестивальному наметовому містечку, де будуть дрова, вода та душ. Стосовно донату за поселення, то визначені й пільгові категорії — ветерани, пенсіонери та діти до 14 років.
 
Ше.Fest традиційно визнаний фестивалем без алкоголю. Ювілейний мерч прикрашають слова Тараса Шевченка: «Зоре моя вечірняя, зійди».