Упевнена, японці просто випали б в осад, якби таке побачили.
А от мої гості були приємно здивовані такою закускою — красиво, оригінально, а смак — такий знайомий, ще з тих часів, коли ми й не чули про такі екзотичні для нас страви, як суші чи роли.
Увесь «фокус» цієї страви — в подачі. Це не простий, знайомий з дитинства салат, а та сама страва, тільки оригінально оформлена.
Тож беремо всі необхідні для оселедця під шубою інгредієнти і готуємо з них суші. Для цього на столі рівненько розкладаємо листок фольги для запікання, застеляємо його харчовою плівкою, а далі чаклуємо: буряк нарізаємо тонесенькими кружальцями (можна на шатківниці чи овочечисткою, у кого є — то слайсером) і викладаємо їх на плівку так, щоб вони трохи заходили одне на одне.
Цей килимок із кружалець буряка має бути розміром із листок норі (водорості для приготування суші).
Далі буряк змащуємо тоненьким шаром майонезу, почергово викладаємо на нього натерті на грубій тертці моркву, яйця, картоплю (все це також змащуючи майонезом).
Посередині цього «килимка» викладаємо кілька пір’їнок зеленої цибульки і нарізаний тоненькими смужками оселедець.
Обережно беремо краї фольги і починаємо закручувати рулетик так, щоб харчова плівка не потрапила в його середину, а тільки тримала форму.
Загортаємо рулет у фольгу і ставимо в холодильник на кілька годин, щоб він «зафіксував» форму.
Виймаємо рулет із холодильника, розгортаємо фольгу (але не плівку) і нарізаємо його кружальцями по 5-6 см завширшки.
Обережно, щоб не порушити структуру, знімаємо з наших «суші» харчову плівку і викладаємо на тарелю. Страва для подачі на стіл готова!
Зеня ЗВАРИЮШКА