Сонце на тарілці

24.07.2024
Сонце на тарілці

Надворі — екватор літа, тож саме час ласувати не лише свіжими фруктами, десертами, вареннями чи джемами, а й кондитерськими виробами з ними.
 
Саме сезон абрикосів, тож чому б не побавити себе пирогом з абрикосів, який може спекти навіть початківець у кондитерській справі.
 
Якщо ж ваша дитина (донька чи синок, адже хлопчики часто бувають вправнішими кулінарами, аніж дівчатка) захоче вам допомогти в цій справі, то легко впорається з цим завданням.
 
Останнім часом потішити себе готовими кондитерськими виробами вдається не часто, адже ціни ростуть швидше, аніж наші прибутки.
 
Тому пропонуємо вам досить економний пиріг, адже він не містить дорогих компонентів, готується швидко і легко.
 
Отож беремо необхідні інгредієнти: борошно — 300 г, кефір — 150 мл, олія — 120 мл, абрикоси — 400 г, цукор — 200 г, яйця — 3 шт., розпушувач для тіста — 10 г, ванільний цукор — 1 ч. л.
 
У високу посудину вбиваємо яйця (розділяти не потрібно), всипаємо цукор, додаємо ванільний цукор і збиваємо просто виделкою (нам не потрібна пишна маса) або ж міксером на невеликих обертах.
 
У збиті яйця доливаємо кефір (чим вища жирність — то ліпше, адже тоді тісто краще підніметься), ретельно перемішуємо (не забувайте, що кефір має бути кімнатної температури).
 
Після цього доливаємо в суміш олію, знову все перемішуємо.
 
В окремій посудині змішуємо добре просіяне борошно з порошком для печива. Бувалі господині завжди додають до тіста ще й дрібку солі — тоді кондитерський виріб матиме особливий смак.
 
Проте новачкам радимо не переборщити, тож, як кажуть, сіль беремо на кінчик ножа.
 
До яєчно-кефірної суміші всипаємо невеликими порціями борошно, ретельно перемішуємо, досипаємо решту. Тісто має бути однорідним, без грудочок, трохи густішим, ніж на оладки.
 
Попередньо помиті й обсушені абрикоси розділяємо на половинки, виймаємо кісточки. Плоди мають бути стиглими, але не дуже м’якими.
 
У добре змащену вершковим маслом форму виливаємо тісто, викладаємо на нього абрикоси догори «спинками», трішечки «втоплюємо» їх у тісто. Ставимо форму в заздалегідь нагріту до 180 градусів духову шафу.
 
Випікаємо 30-40 хв. Готовність пирога, як завжди, визначаємо за допомогою сірника чи зубочистки — після занурення у виріб на них не повинно залишатися сире тісто. 
 
Спечений пиріг разом із формою ставимо на дощечку, застелену вогким рушником (щоб низ пирога краще відділявся від форми).
 
Після того як абрикосовий пиріг вистигне, обережно викладаємо його на тарелю чи тацю, притрушуємо цукровою пудрою і нарізаємо скибочками — чудове доповнення до чаю чи кави готове!
 
Для тих, хто має маленьких вередуль, у яких поганий апетит, пропонуємо зробити не пиріг, а мафіни: це саме тісто накладаємо у формочки для кексів, а зверху кладемо по половинці абрикос. Зазвичай діти з більшим задоволенням їдять такі маленькі «тортики».
 
Тим же, хто любить вишукані страви, пропонуємо сирник з абрикосами. Це справді дуже ніжний смачний пляцок, який також не потребує особливих умінь, проте результат порадує навіть найвибагливіших гурманів.
 
Отож для тіста беремо 3 яйця, 100 г цукру, 400 г борошна, 150 г вершкового масла, чайну ложку порошку для пляцків, ванільний цукор, дрібку солі.
 
Яйця (зазвичай кімнатної температури) збиваємо виделкою у високій мисці, всипаємо цукор і добре перетираємо до білого кольору (можна збивати міксером на невеликих обертах).
 
Масло розтоплюємо (воно має бути не надто високої температури) і вливаємо до яєць, перемішуємо. Тим часом усі сипучі інгредієнти (борошно, розпушувач, сіль, ванільний цукор) змішуємо в іншій посудині й поступово, частинами, всипаємо до яєчної суміші, розмішуючи лопаточкою.
 
Далі тісто вимішуємо руками — воно має бути м’яким, розкатуємо його в корж, викладаємо у форму так, щоб воно утворювало бортики, красиво підрізаємо краї. Форму з тістом ставимо в холодильник, а тим часом готуємо начинку.
 
Для сирної начинки беремо 600 г домашнього сиру (можна і магазинного, але він має бути жирним і не дуже кислим), 150 г цукру, 3 яйця, 200 г жирної сметани, 50 г крохмалю, пакетик ванільного цукру, абрикоси.
 
Фрукти помити і просушити рушничком, розділити на половинки й вийняти кісточки. У блендер викласти сир, яйця, цукор, ваніль, сметану і добре збити до однорідної маси, потім всипати крохмаль і ще раз перебити всю масу, щоб не було грудочок.
 
Виймаємо форму з холодильника, викладаємо на тісто абрикоси догори «спинками», виливаємо зверху сирну масу. Ставимо форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо сирник 50-60 хв.
 
Готовність виробу визначаємо дерев’яною шпажкою, виймаємо з духової шафи і ставимо охолонути. Потім сирник викладаємо на тарелю і притрушуємо цукровою пудрою — готово! 
 
Дарка КОХ